Ja właśnie sadziłam wrzośce w ogrodzie klienta. Podział dotyczy terminów kwitnienia, a sadzenie to całkiem insza inszość, Jeśli są piękne egzemplarze do kupienia to sadź, ale dbaj o podlewanie, aby mała bryłka nie wyschła.
Generalnie one w ofercie sklepów są w fazie kwitnienia, bo wtedy się najlepiej sprzedają.
Trawa będzie rosła, chwasty też, a koszenie młodego trawnika producent trawników zaleca na 6 cm w pierwzym okresie, żeby nie ścinać do zera po ziemi
Nie bój się, chwasty się skoszą z trawnikiem, zostaną tylko takie "patyczki" - ździebełka. Regularnie koszone, nie wydadzą nasion, a ponieważ są jednoroczne, to zginą wraz z końcem sezonu.
Zbiornik, nawet najpłytszy jest niestety zagrożeniem dla dzieci, ja nie chcę krakać, ale zabezpiecz jego brzegi.
Żeby woda była czysta ja nie stosuję chloru, chocći to mam już za sobą, teraz mam rośliny w stawie (zajrzyj do mojej wizytówki albo wątku, jaki to staw) i wodę mam czystą. Ale ma około metr głebokości i jest chłodna. Czyściejsza jest jak chodzi pompa. Pod kostkami mam strefę zeolitów, przez które filtruje się woda.
U Ciebie pewnie trzeba gdzieś założyć zewnętrzną strefę oczyszczania, może filtr UV?
Powiem, że im płytszy zbiornik, tym bardzie się woda nagrzewa i tym bardziej będzie przypominała zieloną zupę.
O oczyszczaniu trzeba myśleć przed budową, a nie teraz, bo jak połączyć zewnętrzną strefę, jak już wszystko wymurowane?
To samo z izolacją, izoluje się przed wymurowaniem, teraz będzie niestety przeciekał zbiornik.
Malowanie nic nie da.
O rybkach zapomnij, ugotują się, a i oczyścić nie oczyszczą a dodatkowo będą wydalały odchody, a to kolejna pożywka dla nadmiernego rozwoju glonów.
Danusiu powiedz mi proszę czym i jak oddziaelasz korę czy kamyczki od trawnika? Mam właśnie do wykończenia rabatę z miniaturowymi iglakami i wrzosami - chce połączyć grys z korą ale w towarzystwie jest właśnie trawa. Pomóż
ja nową, Gosiakową, rabatkę obsypałąm grubachną warstwą kory a pod to grubaczną warstwę papierów z nadzieją,. ze właśnie nic niepotrzebnego rosło nie będzie
Natychmiast jeszcze wczoraj je zakupiłam i czekam Zdziwiłam sie ceną ,bo myślałam ,że będą drogie , a tu cena normalnych nożyc... i protestuję rękawiczek w moim rozmiarze nie ma
A kiedy sobie fundnę nożyce do przycinania wąsów w trawniku.... ma ktoś te nożyce.. długo działają, dobrze tną, czy tępią sie szybko (na krawędziach zawsze jakiś piasek sie znajdzie.. i mi szkoda tych elektrycznych, bo sie sakramencko szybko tępią), dają sie ostrzyć??? ...