Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ania z Zielonego Wzgórza 05:02, 25 mar 2025

Do góry
Witajcie

Dawno mnie tutaj nie było, a nawet bardzo dawno.
Wcześniej nie byłam gotowa, żeby tu wrócić.
Opowiedz panu Bogu o swoich planach, a on Cię wyśmieje.
To przysłowie idealnie do mnie pasuje, nawet teraz jak o tym piszę.
Życie zadało mi cios, po którym nie mogłam się pozbierać.
Po śmierci mojej mamy potrzebowałam prawie trzech lat, żeby się podnieść.
Patrząc z perspektywy czasu widzę, że powinnam była iść do psychologa.
Dlaczego nie poszłam?
Nie wiem, może dlatego, że nikt mi tego nie zaproponował, że unikałam ludzi, do sklepu szłam wieczorem, żeby nie spotkać kogoś znajomego, żebym nie musiała z nikim rozmawiać.
Teraz wraca dawna ja, taka o której już zapomniałam.
Może nie cały czas, bo czasami potrzebuję też wyciszenia.
Nieraz słyszę ty taka nie byłaś, byłam, ale nawet ja o tym zapomniałam.

Jestem gotowa, żeby nadrobić zaległości.
Może nie wrzucę wszystkich zdjęć od razu, ale postaram się, żeby nie trwało to za długo
...i tutaj miały być zdjęcia, ale jeszcze nie będą.
Podjęłam decyzję, żeby porozmawiać z psychologiem, jak to się skończy nie wiem, ale lepiej późno niż wcale.
Muszę przepracować stare emocje z przeszłości, bez tego jednak nie pójdę do przodu.
A teraz w końcu będą zdjęcia
Pierwsze dwa są z 8 stycznia 2022 roku, a kolejne dwa zostały wykonane tydzień później.

Za drzwiami do ogrodu... 23:45, 24 mar 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Aniu, wspaniałe spotkanie i wspaniałe zakupy. Cudne te pierwiosnki.

Ze spotkania przywiozłam też taki prezencik

Który z kilka dni rozwinął płatki i roztoczył woń nadając wnętrzu domu romantycznego charakteru Taki mieliśmy w domu pierwszy dzień wiosny! Aguś buziaki! I za Agapanty jeszcze, które mam nadzieję, że zakwitną latem!

Za drzwiami do ogrodu... 23:37, 24 mar 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Ale macie fajnie z tymi szkółkami. U mnie zielona pustynia.
Może to i dobrze, bo ciągle by mnie kusiło, że jeździć i kupować.
Spotkania ogrodowe w zimie mam i ja.
Właśnie jadę na takie w sobotę. Z nocowaniem
O takim oczku jak Twoje marzyłam. Koleżanka mnie wystraszyła, że to oczko będzie ciągle brudne. Dlatego wkopałam kastry. Ale może jeszcze zrobię w innym miejscu?
Wody w ogrodzie nigdy dość

To gdzie ty Gosiu mieszkasz? Może otwórz szkółkę jak nie ma konkurencji!
Ja do takich większych szkółek też mam dalej ok.70-100km. Ale w odległości kilku kilometrów mam kilka mniejszych i sklepy ogrodnicze
Też myślałam o kastrze, ale tam nie mogę się głębiej wkopać, bo są korzenie róż i żylistka. Więc dalej będzie kałuża. Już ją poprawiłam. Kamyczki eM wypłukał mi w
betoniarce

Ptasi gaj 22:13, 24 mar 2025

Do góry
Dla Cordiny
Róża Balerina jeszcze trochę rzadka ale zageszcze ja.

Ptasi gaj 22:02, 24 mar 2025

Do góry
Byłam w takim muzeum pod Łowiczem. Te figurki się poruszają. Na drugiej focie świnki kwijają
Wycieczka przeżyła szok że te figury wyrzezbil jeden człowiek.

Grzebiuszka ziemna 22:00, 24 mar 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Różyczki Sibelius i Ballerina zeszłoroczny zakup, zabezpieczyłam na zimę wkładając do większych donic i obsypując dookoła konopnymi wiórami z Kombinatu Konopnego, stąd te jasne widoczne wiórki przetrwały w super formie, z resztą wszystkie różyczki widzę, że opączone a to zawdzięczam Panu Hyżemu, którego posłuchałam i ciachała róże w chyba lutym dość zasadniczo.

Mam balerinę przepiękna róża. Kupiłam w 2023 roku w zeszłym roku kwitła. Nie zmarzła mimo -10 jeszcze ma zeszłoroczne liście. I woda. Oczka obok liści. Zobaczę jak w tym roku będzie kwitła.
Ja każdej jesieni przycinam róże na wys 20 cm wiosna robię kosmetykę. Róże już nawiozlam wczoraj.
Mam jeszcze kilka róż zadołowanych muszę je posadzić w tym tygodniu.
Pokaże fotkę mojej Baleriny u mnie.
Ogródek Gosi 21:52, 24 mar 2025

Do góry
Ogródek Gosi 21:52, 24 mar 2025

Do góry
Ogródek Gosi 21:51, 24 mar 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Gosia, już stawiasz podpory pod róże? Pokaż jakie masz
Kupiłam w zimie, też mam w planach ustawienie, ale jeszcze czekam.

Magarku, nie mam zrobionego zdjęcia. Następnym razem pokaże. Zimą zaopatrzyłam się w 3 wysokie podpory, i 6 niższych do bylin i piwonii. Zrobione porządnie, bo to nie masówka, tylko robione na zamówienie.

Monika83 napisał(a)
Pięknoty❤️ nie wyobrażam sobie bez nich wiosny w ogrodzie. A ranniki właśnie nabyłam kwitnące w donicy

Ja również nie wyobrażam sobie wiosny bez krokusów i ranników.
Fajnie, że ranniki sieją się bardzo ładnie. Za parę lat bedziesz miała łączkę

mirkaka napisał(a)

Gosia ja mam astmę od dziecka,
mam uczulenie na chwasty, trawy,zboża, roztocza, koty, psy. Biorę od lat wziewy-sterydy.
Mam kota w domu Da się żyć Nie martw się tym, ważne żebyś miała dobrze dobrane leki

Zdjęcia Tar wymiatają a Twoje krokusiki bardzo urocze w stipie

Jadę 14 kwietnia do Warszawy do WIM-u, do alergologa i pulmunologa. Liczę, że tam mi wszystko porządnie zbadają i dobiorą leki.
Chociaż jakoś boję się tych sterydów. Ale jesli Ty bierzesz od lat i jest ok, to może niepotrzebnie sie boję?
Właśnie ten kot jest najważniejszy. Moja siostra jest uczulona na kota i pani doktor powiedziała, że powinna się go pozbyć. Co za babsko

eda napisał(a)
Zdrówka kochana jeszcze zdążysz poszaleć siły trzeba mieć na to wszystko pięknie się zaczęło i u ciebie podziwiam i macham serdecznie Gosiu .

Bardzo dziękuję, życzenia się przydadzą, bo znowu coś mnie dopadło. Tym razem katar, jakby lekkie przeziębienie. Oby na tym się skończyło.
I oby jak najszybciej to ciepełko przyszło. Mam już dosyć chorowania

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zdrówka życzę Gosiu. Pod wpływem tych zdjęć ze stipami naszła mnie ochota na ponowne ich zaproszenie na ogrodowe rabaty. Kiedyś mnie zdenerwowała ich zdolność do masowego samosiewu i mocno ograniczyłam ich ilość.

Haniu, dziękuję
W sumie nie powinnam się dziwić, że niektórzy uważają stipę za roślinę inwazyjną. U mnie tak samo jak werbena, owszem sieje się, ale w takich ilościach, że albo nic z nią nie robię, albo pojedyncze egzemplarze usuwam. Może dlatego, że po kwitnieniu, albo ją wycinam albo wyczesuję, stąd może mniejszy samosiew

anpi napisał(a)
Gosiu, krokusiki w stipie uroczo wyglądają. U mnie jakoś się nie sprawdziła.

Aniu, a dlaczego? Czy tak jak u Hani za bardzo się siała, czy wygniwała?
Ja ja uwielbiam za zwiewność. Chyba byłam jedną z pierwszych osób, które w Polsce miały ja w ogrodzie. W ogóle lubię wszystkie odmiany stip.

Nareszcie popracowałam w ogrodzie. Co prawda tylko w czwartek i piatek, ale mimo wszystko udało mi sie sporo zrobić. Nareszcie obcięłam żywopłot i wyczyściłam kolejne tuje. Została mi jeszcze jedna.
W weekend byłam na spotkaniu ogrodniczym. Koleżanka zorganizowała prelekcję na temat kobiet ogrodniczek. W styczniu miałyśmy wykład o wodzie w ogrodzie. Uwielbiam takie spotkania. Pogawędki do późnej nocy. Szkoda tylko, że było straszliwie zimno. Mało było spacerów po jej ogrodzie.
No i nie wiem gdzie, ale chyba sie przeziębiłam. Może podczas mycia okien, bo przed wyjazdem strzeliłam sobie jeszcze sprzątanie. Całe szczęście tym razem to tylko katar, ogólnie czuje sie dobrze. Wkurzam się tylko, że ciągle coś.
Przy okazji prac ogrodowych zrobiłam kilka zdjęć

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:48, 24 mar 2025

Do góry
Mary napisał(a)
Skład przykładowego obornika granulowanego

Mary, potasu jest w tym 2% (w azofosce 19%, fosforu 2% (w a. ponad 6%). Jeśli ma się w ogrodzie rośliny o sporych wymaganiach pokarmowych, to tych składników może być ciut mało.

Na moim 5 kg opakowaniu granulowanego obornika końskiego jest napisane, że wystarcza na 60 m2.
Ogród ozdobny ma u mnie jakieś 700-800 m2 wraz z powierzchnią trawiastą. Potrzebowałabym ok. 14 paczek. Koszt jednej 5 kg paczki to 25 zł. Całkowity koszt jednorazowego nawożenia to 350 zł. Do tego trzeba dołożyć koszt nawożenia trawnika co miesiąc od marca do czerwca. Spory koszt. Obniżam go stosując kupokulki na start tylko pod żarłoczne rośliny (póżniej dostają gnojówki z pokrzyw i ze skrzypu) , a trawniki i roślinne pospólstwo dostają azofoskę.
Boso przez ogródek 21:48, 24 mar 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Przesadzone krokusy kwitną.

Dziś wstałam na wschód słońca, więc przy okazji wysiałam marchewkę, rzodkiewkę i groszek cukrowy do gruntu.
Groszek wysiany do butelek nie wykiełkował.

Właśnie też przesadziłam jesienią i marnie u mnie kwitną krokusy. Wypuściły liście ale kwiatów mało. Bardzo wszystko zniszczył lutowy mróz.
Glina i zielsko 21:09, 24 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Takie zielsko mam do identyfikacji.
Małe jak 2 zł. Pełno wszędzie. Plewienie przypomina szczypanie ziemi dwoma palcami.

Może to przymiotno kanadyjskie. Białe kwiatki stokrotkowe, sieje się obficie.
Zieleń, drewno i antracyt 20:52, 24 mar 2025

Do góry
Na wiosnę nie ma się co dołować tym, co jeszcze do zrobienia. Trzeba patrzeć, ile już zrobione.

O właśnie, ja się będę tego trzymać jak tonący brzytwy
O jeżu ogrodowy! Ile ja zrobiłam?!

antracyt napisał(a)
Ja do truskawek jeszcze nie dotarłam

Ale za to ogarnęłam dalie (przynajmniej te stare i część nowych które dotarły)

Zuzia, ale zostawiasz je na powietrzu, czy do pomieszczenia?
Ogród w malinówkach 20:46, 24 mar 2025

Do góry
Do jutra chcę przemyśleć temat nasadzeń najwyższego piętra na platanowej.

Pierwsza wersja zakładała hortensje w 2 grupach pomiędzy platanami i po jednej po bokach. Za drzewem wypadały 2 trawy (chociaż nie lubię sadzić parzyście). No chyba, że traktować jako dwie sadzonki, które się zrosną.

*Ta wersja była by spójna z rozmieszczeniem na brzozowej. Czyli hortensje w lukach między drzewami.

Druga wersja to zrobienie 3 grup po 3 hortensje pod każdym drzewem. Trawy w lukach między drzewami. Biorąc pod uwagę, że to Morning Light, to nie powinien być pod koronami drzew i kompozycyjnie tak było by lepiej.

Co myślicie?
Ogród w malinówkach 20:40, 24 mar 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
"Kulki" cisowe przy ambrowcu.

Wybrane 3 sztuki różniły się pokrojem i kolorem od reszty, są ciemnozielone i miały szeroki pokrój.Ale i tak przyciąłem, by się lepiej korzeniły.

Moje bacatty na kulki bardzo podobne. Pod koniec sezonu ich nie poznamy
Ogród w malinówkach 20:36, 24 mar 2025

Do góry
"Kulki" cisowe przy ambrowcu.

Wybrane 3 sztuki różniły się pokrojem i kolorem od reszty, są ciemnozielone i miały szeroki pokrój.Ale i tak przyciąłem, by się lepiej korzeniły.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:35, 24 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co masz za drewutnią w prawym dolnym rogu przy podjeździe? Trawa tam do ogrodzenia podchodzi? Nie kojarzę tego miejsca za zdjęć.

Prawy dolny róg zdjęcia był zbyt skomplikowany do narysowania.
Wzdłuż podjazdu do garażu jest garażowa, która kończy się jakiś metr przed narożnikiem budynku. Ten koniec obsadzony jest dwiema tujami. Patrząc od strony bramy wjazdowej przed tujami rośnie świdośliwa Lamarcka, której zdjęcie ostatnio cytowałaś u siebie. Tuje maskują kącik gospodarczy, w którym stoi zamykana skrzynia na ogrodowe przydasie (głównie doniczki), walec ogrodowy, worek na plastikowe odpady, a w sezonie wiadra z gnojówkami. To miejsce wyłożyłam betonową kostką. Utwardzenie tego kawałka bardzo ułatwia transport drewna na taczce do drewutni i manewrowanie walcem.

Naprzeciw drewutni jest wąska rabatka z lawendami, bo pod okapem trawa nie chciała rosnąć.

Glina i zielsko 20:29, 24 mar 2025

Do góry
Troszke kwiatków.
Stoją przy wejsciu do domu i cieszą.

Glina i zielsko 20:27, 24 mar 2025

Do góry
Takie zielsko mam do identyfikacji.
Małe jak 2 zł. Pełno wszędzie. Plewienie przypomina szczypanie ziemi dwoma palcami.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:26, 24 mar 2025

Do góry

Kupokulki to sam azot. Większość roślin do dobrego życia potrzebuje jeszcze potasu (kwiaty), fosforu (te słabujące i świeżo posadzone dla wzmocnienia systemu korzeniowego) oraz wielu innych mikroelementów
"Skład:

Podstawą azofoski są: azot, fosfor, potas i magnez, czyli najważniejsze minerały, wchodzące w skład każdego nawozu wieloskładnikowego.

makroelementy: azot (13,6%), tlenek fosforu (6,4%), tlenek potasu (19,1%) oraz tlenek magnezu (4,5%).

mikroelementy: miedź, mangan, żelazo, cynk, bor, a także molibden."
Skład przykładowego obornika granulowanego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies