Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:57, 08 sie 2013
Do góry
Gardenarium napisał(a)

A wiesz, człowiek dąży do rozwiania nudy, że ciągle to samo i próbuje odmienić widoki

Danusiu ja mogę się w Twoim ogrodzie nudzić,nudzić,nudzić,nudzić...po stokroć nudzić
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:54, 08 sie 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Osobiście cieszę się z upałów, niech lato trwa jak najdłużej

Ja też jestem tego zdania

...uwielbiam ciepełko,zimna nie znoszę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:50, 08 sie 2013

Do góry
Lukas napisał(a)
Dzięki za odpowiedź
A tak przy okazji, pokażesz nam jakąś nową realizację? Ostatni serial był jesienią zeszłego roku

Na razie odrabiam zaległości wiosenne, jak znajdę czas coś pomyślę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:48, 08 sie 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Domyślam się że sypiecie nowe podłoże pod stare krzewy, bo w takich miejscach raczej jałowa ziemia jest.

Ziemia nie jest jałowa, ale i tak sypiemy nowe podłoże.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:47, 08 sie 2013

Do góry
Cleo napisał(a)

No to już teraz zgłupiałam i nie wiem co robić.. Te drzewka zaproponowałaś na moją rabatę pod oknem (nie wiem czy pamiętasz) spodobały mi się te tuje od razu Czym w takim razie je zastąpić co może rosnąć w cieniu?

Skoro zapronowałam to sadź. Innej możliwości w tym kształcie nie ma. Wschód może być.
Cień, taki prawdziwy cień, cień?

No to nie mam nic innego, a przynajmniej nic mi nie przychodzi do głowy.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:45, 08 sie 2013

Do góry
Osobiście cieszę się z upałów, niech lato trwa jak najdłużej
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:42, 08 sie 2013

Do góry
jeśli to pytanie do mnie, to nieźle zaplanowałaś nowe linie. Nie trzeba zaraz wszystkiego przesadzać. Trzeba uluźnic rabaty np. z mieczyków (czy to one?) i bałaganu pojedynczych roślin.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:38, 08 sie 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tuja wschodnia potrzebuje słońca, w ewentualnym półcieniu wyrośnie, ale nie będzie miała intensywnego koloru. Zajrzę

No to już teraz zgłupiałam i nie wiem co robić.. Te drzewka zaproponowałaś na moją rabatę pod oknem (nie wiem czy pamiętasz) spodobały mi się te tuje od razu Czym w takim razie je zastąpić co może rosnąć w cieniu?
Ogródek Anity 22:38, 08 sie 2013

Do góry
Anita1978 napisał(a)
U mnie w nocy w końcu popadało trochę! Powietrze rześkie, ale słońce już wychodzi!

Zakwitły floksy, a jak pachną!

No i jeżówki cd

Aż trudno uwierzyć , że te lasy jeżówkowe powstały z pojedynczych sadzonek sadzonych w tamtym roku

Niesamowicie i jak bujnie, wspaniale w ogrodzie wszystko wygląda
Ogród w budowie - nieustającej 22:34, 08 sie 2013

Do góry
Doklejam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/219-portrety-roslin-cerinthe-major-purpurascens
Ogród w stylu wiejskim 22:32, 08 sie 2013

Do góry
Gosiu,
nie polecam kupowania w necie, nie widzisz co kupujesz, staramy się unikać tutaj polecania, bądź nie polecania sklepów. napisz mi na pw z jakiego rejonu jesteś, może polecę szkółkę gdzie kupisz na miejscu. W paczce mogą się zaparzyć i dostać chorób grzybowych.
Ochrona przed wiatrem 22:30, 08 sie 2013

Do góry
Przygotowanie ogrodu do zimy masz tutaj

Tu są wszystkie linki do potrzebnych artykułów. Okrywasz i owijasz włókniną, albo matami słomianymi, ale nie za wcześnie, musi gleba zmarznąć brrr, aż strach pomysleć o zimie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2431-przygotowanie-ogrodu-do-zimy
Przycinanie - cięcie tui 22:26, 08 sie 2013

Do góry
Nie, ponieważ będą za głęboko. To im może zaszkodzić. Ale jako ogrodniczka z dużym doświadczeniem widziałam różne sytuacje i tak głęboko posadzone tuje także. Powypuszczały korzenie z pnia dużo wyżej niż normalna bryła korzeniowa.

Nie rób tak, podnieś tuje i dostosuj do obecnego poziomu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:18, 08 sie 2013

Do góry
Robię metamorfozę ogrodu radykalną, rośliny są i to bardzo okazałe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:11, 08 sie 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Szefowa żyjesz w te upały??? Bo ja już końcówką sił się trzymam

Uwielbiam upały, choć mam "rzadką" skórę i leci po nosie jak z kranu, ale co tam, wolę to niż błotko w kaloszach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:06, 08 sie 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Szefowo Danusiu, żyjesz?
Cisza taka, pewnie przemeblowanie ogrodowe, ale przy tej pogodzie...

Żyję i pracuję, pomimo upału, a dziś wyglądam jak upiór w operze po całym dniu na słońcu, co prawda posiedziałam trochę pod parasolem z drzewa i polewałam sobie od spodu mgiełkę z węża ogrodowego. Chłodziło świetnie

Oooo, to ten fotel i ten wiąz

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:03, 08 sie 2013

Do góry
Anulka napisał(a)
No i co ja mam napisać? Że siedzę z rozdziawioną gęb...oczy okrągłe jak spodki...
Danusiu co Ty chcesz zmieniać? U Ciebie sam perfekcjonizm,każdy detal to majstersztyk...

A wiesz, człowiek dąży do rozwiania nudy, że ciągle to samo i próbuje odmienić widoki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:02, 08 sie 2013

Do góry
Lukas napisał(a)
Świetnie, stożki z cisów przy wejściu robią niesamowite wrażenie, podobnie jak limka. Żeby się tylko nie położyła od takiego ciężaru. I kanciki też chyba robiłaś? Ostre jak brzytwa

Kancik robiłam nożycami do przycinania krawędzi Nawet mi wyszły

A hortensja w zeszłym roku była podwiązana do kija, każdy pęd oddzielnie, teraz nie jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:00, 08 sie 2013

Do góry
Cleo napisał(a)
Danusiu, widziałam Twój ogród już kilkanaście razy i wciąz się nie mogę napatrzeć..
Podpowiedz mi proszę, czy tuja wschodnia Aurea Nana poradzi sobie w cieniu i będzie ładnie rosnąć? Czytałam, że powinno się ją sadzić w słońcu wtedy igły wyglądają najpiękniej. Jeśli znajdziesz chwilkę to zajrzyj do mnie proszę, spojrzysz swoim okiem na to co stworzyłam

Tuja wschodnia potrzebuje słońca, w ewentualnym półcieniu wyrośnie, ale nie będzie miała intensywnego koloru. Zajrzę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:53, 08 sie 2013

Do góry
Lukas napisał(a)
Danusiu jak suszyć kwiaty hortensji? mam ogrodową w donicy, już przekwita i chciałbym ją wysuszyć, może przydałaby się na dekoracje jesienne

Suszenie kwiatów hortensji

Kwiaty hortensji wspaniale zdobią dom. Oprócz kwiatów ciętych w sezonie, mogą być również suszone, tak aby ich piękno było zachowane przez długi czas. Z suchych kwiatostanów wykonujemy kompozycje florystyczne.

Wycinamy je pod koniec sezonu, w przeciwnym wypadku zmarznięte nie zaschną w odpowiedniej formie. Najlepsze są gatunki o kulistych kwiatostanach. Podczas suszenia ( w chłodnym i przewiewnym, suchym miejscu, w cieniu) hortensje stają się "papierowe" zachowując wyblakły kolor.

Tutaj jest o suszeniu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies