Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od nowa ... na przekór wszystkim 17:29, 04 cze 2016

Do góry
iwka napisał(a)

Same śliczności Iwka Co to takiego na dwóch pierwszych fotach?
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 17:24, 04 cze 2016

Do góry
Witam,

proszę o pomoc w rozpoznaniu trawy. Dziekuję.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:21, 04 cze 2016

Do góry

Chwasty w trawniku 17:15, 04 cze 2016

Do góry
cd.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:15, 04 cze 2016

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:05, 04 cze 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
Dziękuję za świeże zdjęcia Twojego cudownego ogrodu

Reniu focę.......dzięki za odwiedzinki

Chwasty w trawniku 16:53, 04 cze 2016

Do góry
Witam,

jestem miesiąc po założeniu trawnika. Trawa rosnie dość wolno, gdyż jest to mieszanka na gleby suche i podmokłe jednocześnie. Po 3 tygodniach trawka ma około 3 cm, a nad nią dość szybko wyrastają chwasty. Przed siewem trawy, pole było zaorane, wybronowane i jeszcze ręcznie wybrane. Niestety mimo tych zabiegów chwasty sobie nieźle radzą, a ja nie wiem co to za chwasty. Proszę o pomoc w określeniu co to za chwasty i czym sie ich pozbyć. Wiem, że młodego trawnika nie można pryskać, na razie próbuję ręcznie plewić, ale strasznie dużo tego. Czy samo koszenie na niektóre z nich pomoże, bo są jednoroczne?
Z góry dziękuję za pomoc.

Ogród do odnowy 16:51, 04 cze 2016

Do góry
Właśnie ulewa nas nawiedziła, zupełnie niespodziewana

zdążyłam jednak obfocić co nieco

jarzmiankę znalazłam w ogrodniczym

i ten owad zaczadział - jak usiadł nie mógł się ruszyć

czy ktoś się zna na krwawnikach? Kupiony jako krwawnik w ubiegłym roku, wtedy był mizerny. Teraz zakwitł, choć inne ledwo pąki mają. Pokrój bardzo luźny, kwiatki urocze

Ogród wśród pól i wiatrów 16:50, 04 cze 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Rany.... ale pięknie
Ja miałam w tamtym roku misecznika na cisach, ale ręcznie wyzbierałam, a resztę biedronki zjadły. Tylko u mnie 6 cisów, a nie cały szpaler Dobrze, że wypatrzyłaś w miarę wcześnie....
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:49, 04 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ściskam Agnaiu coby humor wrócił!
Piękny jest Twój ogród o kazdej porze roku. New Dąwn jesli sie nie mysle masz? Startuje juz u Ciebie?

Marzenko kochana, dzięki, że wspierasz, tak mi teraz trudno i żal ogrodu, bo sił mi brakuje po operacji, ale z czasem się wszystko wyrówna, trochę się wyrywam, rodzinka mnie wspiera i eM, ale on ma teraz ciężki czas, absorbujący zawodowo, nie naciskam, nie ma nic gorszego jak wypalenie zawodowe, a na odpoczynek w takim przypadku to weekend za mało...ogród niedoskonały, ale jest

a ja sobie bukieciki robię

New Down dopiero startuje, na pergolę idealna

Ogród wśród pól i wiatrów 16:45, 04 cze 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Joluś ale masz wypas. Supet ci wszystko rośnie. U mnie busy tylko zdjęcie dobrze zrobione i to jest Trzcinniki mnie pociesza bo super rośnie.

Kami, nie jest tak dobrze, jak mogłoby to pozornie wyglądać
Dziś przy plewieniu obczaiłam skupiska larw opuchlaków przy żurawkach, nie wiem co robić, chyba wrotycz nastawię. Dodatkowo martwi mnie cis wzdłuż płotu. Z daleka piękny, cały w zielonych przyrostach.

Jednak przy bliższej inspekcji zauważyłam niepokojące lekko zbrązowiałe, pożółknięte, sypiące się stare igły. Obawiam się, że podstępna hadra - misecznik cisowy mi zaczyna szkody robić Miałam resztkę substrala na miseczniki, więc od razu zapodałam. Ale mało tego było, w poniedziałek atakuję chemią! Chyba bym się zapłakała jakby mi cisa załatwił

Ogród wśród pól i wiatrów 16:37, 04 cze 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Pięknie Ci rosną warzywa..wszystko takie wypasione. Czarujesz..czy co ?? U mnie kiepsko rośnie koper..

Haha, Ewusia nie czaruję, tylko haruję! Dziś walczyłam z chwastami wzdłuż cisów i hortensji, wzdłuż płotu. Fotka jeszcze przed plewieniem, ale z lotu ptaka, więc chwastów nie widać. A wyniosłam chyba z 12 kubłów!!
Muszę tam jeszcze świeżej kory dosypać w oczekiwaniu na limki

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:34, 04 cze 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
Ślicznie te pustynniki z robinią wyglądają! Ściskam serdecznie

Pustynniki są trudne, nie lubią głuszy, Robinia cudna, jak kwitnie, myślę, że to jej ostatnia chwila...staruszka już, pójdzie pod sekator...całkowicie...trudne przedsięwzięcie, ale ktoś musi spróbować

Zdjęcia jak z filmu fotki z jedenej z opcji artystycznych z aparatu

Kasiu buziaczki
Ogród wśród pól i wiatrów 16:32, 04 cze 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Jola, dzięki za odpowiedź. Strasznie się bałam tych bukszpanów ale żyję nadzieją, że będzie im u mnie dobrze.

Na pewno im będzie dobrze Macham kulkowo
Choć jak widać, kształt kuli lekko się rozmył, cięcie niedługo

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:26, 04 cze 2016

Do góry
Ola54 napisał(a)
Lubie do Ciebie przychodzić.Bo
bardzo ładne zdjęcia
bardzo ładny ogród
Rozmarzyłam się

Ja też jak patrzę, bo teraz głównie patrzę, to rozmyślam i marzę, marzenia są super, nie znikną, a jak jeszcze mogą się zrealizować to fajnie..cykam sobie fotki, aparacik kręci mi się w rączkach

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 16:23, 04 cze 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Basia bawi się w kolej żelazną,
ale trza patrzeć by maszynista nie zasnął!
Bo jak by we śnie mu tory zwinęli,
to spałby spokojnie aż do niedzieli!

Orzecha u mnie ani gałązki,
trawnik na kocyk też ciut za wąski,
chyba do swej łazienki wlezę,
i prysznic wezmę lub w niej poleżę!

widzisz Haniu tak w życiu bywa
Ty nie wiejska lecz miejska diwa
Gdy chcesz zażyć trochę ochłody
puszczasz strumień z prysznica wody

Ja wiejska baba ,to w cieniu leżę
i wdycham sobie powietrze świeże
a że w powietrzu coś tam wisiało
mnie także d...ko dzisiaj wyprało

Choroby róż 16:23, 04 cze 2016

Do góry
Witam,

mam problem z różami, zaczęły puszczać pączki ale się nie wykształcają do końca i są jakby obeschnięte. Liście też są jakieś dziwne. Co to za choroba?

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:03, 04 cze 2016

Do góry
misiek80 napisał(a)
Mam jeszcze jedno pytanie... tak jak pisałem trawnik robię na raty. Niestety ma to swoje minusy.
Cały teren na początku wiosny był zbronowany, śmieci, kamienie i chwasty zostały wybrane. Na pierwszych wypięlegnowanych 200 m2 trawa została posiana i ładnie rośnie. Pomiędzy trawą gdzieniegdzie pojawił się perz i kilka ostów, ale to małe piwo.
Na kolejnych 200 m2 rozłożyłem juz siatkę na krety, ponownie odchwaściłem, tym razem ręcznie bo niestety minęło trochę czasu i namnożyło się chwastów - w tym tygopdniu bedę grabił, wałował i siał trawę.
Problem stanowi ostatnie 200 m2. Tu nie mam jeszcze rozłożonej siatki, chwastów przez ten czas też się namnożyło (zwłaszcza perz) - jest to ta część z tyłu zdjęcia, za posianą już trawą. Mam pytanie. Czy spryskać je raundapem (wcześniej niczego nigdy nie pryskałem), odczekać 2-3 tygodnie aż chwasty poschną i raz jeszcze teren zbronować/przekopać, czy nie bronować/przekopywać, tylko poschnięte chwaściory wygrabić, żeby znowu ich nasiona się nie rozsiały, rozłożyc siatkę na krety, nawieźć ziemi i działać z trawnikiem?

Zastosuj Tajfun Trio. Chwasty padną - zbronuj, odczekaj znowu aż nowe chwasty wzejdą, znowu opryskaj, zbronuj i rób co wymieniłeś.

Ale i tak będą chwasty, zawsze będą chwasty co byś nie robił, więc czy nie lepiej w końcu robić co należy, niczym się nie przejmować i potem po założeniu trawnika walczyć z chwastami? Da się, bo są do tego środki. Pamiętaj - siany trawnik zawsze będzie miał dużo chwastów, bo nasiona są w glebie i zawsze podczas memrania w glebie je na wierzch wydobędziesz.

Dlatego raz na zawsze robię wyłącznie trawniki z rolki.
Przycinanie - cięcie tui 15:53, 04 cze 2016

Do góry
Maciej_zg napisał(a)
Witam serdecznie
Dołączam się do pytania związanego z bocznym cięciem tui. Planuję żywopłot na wysokość około 2 m. Proszę o pomoc czy:
1. należałoby już przyciąć moje tuje z boku tak jak dla przykładu pierwsza tuja na zdjęciu nr 1 i 2.
2. jeśli tak, jak mocne powinno być takie cięcie?
3. jeśli jest dojście, to czy powinienem również przyciąć je od strony płotu?
4. czy powinienem również przyciąć je delikatnie po bokach, tam gdzie tuje będą się stykały, aby lepiej się tam zagęściły?
5. Jeśli NIE, to kiedy powinno odbyć się pierwsze cięcie?

Z góry dziękuję.

Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi - nie.
Smaragdy na szczelny żywopłot są posadzone za rzadko. Tych tui nie tnie się bocznie, bo to kolumnowe tuje są, równa się tylko górą.Ale sadzi się co 50-60 cm oczywiście jeśli chcesz osiągnąć efekt muru zielonego. W tym przypadku jak są posadzone to tylko pojedyncze kolumny, oczywiście ładne są, ale za rzadko.
Przycinanie - cięcie tui 15:52, 04 cze 2016

Do góry
Nika00 napisał(a)
Danusiu,

czy posadzone tuje Brabant w maju 2015 mogę przyciąć teraz w czerwcu (nigdy wcześniej nie były cięte) czy czekać do wiosny? Ich aktualna wysokość to 1,20-1,40 m. Chciałabym żeby utworzyły żywopłot, gdyż tuż za nimi za 2 tygodnie stanie ogrodzenie.
Nie wiem czy przycinać tylko boki czy górę też?

Mam również 4 trzmieliny na pniu, którymi uraczyła mnie bratowa .
Nie wiem czy są to zwykłe trzmieliny czy japońskie i co mam z nimi zrobić na zimę? Okrywać czy nie? Jeśli tak to czym?

Brabanty moim zdaniem są posadzone za rzadko. Na szczelny żywopłot za rzadko, długo będzie trwało zagęszczanie i zrośnięcie. Tnij teraz i w pionie i w poziomie.

Trzmielina jest japońska, jeśli po zimie spadną liście - to wypuści nowe gdy zrobi się ciepło.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies