Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:19, 28 wrz 2025

Do góry
No to teraz obrazki dla ludzi o mocnych nerwach bo zgrałam fotki.

Najpierw od strony sąsiadki...
było

w trakcie

jest
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:58, 28 wrz 2025

Do góry
Takiego gościa dziś mieliśmy w ogrodzie.

A takie zbiory poranne już się suszą.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:56, 28 wrz 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Udało się zapewne kupić hortensje Polar Bear. A do tego widzę jakieś proso?

Tak. Kupiłam na razie 3 sztuki by podmienić za te pomylone na rabacie bordowo-białej na wschodzie. Dwie sztuki już dziś wykopane trafiły na zachód tj. jedna jakaś miniaturowa do kompletu przy Skyfall i nowym ambrowcu, a druga na ten fragment co ostatnio wrzucałam.
Tutaj fotka w oddaleniu - widać posadzone ostatnio 3 rozchodniki.

Tutaj zbliżenie, czyli przesadzona hortka i kula Mirjam. Muszę dorzucić po obi stronach tej tujki jakąś bylinę. Co byś dał?

Co do trawek to masz rację, to proso Rehbraun. Ostatnio ominęłam je w szkółce i dopiero w domu wygooglowałam jak się pięknie ma przebarwiać jesienią. Przeczytała to Beatka i napisała do mnie czy jak będzie jechać na spotkanie to ma mi kupić (ma po drodze). Tak kusiła, że dałam się namówić na trzy sztuki. Ma rosnąć tak do 100-150 cm niby
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:47, 28 wrz 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Red schief i gracki mam . Różnica jest wyraźna. Szerokość liścia, kolor liści i miotełek i wysokość. Red schief jest niższy i bardziej się przewiesza.

Patrycja jakbym taki niższy ambrowiec spotkała to bym brała.
Moje najdroższe szaleństwo to judaszowiec za 180 zł który nadal stoi w doniczce bo nie wiem jeszcze gdzie go wsadzę.
Też sobie wziełam radę Hani do serca.

Początkowo oceniałam liść jako wąski, a to że jest taki niższy zrzucałam na brak wystarczającej ilości wody. To, że kwitnie to by mi nawet nie przeszkadzało, bo kolor kwiatostanów pasuje do buka co posadziłam na drugim końcu rabaty. Dopiero jak dziewczyny zobaczyły go ostatnio u mnie na żywo to stwierdziły, że to może być właśnie Red Chief. Muszę go stamtąd eksmitować, bo będzie za niski w kontekście przyszłej ścianki wodnej. Trafi tam właśnie Gracek od Agapant.

Zobacz sama i oceń czy to ta odmiana. Zbliżenia liścia i kwiatu mogę zrobić dopiero jutro, ale mam takie na telefonie:
6 września

17 września ten w prawym rogu

24 września

Ogród Basi i Romka 20:39, 28 wrz 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

Już podpatrzyłam sobie jedną roślinę, szkarłatkę amerykańską, chyba ją do siebie zaproszę Skoro tam fajnie rośnie to i u mnie powinna I taka magnolia też przykuła moją uwagę. Miała duże, sztywne, błyszczące liście, bardzo podobne do rododendrona. Muszę sobie o niej poczytać.

Uważałabym z tą szkarłatką, bo jest inwazyjna i trująca. Nie wiem jak ty, ale ja unikam tego typu roślin.
Glina i zielsko 20:29, 28 wrz 2025

Do góry
Marcin szuka tuj i mnie natchneło przy okazji na before/after

18 września 2020

10 sierpnia 2025

Dziś
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:26, 28 wrz 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Po cichu liczę, że wzięłaś te 3 sztuki

Dobrze mnie znasz Potrójne szczęście ambrowcowe to tylko dzięki lubelskiej grupie. Dziewczyny wiedziały, że planuję posadzić ambrowca w okolice tarasu. Planowałam kupić go w ten weekend w Nałęczowie.

Kiedy Anpi buszowała w swojej lokalnej szkółce to natknęła się na świeżą dostawę trochę niższych sztuk. Dała mi znać, potem były rozkminki wspólne grupowe czy kupić 3 małe czy jeden duży.

Finalnie dziewczyny odebrały moje zarezerwowane kolumienki, po czym trafiły one na kilka dni pod troskliwą opiekę Agapant do Zamościa, żeby to w sobotę dojechać na spotkanie do Nałęczowa, by docelowo w niedzielę być posadzonymi pod Lublinem.

Do tych wszystkich radości Agapant dołożyła od siebie kawałek miskanta Gracillimus, takiej niekwitnącej wersji, bo mój gracek okazał się być Red Chiefem.
Ogród w malinówkach 20:20, 28 wrz 2025

Do góry
Małe to takie po ok 40 cm . Te w Dino były ładne.

Marcin szkółkarze sieją te tujki do doniczek. I czasem wschodzą ze 2-3 nasionka. Wtedy roślinki są jakby zrosnięte na samym dole. Jakby wielopniowe.Po prostu odcinałam nisko i blisko pnia. Zostawiałam jeden pieniek. Teraz jak tuje duże to jak zaglądam w środek to mają jeden długi i gruby pień.

Zobacz jakie biedki mieliśmy i jak mądrze posadzone.
Braliśmy małe bo potrzeba było ok 160 szt

A patrz teraz ten sam szpalerek

Ogród Basi i Romka 20:16, 28 wrz 2025

Do góry
ajka napisał(a)
Ale fajnie, można podglądać po sąsiedzku i się inspirować

Już podpatrzyłam sobie jedną roślinę, szkarłatkę amerykańską, chyba ją do siebie zaproszę Skoro tam fajnie rośnie to i u mnie powinna I taka magnolia też przykuła moją uwagę. Miała duże, sztywne, błyszczące liście, bardzo podobne do rododendrona. Muszę sobie o niej poczytać.
Glina i zielsko 20:12, 28 wrz 2025

Do góry
Jakimś cudem dziś przy niedzieli trochę weny mi wróciło i poszłam do ogrodu. Nie ma to jak złapać szpadel na chandrę

Posadziłam szpalerek gaury po lewej stronie rabaty jako tło róż lovely i candy z serii rokoko.
Żeby te gaury miały miejsce to
- przesadziłam 2 róże białe Marcinkowe,
- Przeniosłam 2 tawuły crispy
- Wykopalam 2 kępy kosaćców ,
- przesunełam 4 kępy jeżówek,
- Przesunełam 3 ostrokrzewy
karbonowanolistne
- podzieliłam 2 przetaczniki
- przesadziłam 3 piwonie.

A doniczki jak stoją tak stały a nawet zrobiłam nowe.
Zadoniczkowałam 6 szt gaury na wypadek jakby w gruncie się jakieś nie przyjeły.

M wyciął z trawnika kępy takiej szerokiej niebieskawej trawy i uzupełniłam dziury ziemią i zrobiłam dosiewki.

We wszystkich pracach towarzyszył mi Franio. Chodzi sobie i wszystko wącha.
Na razie nie widzę zajawki i niego na wykopki.

Zdjęcia robiłam już o zmroku.
Tu sznureczek i sadzonki gaury.

I takie inne pstryki głównie różane

Takie niedzielę to ja lubię♥️
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:05, 28 wrz 2025

Do góry
Magara napisał(a)

Zrobiłam zgodnie z Twoim "papierowym" przepisem - wrzuciłam w zalewę i gotowałam moment.
Ale mam jeszcze kilkanaście sztuk, które dojrzewają w kartonie - zrobię bez gotowania, zobaczymy czy będzie różnica

Patrycja - nieodmiennie podziwiam Cię za konsekwencję w obsadzaniu rabat

Dziś pozbierałam wszystkie pozostałe papryki z gruntu. W tunelu termometr zanotował minimalną temperaturę -2,3 stopnia. Czas było się z nimi ewakuować. Muszę przerobić to co dojrzałe, a resztę rozłożyć na tacach.

Tutaj w rogu widać ilość Cherry Bomb do przerobienia.

Miło mi, że razem z Wioletą zauważacie i doceniacie moją konsekwencję w obsadzaniu.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:59, 28 wrz 2025

Do góry
Co do tych cen to podoba mi się podejście Hani Gruszki. Kiedyś mi doradziła by właśnie jednak wybierać te bardziej pospolite drzewa czy krzewy, bo tak serce nie boli jak coś padnie czy nie przyjmie się jak kosztowało poniżej 100 złotych. Inaczej jest jak już to są te z wyższej półki. Do tego jeszcze rozmiar sadzonki. Jeśli np. taka kocimiętka z P9 w rok urośnie niemal do docelowego rozmiaru to jaki sens płacić więcej za np. C2?

Przykład z tego tygodnia - miałam do wyboru taki rozmiar ambrowca kolumnowego za 250 zł:

albo taki za 70 zł za sztukę, a ta sama odmiana.

Był spory dylemat czy kupić jeden duży czy mieć trzy niższe.
Do raju daleko - u Ewy 18:44, 28 wrz 2025

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 18:43, 28 wrz 2025

Do góry
Dzisiejsze zdjęcia z ogrodu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:37, 28 wrz 2025

Do góry
Pomysł na kwadrat tysiąc pińcet sto dziewińcet: rama na hamak, identyczna jak rama na huśtawkę .
Pod dębami - zgodnie z istniejącą od dawna koncepcją - rabata z sucholubnymi .
Koncepcja ramy urodziła się w czasie rozkminy z małżonkiem i obecnie jest koncepcją wiodącą. Czasem chłopina miewa dobre pomysły .

Dla przypomnienia - rama dla huśtawki:
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:25, 28 wrz 2025

Do góry
Dosądziłam więcej cirmiernikow

Ostatnie maliny

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:24, 28 wrz 2025

Do góry
Dynie

Chałupka w tle
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:19, 28 wrz 2025

Do góry
Rano grzybki

Potem sufit u Młodej

Nie zrobiliśmy dużo bo pokój długi i wymaga kombinowania bo dłuższy niż długość pojedynczej deski
Ogrod nad bajorkiem 14:16, 28 wrz 2025

Do góry
ewsyg napisał(a)

Dziękuję za imię floksa. A pamiętasz co to za piękność?

też chciałabym wiedzieć

Tar pliss zrób zdjęcie Twoich truskawek przed koszeniem i po Muszę to zobaczyć.
Ja już swoje uporządkowałam.
45 krzaków wydaje się sporo, ciekawe ile ja mam, ale u nas ciągle niedosyt, musiałabym mieć pole żeby się najeść swoimi truskawkami
Wszystkiego po trochu 14:10, 28 wrz 2025

Do góry
Myślałam że je zmarnowałam, ale jednak są od Vity, od niej zawsze jakieś rarytaski można dostać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies