Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

psulek 00:03, 09 sie 2013

Moim zdaniem upaliło go słońce po cięciu. U mnie trochę tegorocznych przyrostów padło (wyschło) od suchego wiatru i słonecznej pogody. Suche bym wykruszył i spryskał grzybobójczym, nie ciął więcej. Zobacz jeszcze czy te zielone igły też nie są suche. Czasami potrafią być zielone, ale jak weźmiesz w ręce to się kruszą.
Gardenarium 17:05, 09 sie 2013

W śrdoku jest zielony i wygląda na jędrny. Ja sama nie wiem, ale to na pewno nie choroba, a sprawa fizjologiczna jak przedmówcy napisali. Ja bym poczekała, na pewno on nic nie zarazi. Popatrz czy w środku jest jędrne to zielone?

Instagram Ogrodowiska
Gabisia 21:42, 09 sie 2013

Gardenarium napisał(a)
W śrdoku jest zielony i wygląda na jędrny. Ja sama nie wiem, ale to na pewno nie choroba, a sprawa fizjologiczna jak przedmówcy napisali. Ja bym poczekała, na pewno on nic nie zarazi. Popatrz czy w środku jest jędrne to zielone?

Danusiu - jędrne
I tam, gdzie trawki go otulają z tyłu też okazuje się zielony.
Czyli może wcześniej rósł sobie w cieniu, a teraz słońce go przypala....?
Ale strzygłam go już 3 razy.... i znów po jakimś czasie te końcówki brązowieją
kaisog1 21:45, 09 sie 2013

To go nie tnij. ZOstaw jak jest i zobacz czy odbije.... a może go za głęboko posadziłaś???
KasiaBawaria 08:39, 12 sie 2013

Chcialabym posadzic pomiedzy szmaragdami cisa baccata, ciac go w formie stozka.Tuje sa mlode,posadzone ok 220 cm od ciebie.Pomiedzy chcialabym cisa.W jakiej odleglosci posadzic go od plotu?Zapelni z czasem miejsce miedzy tujami?One pewnie urosna jeszcze z 80 cm w jedna strone, czyli zostanie 120-150 na cisa.Wystarczy?To strona poludniowa, czesciowo cieniowana domem i krzakami, ale sporo slonca jest. Nada sie?
Sebek 12:20, 15 sie 2013

Na efekt żywopłotu będziesz musiała czekać baaardzo długo, bo cis rośnie wolno, a szmaragdy znów wąsko. Jednak jak chcesz to posadź je na tą samą odległość jak tuje - w razie czego i tak przytniesz.
KasiaBawaria 12:33, 15 sie 2013

sebek-dziekuje,ze chociaz tobie chcialo sie odpisac. Ostatnio nikt na moje pytanie oprocz ciebie nie odpisuje.

Tuje maja ok 120 cm a cisa zamowilam juz (bedzie wykopany pod koniec wrzesnia) i ma 150 cm.Juz dwa razy przycinany, wiec troche zageszczony. Planuje go posadzic na miejscu miskanta. Jak myslisz, kiedy dorosnie do 200cm? Planuje posadzic go ok 60-70 cm od plotu, to dobrze?

Chodzi mi by osiagnac efekt nie ciasnego zywoplotu ale troche sie zaslonic od ulicy. Z boku rosna tuje na przemian posadzone, wiec z czasem sie zaslonia, tu pewnie beda przeswity. Nie chcialam ich sadzic za blisko, by jednak mialy duzo swiatla i sie nie ogolocaly od dolu.Pomiedzy tuja a cisem byloby 120 cm. Wiec jakby dorosly do 120 cm szerokosci to by sie zrosly z cisem.On jest juz w sumie szeroki, z ksztaltu przypomina szerszego szmaragda. Sadzilam je dwa lata temu jako malutkie sadzonki i miejsca mialy sporo.Teraz znacznie przyrosly na szerokosc.

Sebek 12:54, 15 sie 2013

Dość duże są te cisy, ale nie jestem w stanie podać Ci odległości, bo nie wiem jak szerokie są - musisz sama wymierzyć na oko jak Ci pasuje, ale to 60-70 cm myślę, że jest OK Ja zawsze sadzę na oko i czasem dobrze wyjdzie, a czasem mniej
Kiedy urośnie do 2 metrów?? Myślę, że zajmie mu to około 4-5 lat - starsze okazy rosną szybciej.
KasiaBawaria 15:55, 15 sie 2013

Cis jest juz szerszy niz te tuje.I wiekszy. Wiec wlasnie mam nadzieje, ze za ok 4 lat osiagna juz wszystkie mniej wiecej te sama wielkosc ok 2 metrow. W ogrodniczym mi mowiono, ze to juz starsze egzemplarze i powinny rok po przyjeciu sie ladnie zaczac rosnac min. o 15 cm. Myslisz ze z czasem sie zrosna?Cisa zamierzam formowac. Podlewac go pierwsze 2-3 lata w czasie upalow?Bo bedzie z bryla przesadzany.
slawol 17:40, 15 sie 2013

Witam
Czy ciemniejąca i czerniejaca osnówka to oznaka choroby.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies