Jeśli chodzi o pierwsza fotę z powyższego wpisu Ani to jest Wanilka Freis.
Fotka z połowy września. U mnie 4 lata kupiłam je dosyć sporawe i tnę wyżej. Mają bardzo sztywne pędy nie pochylają się może to przyczyna że są osłonięte od słońca. Inne wanilię mam w słońcu i nie są takie mocne jednak mają o wiele większe kiście kwiatowe.
Rabaty nie projektuje się ot tak, bez odniesienia do reszty ogrodu. Przypadkowe pytania bez wiedzy o tym, jak wygląda ogród, elewacja domu, inne dodatki, wykończenia płotu itp. jest błędne, bo może wyjść od sasa do lasa, każdy może mieć inną wizję, a ogród ma być spójny. Nie spodziewaj się na konstruktywne rady, skoro nie masz nawet wątku o ogrodzie a tylko przypadkowe pytania co masz posadzić? Wszystko możesz posadzić.
Bukszpan choruje i ćma go atakuje, impereta się rozłazi i na to miejsce się nie nadaje zupełnie.
Załóż wątek, pokaż coś więcej, na Ogrodowisku pomagamy ale osobom, które nieco się angażują w życie ogrodowiska, a nie tylko pytają i uciekają po uzyskaniu rady.
Po krawędzi posadź turzyce wybrane jakieś, zielone lub brązowe nawet.
A w środku duuuużo hortensji np. Bobo, takich mniejszych. Z tyłu raczej kiedyś świerki zarosną i zabiją te trawy rozplenice, co posadzone są. Jak chcesz dosadź takie same rozplenice, ale z poprawką, że będą do usunięcia kiedyś.
Nie wiem, ale zobaczę. Były chyba z górnej półki, bo Witek jest zdania, że jeśli coś ma działać, to musi być mocne. Inaczej będzie tylko "zymdoliło", a nie cięło
Iza, Gosia... idzie szybko dzięki sprzętowi, bez tego to możesz jedynie przy tej skali ogrodowej westchnąć z bezsilności. Te rozmiary topiarów jakie sadzimy, to tylko dźwig podniesie. Nawet o cm nie ruszyłam gdy pociągnęłam.
Ja mam Husquvarnę z wysięgnikiem i regulowanym kątem cięcia. Można ciąć wysokie żywopłoty poziomo, pionowo i ukośnie, jak chcesz. Spalinowe są, mocne. I wygodne, bo z kablem nie trzeba latać i przedłużać. Można z drabiny przez ten kabel zlecieć.
tak samo miałam Zakwitły na ulicy mojej, na poboczu, w takiej górze śmieci ogrodowych i patyków. Też wykopałam i mam wielką kępę teraz. Nie ma to jak coś znaleźć
Dla ogrodnika najważniejsze jest kolejne miejsce do sadzenia. Cieszę się razem z tobą Wiem jaka to radość móc kupować kolejne rośliny. Widok na góry...ehhh, nie mam takiego
Teraz mogę wkroczyć do akcji z bylinami. Lewa strona to będzie rabata
"chłodna", a prawa strona - rabata "ognista". Całość zamknięta w żywopłotach z formowanego cisa.