Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Moja codzienność - ogród Oli 19:14, 12 kwi 2015

Do góry
Tosiu, Ana, Kasiu, Olu dziękuję Wam bardzo babeczki

nawigatorka napisał(a)
Ścianka ma fajne proporcje. Ciekawa jestem oczka . O zdjęciach wylewki sie przypominam

wymyśliłam niską ściankę by za bardzo nie zasłaniała nasadzeń przed tujowym ekranem o zdjęciach pamiętam

tusiawka napisał(a)
Normalnie w kompleksy wpadam jak tu przychodzę, ogrodowy ideał.
Nie wiem czemu ale ubzdurałam sobie, że ta ściana przy starym oczu będzie, a to całkiem oddzielny zbiornik w innym miejscu. Fajnie, że też spory będzie. Ja zrobiłam płytkie oczko ze względu na dzieci i dobrze bo wpadają do niego regularnie, ale kiedyś może też takie głębsze sobie zrobię. Bardzo mi się podoba .

Jakie kompleksy skoro ogród masz jak z katalogu !
Oczko jest w tym samym miejscu co poprzednie tylko troszkę przesunięte i powiększone, płytkie by nie przeszło ze względu na zimowanie ryb

Borbetka napisał(a)
Trawnik już nawieziony prawda? Zielony, że oczy bolą.

dostał tylko dolomit

Juzia napisał(a)

Hehe
To jest to samo miejsce, tylko stare oczko zasypane
To są niezłe pracusie....zasypać jedno i zrobić drugie...szacun!

Juzia już odpowiedziała ale małe sprostowanie zasypane w połowie

Zielona napisał(a)
U Ciebie jestem na bieżąco, nawet kiedy jestem off-line Podziwiam półki w oczku. Fajnie pomyślane. Widać, że projekt projektem, ale własną inwencję też masz. Domyślam się, że nie tylko na oczko

Buziak, Olka!

Półki obmyślał eM ja tylko dorzuciłam jedną blisko ścianki na oczerety. Z tymi pomysłami to masz rację..
lecę do Ciebie bo widzę zatrzęsienie postów
buziaki

Moja codzienność - ogród Oli 18:57, 12 kwi 2015

Do góry
U Ciebie jestem na bieżąco, nawet kiedy jestem off-line Podziwiam półki w oczku. Fajnie pomyślane. Widać, że projekt projektem, ale własną inwencję też masz. Domyślam się, że nie tylko na oczko

Buziak, Olka!
Moja codzienność - ogród Oli 21:16, 11 kwi 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Ola Ty i mąż jesteście niesamowici, naprawdę profesjonalny projekt i realizacja, wbiło mnie w fotel i podziwiam.

Z czego będzie oczko? Z folii? Z blachy?

dzięki za miłe słowa kałuża będzie wyłożona folią
Moja codzienność - ogród Oli 20:43, 11 kwi 2015

Do góry
Ola Ty i mąż jesteście niesamowici, naprawdę profesjonalny projekt i realizacja, wbiło mnie w fotel i podziwiam.

Z czego będzie oczko? Z folii? Z blachy?
Mój ogród pod górkę... 22:28, 10 kwi 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Trochę mi głupio ale dopiero jak Juzia napisała ile masz roboty to sobie uzmysłowiłam ile potrzebujesz siły i energii do zmian! Dobrze, że masz projekt to chociaż nie będziesz tracić czasu na rozważania

Dzięki Polinko. Mam szczęście, że małżonek pomaga, bo inaczej to kiepsko by było. Projekt jest a rozważania też są - tak na pocieszenie
Mój ogród pod górkę... 22:24, 10 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Ale masz roboty! Odgarniać żwir, ściagać szmatę?, wysadzać co jest, sadzić nowe, sypać żwir.... masakra!
Nie zazdroszczę takiej roboty

A trawnik masz idealny! A może to sztuczny? hehe

Trochę mi głupio ale dopiero jak Juzia napisała ile masz roboty to sobie uzmysłowiłam ile potrzebujesz siły i energii do zmian! Dobrze, że masz projekt to chociaż nie będziesz tracić czasu na rozważania
Pomysł na ogród 17:37, 10 kwi 2015

Do góry
w sumie bardzo fajnie wyszedł ten projekt
Czasem słońce czasem deszcz 16:10, 10 kwi 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Karol99, BASIA8, Malgosik- dziękuję że zajrzeliście, zaraz ja biegnę do Was.
Projekt wygląda z drubsza tak:

I jeszcze zdjęcie miejsca o które pytała Danusia:

Piekne to miejsce, zaraz sobie zpisze do inspiracji własnie o czyms takim mysłąłam u siebie...scieżka + podwyższona rabata z tym że ja bym u siebie chciała nadac jej nieregularna wysokośc z jednje strony tego ostrego kantu wyżej a z drugiej spadek do poziomu trawnika.....
Bede miał mnóstwo pytan o detale wiec zaznaczam sobie twój watek do obserwacji.

A generalnie to najpierw zaczne od przywitania sie
Kolejny piekny ogród z Dolnego Sląska, miło mi ze tu trafiłam
Na spokojnie przebiegnę twój watek bo na pewno bedzie to świetny ogród jak wszystkie projekty danusi, a jak jeszcze dołozysz swoje zmiany i pomysłu i dopieścisz go to będzie cacuszko, co tam bedzie ... juz jest
Pozdrawiam wiosennie
Zmienić pobojowisko w ogród... 12:42, 10 kwi 2015

Do góry
Witam na początku ogrodowiskowej drogi

Generalnie projekt jaki stworzyłaś bardzo mi się podoba Możesz też rozważyć na brzegach rabaty jeszcze funkie, bo przy tym stanowisku myślę, że ładnie by rosły
Ogrodowe początki 15:12, 09 kwi 2015

Do góry
po prawej stronie od chodnika na pewno musisz zrobić rabatkę z nawiązaniem do 1 - podobne roślinki

A co do kącika z kwitnącymi krzewami - to mam taki jeden projekt w głowie na swoją działkę - muszę go przelać w końcu na papier i wrzucić - ale nie wiem czy u Ciebie będzie pasował bo Ty chyba będziesz miała bardziej formalny charakter ogrodu a u mnie wieś a tak wogóle to nie wiem czy to wogóle dobry projekt, wrzucę i się dowiem co inni na to
Ogródek Rumiankowej 14:48, 09 kwi 2015

Do góry
rumiankowa napisał(a)
Jeszcze się zastanawiam, czy nie powinnam jakoś przysłonić siatki od ogrodzenia sąsiadów. Widać ją na zdjęciu. Nie jest specjalnie estetyczna. Ale nie chciałabym całkiem wszystkiego zacienić... poza tym sąsiedzi mają posadzone thuje blisko ogrodzenia, myślę, że za kilka lat one "przejdą" gałązkami do mnie...

Co myślicie?

Może faktycznie warto poczekać trochę na to zielone tło u sąsiadów ale znowu ten projekt co wrzuciłaś bardzo fajnie wygląda. No i bądz tu człowieku mądry i zdecyduj co zrobić - ja też mam z tym problem , a jestem na tym zamym etapie, tylko "troszkę" większą rabatkę teraz chcę zrobić

Nie wiem, ja bym wzięła jeszcze pod uwagę co i kiedy kwitnie i jak to będzie wyglądło w poszczególnych porach roku - ja niestety nie wiem , no i kwestia odpowiedniego stanowiska - czy wszystkim tym roślinkom wystarczy słońca? (ja mam chyba za dużo słońca a też chciałam niebieską hortensję )
Mi się podoba, ale nie jest to raczej w stylu ogrodowiskowym - czyli grupowanie roślin i sporo zimozielonych

Pozdrawiam i powodzenia
Typografia ogrodu 12:55, 09 kwi 2015

Do góry
Ps. naprawdę świetny projekt domu, bryła bardzo mnie urzekła. Pluję sobie w brodę, że te 10 lat temu postawiłam sobie taką pretensjonalną chatę
Mazury i mój kawałek ziemi 09:33, 09 kwi 2015

Do góry
Ewuś ,pokazuj projekt ,albo zdradź co będziesz sadzić?
Tu ma być ogród :) 09:13, 09 kwi 2015

Do góry
Planujemy zrobić pergolę, która osłoni taras wychodzący na południe i zachód od słońca.
Mam już pierwszy projekt, ale do końca nie jestem przekonana.
Najdłuższe boki tarasu mają odpowiednio 4,3 m (wychodzi na południe) i 4,6 m (wychodzi na zachód) chciałam na tarasie na każdym boku dać po 2 donice tarasowe. W tej wersji założono, że będą one miały długość i wysokość po 1 m, ale już widzę, że nie wygląda to dobrze i wydaje mi się, że lepiej będzie szukać takich o wysokości 70 - 80 cm. Zabudowa żaluzjowa nad donicami będzie zaczynała się powyżej roślin w nich rosnących.
Zastanawiam się czy robić zadaszenie w postaci kilku legarów, żeby je przymocować do elewacji trzeba by do niej dokręcić belki.
No i kolor... taras będzie z massaranduby i kolor pergoli mógłby być dopasowany do niego, więc byłby to palisander.
Ale coraz bardziej skłaniam się, żeby był to jednak jasnoszary kolor nawiązujący do boni na elewacji.
Co sądzicie - uwagi mile widziane

Roztoczańskie klimaty 21:52, 08 kwi 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Witaj Zeta, lubię zaglądać do Twojego ogrodu- jest bardzo dojrzały i przemyślany, do tego piękne dekoracje i inspiracje "dzieciowe". Mam wrażenie że u Ciebie czas biegnie jakby wolniej, chociaż w rzeczywistości pewnie 3 razy szybciej przy małym słodziaku Pozdrawiam

Hejka byłam też u Ciebie szczęściarz........projekt Danusi hoho ...będzie pięknie.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 20:58, 08 kwi 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Ale fajowy domek I budka dla ptaków jak widzę też jest Tylko nie powinno się ponoć takich podpórek robić przed wlotem, bo drapieżniki z nich korzystają aby się do środka dostać a ptakom one zupełnie są niepotrzebne.

Robiłaś może budku dla nietoperzy..? Przymierzam się do nich powoli, chyba jedną kupię a resztę zrobię sama na wzór tej pierwszej I nie będziemy już mieć komarów na działce

Co do podpórek to zdania są podzielone.. zrobię kilka bez i zobaczymy. Myślałam, żeby kawałek rozgałęzionej gałązki przymocować, żeby było jak najlżejsze i wrazie większego osobnika spadło.. Jesteś pewna, że ptakom to nie potrzebne? Nieraz widziałam jak na tym siedzą..
A co do budek dla nietoperzy to prosta sprawa, ściągłam z sieci projekt i też kilka zrobię. Ale z tego co widziałam kiedyś nie są drogie więc można kupić
Ciężkie pięknego początki... 19:11, 08 kwi 2015

Do góry
Kolejny projekt - co Wy na to?
Tym razem pomysł na gazony:

Za nimi posadzę kilka niskich iglaczków, może jakąś wysoką trawę pod murem. Nad tym jeszcze myślę
U mnie, na wsi 18:00, 08 kwi 2015

Do góry
Projekt stworzyłaś ładnie i czytelnie. Oczywiście, że można go nazwać projektem nie takie projekty się tu rysowało

Co do sedna, to potwierdzam co wyżej napisała Czarna Aga, że hortensje a już zwłaszcza ogrodowe to bardziej do cienia/półcienia. Podobnie jak runianka japońska i parzydło leśne.
Skoro to jest skarpa to zastanów się nad roślinami, które zniosą ekstremalne warunki.
Ja wiem, że ta rabata jest duża ale wybrałaś zbyt wiele gatunków i o różnych wymaganiach glebowych - to taki kogiel mogiel troszkę wyszedł, róże i iglaki to niezbyt zestawienie, hortensje z różami podobnie. Liczbę kolorów też bym zmniejszyła.
Skoro mają być róże, to dobierz im delikatne towarzystwo, które nie będzie z nimi konkurować, jeśli ma być tak romantycznie bo jeszcze ta pergola i te zwisy to ewentualnie więcej róż i bukszpanów, lawend czy szałwi lub kocimiętki i poszycie z tych płożących się roślin typu tojeść czy floksy, wtedy już bez tych berberysów czy tawuł a ewentualnie lekkie trawy. Z żurawek też bym zrezygnowała w tym miejscu bo one jednak muszą mieć więcej wilgoci, i bardziej do tych w.w.krzewów pasują. A na stanowisko słoneczne też byś musiała dobrać dobrze żurawki, żeby się nie przypalały. Trzmielina zbyt pstrokata jak dla mnie dla róż(chyba, że róże wyłącznie białe, a trzmielina też tylko ta biało- zielona). Zwisać ze skarpy sobie może żagwin, tojeść, bluszcz, czy jakieś rozchodniki. W takim założeniu tylko bukszpany, lawendy i te rośliny płożące są zimozielone- reszta sezonowa.

A jeśli chcesz więcej zimozielono, to idź w krzewy iglaste, jałowce, sosny karłowe, może wrzosy by tam dały radę, i krzewy te co pisałaś typu berberys, trzmielina europejska. Zwisać wtedy mogą jałowce płożące i też by było ładnie. Tylko wtedy obok ta różana pergola nie pasuje..
To tak na szybko co mi się nasunęło.. Spróbuję to rozrysować w wolnej chwili.
Pozdrawiam
Mój ogród pod górkę... 17:03, 08 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Nova Zembla - to będzie eksperymentalna hodowla w słońcu - nie przewidziana w projekcie, więc jak padną, to tylko z mojej winy

a dlaczego zmieniłaś projekt? Miała być inna odmiana?
U mnie, na wsi 15:40, 08 kwi 2015

Do góry
Tak na szybko jak zerknęłam na projekt mam obawy co do niebieskiej hortensji biorąc pod uwagę, że stok usytuowany jest od południa.... będzie palona słońcem... też miałam horti niebieską na słońcu i płatki kwiatków były popalone i brzydko brązowiały.... Horti lubi półcień Taka mnie naszła refleksja.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies