Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ukojenie 23:05, 28 cze 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Jak ślicznie!!! Ta szałwia robi dobrą robotę .
A miałam już wcześniej zapytać - do czego służą te tyczki na Twoich rabatach?

tak szałwia jest rewelacyjna
tyczki są obok hortensji bukietowych - łudziłam się, że takie wielkie porosną, nie wyciągałam ich na zimę i tak stoją - u mnie tu dość mocno wieje więc chciałam podwiązywać
Ukojenie 23:03, 28 cze 2017

Do góry
zoja napisał(a)

Taki obrazek

Jak ślicznie!!! Ta szałwia robi dobrą robotę .
A miałam już wcześniej zapytać - do czego służą te tyczki na Twoich rabatach?
Moje małe wielkie marzenie 22:45, 28 cze 2017

Do góry
Szałwia wypasiona. Sprawdzałaś może ile Goethe kwiat w tym roku ci trzyma?
Ogród z widokiem na jezioro 22:16, 28 cze 2017

Do góry
yolka napisał(a)

To szałwia Marcus wysoka na ok. 20 cm, świetna na obwódki i wyjąytkowo gęsto kwitnie U mnie przed chwilą zrobiłam fotki anabelkom, idzie burza i pewnie je położy

Szałwia Marcus, zwróciła także moją uwagę, muszę sobie zapisać.
Droga do spełnienia 22:04, 28 cze 2017

Do góry
Ta Twoja szałwia jest oszałamiająca
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:57, 28 cze 2017

Do góry
Szałwia już u schyłku

Baronesek prawie nie widać, tak poszalały różowe szałwie.

Ogród z widokiem na jezioro 20:21, 28 cze 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Co tu masz na pierwszym planie foletowe?
Śliczne masz ostróżki, takich gigantów nie widziałam. Historię z autem przeczytałam i pośmiałam się, bo bardzo humorystycznie to opisalaś
Piękne Anabelki - ich jeszcze nie mam w ogrodzie

To szałwia Marcus wysoka na ok. 20 cm, świetna na obwódki i wyjąytkowo gęsto kwitnie U mnie przed chwilą zrobiłam fotki anabelkom, idzie burza i pewnie je położy
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:49, 28 cze 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
U mnie też dopiero co było oberwanie chmury, teraz trochę się uspokoiło ale grzmi dalej i ciemno. Szałwia napewno pójdzie jutro do golenia, bo leży całkiem i raczej już nie wstanie...

a moja szalwia jakos stoi, chyba dobra odmiana
kocimietke za to mam paskudna...
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:33, 28 cze 2017

Do góry
U mnie też dopiero co było oberwanie chmury, teraz trochę się uspokoiło ale grzmi dalej i ciemno. Szałwia napewno pójdzie jutro do golenia, bo leży całkiem i raczej już nie wstanie...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:45, 28 cze 2017

Do góry
Przebrnęłam przez cały czerwiec u Ciebie Reniu, zastanawiałam się nad każdym zdjęciem, co napisać i sama już nie wiem. Mam mętlik w głowie z tego "podobania mi się". Pastella z ML cudnie wygląda, do tego kostki bukszpanowe, jednakowe kolumnowe, ... , kolejne cudo - szałwia z trawami, a potem jeszcze ścianka z kulkowiskiem ...
Pomyślałam, ze już jesteś spełniona, a potem czytam, że masz jeszcze sporo planów. Można jeszcze więcej?
Ogród idealny Gratuluję Nie, to złe słowo. Bo gratulować można wygranej, jak się coś dostanie, a ty tak własnymi rękami i e-Ma oczywiście.
Nooooo, może talentu gratuluję i wyczucia.
I zazdroszczę, choć nie wolno Bo to zły nawyk
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:05, 28 cze 2017

Do góry
Kochane, idąc za ciosem rozgrzebałam kolejną rabatę z przodu domu .
Pokażę Wam stan obecny, bo rady potrzebuję, choć widok dla ludzi o mocnych nerwach .
Rabata została powiększona i dostała lampę. Duże elementy pozostają (patrząc od lewej - ciemnozielony dereń, dereń sibirica variegata, tuja, kolejny dereń tym razem elegantissima, 2 żółte trzmieliny, grupa 3 jałowców (zielone drzewko, niebieskie a'la bonsai, żółty krzew), kolejny dereń sibirica variegata, biało-zielona trzemielina cięta w kulę i kosodrzewina). Do przesadzenia czerwone berberysy (jeden do wywalenia bo zdechł), mała danica, szałwia, której nie widać, sadzonki żółtej trzmieliny itp.

Foty:

I teraz tak - pytania dotyczą centralnej części tj. przede wszystkim miejsca wokół tuji i dwóch dereni.
1. Co posadzić po bokach tuji? Myślałam o miskantach gracilimusach bo bardzo mi się podoba połączenie dereni i gracków.
2. Jak widać na drugiej focie mam 1 derenia elegantissima w doniczce - posadzić go tam gdzie stoi czy dać go przed tuję? Jeśli tak gdzie jest teraz to co wyższego dać przed tuję? Może jakąś białą hortensję nie za wysoką?

3. Po prawej, pomiędzy derenia a tego niebieskiego jałowca, a w zasadzie pod nim chciałam dać moje kupione wczoraj tawułki. Może dokupić ich więcej (tzn. tego samego rodzaju) i pociągnąć je aż do jałowca zielonego?

4. I wtedy pomiędzy zielonym dereniem a tym jasnym też dać tawułki.

Przed dereniami posadziłabym może pas z żółtych trzmielin ciętych w kulki, szałwię a na samym brzegu obwódkę z tujek danica.

Co myślicie? Miałoby to ręce i nogi?
Droga do spełnienia 11:20, 28 cze 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
szałwia compacta dalej wali po oczach, wysoką czas przyciąć, tawułki jako tako
trzcinnik avalanch na 4 sztuki tylko ten najładniejszy

Śliczna jest, nie pokłada się? Moja niestety rozklapnięta, ale chyba ja mam inna odmianę.
Droga do spełnienia 11:03, 28 cze 2017

Do góry
Kawa napisał(a)

u mnie Paulinko przekwita ta wysoka, szalwia compacta nie zamierza
u mnie się zgrało leoś i szałwia no i kocimiętka

No to zazdroszczę
Droga do spełnienia 10:24, 28 cze 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Kamis szałwie to Ty masz czadowa daje po oczach równo ja jestem trochę zła, bo większość szałwii mi już przekwitla, a róże dopiero zaczynają, więc kompletnie się nie zgraly, chyba jednak niezawodne jest połączenie róż i traw

u mnie Paulinko przekwita ta wysoka, szalwia compacta nie zamierza
u mnie się zgrało leoś i szałwia no i kocimiętka
Droga do spełnienia 09:18, 28 cze 2017

Do góry
szałwia compacta dalej wali po oczach, wysoką czas przyciąć, tawułki jako tako
trzcinnik avalanch na 4 sztuki tylko ten najładniejszy

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:37, 28 cze 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
O jej już masz rozwinięte jeżówki ? nie do uwierzenia - u mnie dopiero zapowiedź kwiatów i to na niektórych tylko.
Bardzo ładny ogród - piękne drzewa, kulki, szałwia, hortki będą za moment wszystko jak trzeba

Nie marudź że niewyjściowy widok - przeciwnie bardzo ładny ogród, spójny, ładne rośliny, czyściutko - a że na wykuszowej nieduże roślinki to nic - urosną - u mnie tez tak było...morze kory a w nim kilka niedużych roślin. A teraz kory nie widać a rośliny jedna przez druga do słońca się wyciągają tak ze muszę je ciąć i ograniczać bo jedna drugą zdominować chce.
Pozdrawiam !

Dzięki za komplementa...jakoś każdy u siebie widzi więcej niedociągnięć. Mam nadzieję, że w przyszłym roku naciągnę eMa-na obrzeżanie rabat-nadałoby to trochę ładu.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:36, 28 cze 2017

Do góry
Ensata napisał(a)
Jeżówki już masz, szok. U mnie dopiero pąki, a i szałwia w pełni formy

Może moja odmiana taka wczesna?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:35, 28 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Och nareszcie jakieś fotki są! Jeżówki u Ciebie już kwitną i to jak pięknie jupii. O ile pamiętam to Ty masz ich tam trochę posadzonych, będzie fajny efekt w tym roku, mam nadzieję, że pokażesz. Szałwi na głazowej dałabym więcej, fajnie się odcina od kamieni. Z limkami jestem w szoku, u mnie jeszcze na żadnych kwiatków ani widu ani słychu.

Jeżówki spodobały się też mszycom-wczoraj zauważyłam, że mi je france podżerają. Muszę coś kupić na mszyce.
Szałwia na głazowej jest świetna, pójdą tam carexy-zobaczymy gdzie mogłabym ją jeszcze dosadzić.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:33, 27 cze 2017

Do góry
Anula, dziękuję w imieniu trawnika i tawułek. Tawułki chcę wsadzić w takie jedno miejsce pomiędzy niebieskim jałowcem, dereniem, kosodrzewiną i zielono-białą trzmieliną. Nie mam pod ręką foty. Teraz rośnie tam szałwia ale chyba ma za mało słońca więc tawułki będą w sam raz.

A gdzie kupiłaś trawki? Masz w Warszawie dobre źródło? Jakie te trawki? Chcę kupić miskanta gracilimusa, ze 4 sztuki.
Ogród z rzeźbą 20:13, 27 cze 2017

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Szałwię jak się uszczknie przed kwitnieniem to się nie wypirza tak

Ja przepraszam Anulko, że tak się wcinam, ale bardzo mnie to zainteresowało, bo moja szałwia leży...
Basiu, to znaczy kiedy trzeba uszczknąć? W kwietniu, maju? Chętnie to wypróbuję w przyszłym roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies