Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 17:37, 21 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

co to za trawki ?

Miskant silberspinne
Małymi kroczkami do celu... 13:56, 21 sie 2015

Do góry
Dziewczyny a co myślicie o Miskant gracillimus? Fajna ta trawka jest, a pod nią turzyca bronzita,lub inna brązowa, tylko z tego co widzę te brązowej ciężko radzą sobie z zimowaniem.

edit. Znalazłam u Ani takie połączenie, dokładnie chodzi mi o takie coś

Ps. Mam nadzieje, że Ania nie będzie miała nic przeciwko, że tu wkleiłam.
Trudny teren - dużo pracy! 13:55, 21 sie 2015

Do góry
Kasiu i jak trzyma Ci się kora ja też mam miejscowo (wiadomo wszysto nie odrazu) ale zauważyłam że niestety ale się zsuwa na dół i nie wiem bede testowac jeszcze jakiś kamień w sumie cięższy jest to może lepiej bedzie sie trzymał podłoża. Trawki fajne czy Miskant strictus ma spore korzenie, zastanawiałm się na umieszczeniem go w jednym z korytków ale nie wiem jak z jego system korzeniowym

poniżej wklejam Ci foto różnorodnego żywopłotu wg. mnie mieszany równie ładnie się moze prezentować jak jednolity. Później skasuje to ogród mojej Cioci
Trudny teren - dużo pracy! 13:25, 21 sie 2015

Do góry
Pendula mojego męża

Moja kanadyjska nie wiem czy na stałe w tym miejscu bo wiele okaże się po posadzeniu thui Niemniej jednak jest piękna

Miskant strictus

Na tej rabacie thuje posadze ale jeszcze nie w tym roku... najważniejsza jest ta szeroka po drugiej stronie

Susan z miskantami, a tych mniejszych nie pamiętam za to Enya73 powinna je znać

Ta rabata musi taka pozostać....

Proszę o wyrozumiałość dla tej skarpy i jej wyglądu. Wszystko z czasem... kora umiejscowiona tam gdzie brak agro bo woda spłukiwala mi piasek

Będzie Halloween Udało mi się ją wyhodować na piasku

Mój mały ogródeczek :) 13:04, 21 sie 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
hortki piękne, nowa rabata też, a jak zapytałaś co ze zbiornikiem to moja pierwsza myśl mata i miskant, ale to już wcześniej zostało napisane, pozdrawiam

z drugiej strony może będzie miskant ale myslałam o jakimś pnączu kwitnącym
Mój mały ogródeczek :) 12:40, 21 sie 2015

Do góry
hortki piękne, nowa rabata też, a jak zapytałaś co ze zbiornikiem to moja pierwsza myśl mata i miskant, ale to już wcześniej zostało napisane, pozdrawiam
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:14, 21 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To miskant Graziella. Srebrne kłosy.
Melepartus też śliczny ale kłosy ma różowe i jest...po prawej patrząc na oczko.

Znalazłam foto z wiosny i z dachu..widać jak to jest zrobione.. trawy są po prawej i lewej stronie, patrząc na foto to z przodu;

to zdjęcie robi wrażenie, jestem ciekawa jak to wygląda w obecnej szacie z trawiszczami

Gratuluję wszystkim ze świata Muminków, oj będzie się działo
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:05, 21 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Znalazłam foto z wiosny i z dachu..widać jak to jest zrobione.. trawy są po prawej i lewej stronie, patrząc na foto to z przodu;

Ech super porównanie, i choć nie wiem który raz wrzucasz takie fotki to zawsze robia wrażenie - bo po 100 stronach człowiek takiego widoku już nie pamięta. Niewiarygodne jak szybko zarasta ogród.

Dubel Babcia - hip hip hura! możesz juz odetchnąć, bo za chwile pary przy dwójce Ci braknie
Ogród Małej Mi - sezon 2015 07:33, 21 sie 2015

Do góry
chelll napisał(a)
Widzę już, że masz trawy niedaleko oczka - zerbonus, rozplenice i miskant Malepartus może???

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:52, 20 sie 2015

Do góry
Widzę już, że masz trawy niedaleko oczka - zerbonus, rozplenice i miskant Malepartus może???

Małymi kroczkami do celu... 22:26, 20 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Tam nie ma już miejsca, a nie chce upychac na siłę, żeby właśnie tak jak teraz gdy wszystko podroslo znów nie przesadzać. A jakie wysokie trawki byś tam widziała? Bardzo podoba mi się miskant morning light, tyle, że jego mam już przy limkach.

Paulinko, poczułam się po tym twoim pytaniu wspaniale, jak jakiś znawca
Ja dopiero raczkuję w tematach ogrodowych, ale skoro pytasz, to według mnie powtórzony ML byłby super. Czytałam chyba u Toszki o zasadzie trójkątów, czy czymś takim i myślę, że to ma sens. Takie powtórzenia na pewno wprowadzają spokój w ogrodzie i chcę zastosować je również u siebie.

A cyprysiki do przodu może przesuń? Tylko czy tam jest na tyle miejsca? Nie potrafię jeszcze oceniać, jak rozstawiać rośliny na rabatach, żeby nie było za gęsto.
Pozdrawiam
Małymi kroczkami do celu... 21:39, 20 sie 2015

Do góry
chagall napisał(a)
Pomysł z trawami w miejsce cyprysików bardzo mi się podoba
A cyprysiki może na tę rabatę przy tarasie?

Tam nie ma już miejsca, a nie chce upychac na siłę, żeby właśnie tak jak teraz gdy wszystko podroslo znów nie przesadzać. A jakie wysokie trawki byś tam widziała? Bardzo podoba mi się miskant morning light, tyle, że jego mam już przy limkach.
Ogródek Iwony 20:11, 20 sie 2015

Do góry
Olga, napisałam u Ciebie

Małgoś, fotki w niedzielę. Jak będę w domu. Teraz mogę wkleić te, co mam na kompie:
Miskant Klaine Fontanne, pierwszy sezon u mnie - sięga mi do pasa:

Ogródek Iwony 09:06, 20 sie 2015

Do góry
fajny jest ten miskant Klaine Fontanne
ładne ma pędzelki
możesz pokazać bliżej jego pokrój?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:57, 20 sie 2015

Do góry
cześć
1.Pilnie potrzebuję Waszej pomocy. Mam świerka posrebrzanego do przesadzenia jego wysokość to ok 1,8m, jak szeroko i głęboko kopać? Świerk jest do przesadzania od sąsiadki, która chciała go wyrzucić, więc muszę to zrobić jak najszybciej. Wyżej przeczytałam post, że wrzesien jest odpowiednim terminem. Interesują mnie korzenie, czy rosną bardziej w doł, czy też szeroko i płycej. Jest to piekne drzewo i żal by mi było, gdyby się uszkodziło. Jest to jedyna "choinka", którą planujemy mieć z przodu, więc zimą, będzie drzewkiem na które będziemy zawieszać lampki

2. Druga sprawa Mam na trawniku okropną betonową pokrywę, musze koniecznie ją ukryć w rabacie. Nie chcę znacznie poszerzać tej rabaty z przodu tej pokrywy, a rabata w przyszłości będzie długa. Na zdjeciu mój pomysł proszę o opinię.

Z lewej strony pokrywy świerk od sąsiadki, z jego przodu zółty krzew. Niesttey nie pamiętam jego nazwy, ale widziałam taki zestaw u ogrodnika i wyglądało bardzo ładnie, a krzew jest śliczny, żółciutkie, mięciutkie listki.

Z przodu pokrywy, takie zielone na zdjęciu to miskant morning light x 3, a przed nimi czerwone to żurawki paprika na pzremian z takimi niskimi żółtymi tujkami (nie pamiętam nazwy, odmiana jak na zdjęciu.

Po prawej stronie, gdzie biała plama na zdjęciu, mam kupione 2 x świerk danica, 3 kule bukszpanowe, Ostnica miękka ‘Pony tails’ x 3, jałowiec spartan x 1, jedna tuja z zółtymi końcami-nie pamiętam nazwy, rosnie do 2,5m i jest taka fajna "roztrzepana".
Spartana i ta wyższą tuję myslałam posadzić po prawej stroni pokrywy, a dopiero obok zestaw z pozostałych roślin.

Proszę o pomoc, pilna sprawa. Rosliny czekają, świerk czeka i trzeba już działać

Trawę pozostawmy bez komentarza, jesteśmy po urlopie

Nieprofesjonalnie acz Spontanicznie 18:29, 19 sie 2015

Do góry
Wielkie dziękuję za dobre słowa

Te trawy to Miskant Rotsilber. 3 sezon od posadzenia, a w zasadzie 2 w pełnej wegetacji. Będzie jeższe wyższy bo kłosy w drodze.
Fajnie wygląda późną jesienią gdy wysycha i nabiera miedzianej barwy...

A trwanik to idealnie wygląda na zdjęciu Jedno jest pewne, nawadnianie czyni cuda. Sąsiad obok ma trawę w kolorze kwitnących kaczeńców...
Rozpoznawanie traw 12:30, 19 sie 2015

Do góry
Ja kupiłam w tamtym roku trawę o nazwie(taką miała etykietkę ręcznie pisaną): miskant roter dep. Nie wiem czy to jest dobra nazwa?
Moje małe królestwo 10:24, 19 sie 2015

Do góry
Na pierwszej masz hortensje, miskant Morning Light, kulki bukszpanowe, a obwódka też z bukszpanu?
No nie wiem. Garden Puzzle przekłamują wymiary.
Hortensje zagłuszą kulki. Zamiast nich trzeba dać coś innego.
Reszta ok.
No i po posadzeniu trzeba poczekać na efekt, aż się rozrosną hortensje
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 09:33, 19 sie 2015

Do góry
więcej traw na nowej rabacie

trzcinnik Karl Foerster

miskant Cabaret na środku obok wstążki z lawendy

Zebrinusy z turzycami

miskant Goliath

ale tu jakoś tak łysko brakuje mi tu miedzy roślinami traw - muszę dołożyć

rabatę uznaję za zakończoną na chwilę obecną, teraz zabieram się za planowanie rabaty i nasadzeń przed domem

Trawy w donicach 00:06, 19 sie 2015

Do góry
Wysoka trawa to od razu nasuwa się miskant, ale w aż takim cieniu... raczej nie, chyba że miskant 'Variegatus'. Na krótko do zimy możesz posadzić dla ozdoby i teraz wsadzić każdy miskant a przed zimą przenieść go do ogrodu.

Jako, że kompozycje w donicach zmienia się 2-3 razy w roku, na wiosnę i tak nie bedzie zdobił, więc posadź każdy jaki się spodoba, z kłosami lub bez.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/287-trawy-ozdobne-jakie-gatunki-wybrac

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/361-magiczne-ogrody-z-trawami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies