Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:44, 09 kwi 2015

Do góry
agatanowa napisał(a)

niby właśnie miałąm znaczniki, ale przesunięte o 30 cm...

piękna ta kalina z powojnikiem, to Roseum? Aniu, jaką byś polecała? Mam jedną roseum i obok niej (chyba, bo jeszcze ta brzoza mi po głowie chodzi) chcę dać drugą. Myślę o takiej samej, ale może zdecydowałabym się na jakąś podobną (żeby było dośc jednorodnie - to na froncie, od strony drogi, będą się przewieszać nad płotem, gdy urosną, chciałabym, żeby rosły dość szybko i były maxymalnie ozdobne - z dołu prowadziłabym "na łyso" - tak jak radziłaś, w formę drzewka.bv Chciałabym, żeby były dość duże docelowo 3-4 m (bo chyba wyższych nie ma)
Doradzisz coś?

Agatko Roseum jest piekna ale nie pachnie więc albo dasz jeszcze jedną albo z tego samego gatunku np.Viburnum opulus 'Ulgen' - kalina koralowa, ta ma owoce czerwone które pięknie zdobią, a w ogóle to bym dała kalinę angielską, bo ta ma bardzo pachnące kwiaty
Kwiatowy ogródek Monteverde 16:59, 09 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Agatko mnie się też takie ubytki zdarzają, znaczniki giną i nie pamiętam co gdzie, za głęboko weźmiesz i już załatwione

niby właśnie miałąm znaczniki, ale przesunięte o 30 cm...

piękna ta kalina z powojnikiem, to Roseum? Aniu, jaką byś polecała? Mam jedną roseum i obok niej (chyba, bo jeszcze ta brzoza mi po głowie chodzi) chcę dać drugą. Myślę o takiej samej, ale może zdecydowałabym się na jakąś podobną (żeby było dośc jednorodnie - to na froncie, od strony drogi, będą się przewieszać nad płotem, gdy urosną, chciałabym, żeby rosły dość szybko i były maxymalnie ozdobne - z dołu prowadziłabym "na łyso" - tak jak radziłaś, w formę drzewka.bv Chciałabym, żeby były dość duże docelowo 3-4 m (bo chyba wyższych nie ma)
Doradzisz coś?
Znowu na wsi 21:21, 08 kwi 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Kasia, nie wiem czy to ciebie pocieszy, ale moja kalina angielska też jakaś niekształtna.

a jak ona się nazywa? u mnie teraz kwitnie Charles Lamont ale pachnie pozdrówka
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 17:46, 08 kwi 2015

Do góry
kalina angielska - sporo urosła, kwiaty i ich zapach to plus, ale pokrój nie jest najlepszy
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:11, 08 kwi 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Obcięłam wczoraj wreszcie lawendy, bo forsycje juz u mnie kwitną, szafirków mam coraz więcej i moja kalina lada moment zakwitnie i pokaże swoje białe cudne kulki...
Chciałam jeszcze zakulkowac moja eden rose ale ma zbyt krótkie pedy i zbyt sztywne zeby dała sie powyginac...może za rok ....

Czekam z tobą na kalinę, jakoś szybko ale sobie planik ambitny ułożyłaś
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:37, 08 kwi 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
U Ciebie naprawdę już widać wiosnę Piękna hortensja z powojnikiem, normalnie sobie zgapię

Enstato to nie jest hortensja tylko kalina Roseum
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:18, 08 kwi 2015

Do góry
Obcięłam wczoraj wreszcie lawendy, bo forsycje juz u mnie kwitną, szafirków mam coraz więcej i moja kalina lada moment zakwitnie i pokaże swoje białe cudne kulki...
Chciałam jeszcze zakulkowac moja eden rose ale ma zbyt krótkie pedy i zbyt sztywne zeby dała sie powyginac...może za rok ....
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:37, 07 kwi 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)

Jakie piękne połączenie... Bardzo mi się podoba.
Buziaki poświąteczne wysyłam, miłego dnia

W rajskim takie miałam kalina Roseum i powojnik Cecile buziolki i miłego dnia
Ogród w cieniu drzew 18:31, 06 kwi 2015

Do góry
Kwitnące krzewy w moim ogrodzie.

Dereń jadalny:

Kwitnąca jeszcze kalina wonna:
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:36, 06 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wysoki żywopłot będący litą ścianą na całej szerokości, którą widać z tego zdjęcia.
Jakieś pojedyncze krzaczki, których nie widać nie mają żadnego znaczenia dla tła i go nie stanowią.

Bardzo podobają mi się cisy. W szkółce w moich okolicach napewno dostępne są cisy Wojtek, bo takie ostatnio kupowałam, ale może są tez inne. Czy to dobry pomysł na żywopłot w tym miejscu?
Na zdjęciu na pomarańczowo zaznaczyłam gdzie rośnie kalina koralowa. Mogłabym przesadzić ja trochę dalej od płotu, a za nią posadzić szpalerem cisów. Rosną tam tez maliny z których cieżko byłoby mi zrezygnować. Ale mogłabym cześć wykopać.

Rozważam tez całkowitą demolkę i posadzenie na cypelku 2-3 brzóz doorenbos. Nie jestem tylko pewna czy nie jest tam za mało miejsca. Brzozy polaczylabym z trawami, wrzosami itp.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:39, 06 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pójść w kierunku stworzenie zielonej ściany wysłaniającej te domy za płotem i płotu.
Rabata nie ma tła.

Danusia dziękuję za cenną uwagę. Niby oczywiste, ale trudno było mi dostrzec w czym tkwi główny problem. Latem tło tworzą maliny, a obok rośnie Kalina koralowa, która jest niewielka i żadnego tła z niej nie ma...

Może mogę liczyć na jeszcze jakąś podpowiedź? Może jakieś drzewo iglaste? Wyższy żywopłot? Ale z czego?
Blisko szmaragdów mam jabłoń ozdobną, ale od malin do jabłoni tylko ta ńiewielka kalina.
Betonowy płot obsadzony jest bluszczem, ale rośnie powoli i nie bardzo chce trzymać sie płotu.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:27, 04 kwi 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Witaj Aniu , piękne wiosenne, cebulice uwielbiam, no i z jej rodzinki puszkinie również, mam niewielkie kępki, a dzisiaj spod śniegu oko cieszą.

Kalinę wonną mam w formie niskiego, gęstego krzewu nie jak u Ciebie wysokiego i tutaj pytanie - może wiesz jak to się ma co do odmian, w necie próbuję znaleźć, jest podany tylko gatunek Viburnum farreri. Pozdrawiam i mile spędzonych Świat życzę
.

Mariusz a Twój krzew kwitnie bo jest taka niska odmiana Nanum ale ona nie kwitnie i rośnie tylko do 0.50 cm, a tu masz link http://www.plantmar.pl/artykuly,1,41.html
a moja kalina to Charles Lamont, pozdrawiam całą Twoja rodzinkę i życzę spokojnych i zdrowych świąt
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:49, 02 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Moja też tyle i nadal nie kiełkuje, ale dostalam od Mariolki cudne duze sadzonki w dwóch kolorach więc sie nie przejmuje.Cudne zdjecie kaliny.

Ta kalina mi dziwnie rośnie ma kwiatki na samych szczytach i u dolu gęściej i nie wiem czy mogę ja trochę skrócić coby była bardziej dorodna w kwiaty
Wilcza Góra 18:23, 01 kwi 2015

Do góry
mira napisał(a)
ten bzyk znajomy ale na jakim kwiecie przysiadl nie wiem a chciałabym wiedzieć pozdrawiam

Mira, już spieszę z wyjaśnieniem....to kalina bodnantska 'Charles Lamont'
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:24, 31 mar 2015

Do góry
Cd.Sasanki dla Bogusi

psiząb

kalina Lamonta ma kwiatki na samych szczytach i w dole nie wim czy można ja przycinać trochę?

tawułki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:27, 31 mar 2015

Do góry
Witam wszystkich, tak pięknie doradzacie... więc ja również nieśmiało poproszę o rady.

Mam taką rabatkę - na użytek własny nazywam ją "cypelkiem". Powstała w myśl zasady, że nie może być widoczny od razu cały ogród wówczas wydaje się większy. A rabatka widoczna jest w drodze do drzwi wejściowych.
Nie wiem czy cel osiągnięty jednak rabatka dla mnie jest do zmiany, poprawy i w ogóle do wymyślenia od nowa.

Generalnie jest to miejsce słoneczne. Przy samym betonowym płocie są maliny (zasadzone jeszcze w czasie budowy) a obok nich, w głębi kalina. W środku "zadyma" czyli jako piętro wyższe wiśnia umbraculifera, a na dole migdałowiec, rododendron, trzy thuje które mają być docelowo max 1 m wysokości. Są też dwie kosodrzewiny, liliowce, hosty, żurawki, horti anabell. Wiem, za dużo gatunków...

No i przede wszystkim nie podoba mi się kształt. Może nie rabat co trawnika, ale właściwie to to samo .
To właśnie tu 15:50, 31 mar 2015

Do góry
Makasiu, dzisiaj za oknem pogoda niesprzyjająca pobudce.
Ale usłyszałam i jestem

Tamaryszku, tak to prawda. Ale gdy kwitnie, to naprawdę jest wspaniały.

Aganiu, jestem nieomal pewna, że miniona zima była dla nich łaskawa.

W ogrodzie przekwitły już przebiśniegi i ranniki

Wciąż kwitnie kalina

Wtóruje jej dereń jadalny

Cieszy też widok ciemierników

i nie tylko ich.

Rododendronowy ogród II. 14:05, 31 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Zobacz Bogdziu, prosiłaś o ten deszcz i prosiłaś i co teraz? U mnie szaro, buro, tyle do zrobienia w ogrodzie i święta za pasem a mnie chyba dopadła wiosenna chandra. Czuję niemoc w obliczu ogromu prac, które zostały jeszcze do zrobienia Nie wiesz może jaki system korzeniowy ma kalina sztywnolistna. Skoro lubi mieć wilgotno to pewnie raczej płytki i szeroki. Dobrze kombinuję? Mam ścianę do zrobienia, nie chcę żeby przy okazji remontu ucierpiała więc chodzę koło niej i chodzę i chyba muszę to zrobić. Ty takie gigantyczne różaneczniki przesadzałaś i się udało to może i ja mam szansę.
Gdzie ty masz miejsce na tyle piwonii? Jeszcze trochę a będziesz musiała usunąć jakiegoś różanecznika żeby zrobić miejsce

W Twoim wieku chandry nie masz prawa miec bo i z jakiego powodu? Zmian pogody jeszcze nie odczuwasz, paskudne choroby nie zdążyły sie przyplątac. Życ jak królowa a nie marudzic bo lanie spuszczę.
Nie wiem jak ma system korzeniowy ale na pewno dobrze kombinujesz.Przesadzaj , im wcześniej tym lepiej albo zawiń w włókninę jak przyjdą do pracy , poobwiazuj i powiedz ze nie zapłacisz jak ja zniszcza. To dziala jak o kasie sie mówi.Miejsca na piwonie chocby jedną nie mam ale troszke trawnika sie ukradnie...
Rododendronowy ogród II. 10:18, 31 mar 2015

Do góry
Zobacz Bogdziu, prosiłaś o ten deszcz i prosiłaś i co teraz? U mnie szaro, buro, tyle do zrobienia w ogrodzie i święta za pasem a mnie chyba dopadła wiosenna chandra. Czuję niemoc w obliczu ogromu prac, które zostały jeszcze do zrobienia Nie wiesz może jaki system korzeniowy ma kalina sztywnolistna. Skoro lubi mieć wilgotno to pewnie raczej płytki i szeroki. Dobrze kombinuję? Mam ścianę do zrobienia, nie chcę żeby przy okazji remontu ucierpiała więc chodzę koło niej i chodzę i chyba muszę to zrobić. Ty takie gigantyczne różaneczniki przesadzałaś i się udało to może i ja mam szansę.
Gdzie ty masz miejsce na tyle piwonii? Jeszcze trochę a będziesz musiała usunąć jakiegoś różanecznika żeby zrobić miejsce
Znowu na wsi 20:53, 29 mar 2015

Do góry
Ranniki może nie na hektary, podobnie jak krokusy, ale za to kalina wspaniała i na pewno pachnąca.
Hortensję posadzisz do ogrodu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies