Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 10:52, 10 maj 2016

Do góry
Wczorajsza lawendowa mini rabata zasiała we mnie niepewność odnośnie kształtu rabat. Czy mają być faliste? Czy jednak geometryczne?

Bardzo proszę Was o opinię: jaki kształt rabat pasuje wg Was do mojego ogrodu.
Poniżej wklejam plan działki z istniejącymi nasadzeniami.

Mile widziane wszelkie uwagi
Baardzo liczę na Waszą pomoc.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 10:52, 10 maj 2016

Do góry
Tymczasem z parapetowego ogródka

Anulajda w raju 10:51, 10 maj 2016

Do góry
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 10:51, 10 maj 2016

Do góry

Alez piekna fotka Musze i ja kilka galazek urwac i do wazonu wstawic, bardzo lubie zapach bzu
Z miłości do bukszpanów... 10:49, 10 maj 2016

Do góry

Jak zwykle prześwietlone, ale nareszcie u nas słońce.
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 10:44, 10 maj 2016

Do góry
mikami napisał(a)
Dzisiaj w końcu ruszyła robota z moim tarasem na razie szlifowanie i czyszczenie zobaczymy jak będzie się robota przebiegać w dalszej części dnia
A to moje wyczekane płytki na taras

Śliczne płytki, nie wiem czy nie zgapię Czy to jest odcień szarego?
Z miłości do bukszpanów... 10:44, 10 maj 2016

Do góry

A takie chcę...
Bawarka 10:43, 10 maj 2016

Do góry
Wczoraj wieczorem zaparzylam herbatki dla ...ogrodu I od kilku dni stoja przygotowane skorupki. Dzisiaj pada deszcz, w sam raz na takie pomysly

Anulajda w raju 10:41, 10 maj 2016

Do góry
Dzisiejsze słoneczne fotki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:38, 10 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Betko, kupiłam w tamtym roku te berberyski
Teraz są takie.

Niestety rosną na rabacie gdzie słońce jest od 14 i już zaczynają się zielenić. Wiosną jak ruszają to są pięknie czerwone a po miesiącu pokazuje się zieleń ale nawet w takim kolorze jest ok.
Wczoraj dokupiłam jednego bo mam stratę po zimie.

no...wygląda trochę inaczej...ale tak jak piszesz...to sprawa słońca...byle zdrowo rosły
a ławka pomalowana?
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:34, 10 maj 2016

Do góry
gobasia napisał(a)
rococo w pełnym rozkwicie,w takim stadium mi się podoba

ale najbardziej mnie urzekły te ...z nowego nabytku

śliczności
a te różowe to już w ogóle bajka znasz ich nazwę?muszę się w takie też zaopatrzyc
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 10:31, 10 maj 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Moje bratki na okienku

Peonie wystrzeliły, muszę im zrobić podpórki

A pnąca róża nie przetrwała zimy, padła
Ale za to w tym miejscu chcę posadzić milin albo wiciokrzew

Jak chcesz to upoluję milin u siebie, robi mi rozłogi więc można odkopać by było A wiciokrzew możesz ciachnąć u mnie łodyżki, powinny się ukorzenić.
No chyba że potrzebujesz konkretnej odmiany, bo ja swoich nie znam. Milin jest taki

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:30, 10 maj 2016

Do góry
rococo w pełnym rozkwicie,w takim stadium mi się podoba

ale najbardziej mnie urzekły te ...z nowego nabytku

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 10:28, 10 maj 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Powojniki w pąkach

Ewuś jakie masz powojniki? U mnie wypadła róża z tylnego szeregu więc kupiłam sobie w to miejsce powojnki Polish Spirit liczę że tam się zadomowi W tym roku jeszcze pergoli nie dostanie ale może w przyszłym razem z różami
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:22, 10 maj 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Basiu u Ciebie przestrzenie to i piesek będzie miał się gdzie wybiegać.
Ja musiałam płotek postawić, bo bałam się też o bezpieczeństwo a mianowicie aby się nie kłuł o kolce róż. Cudne masz te iryski i floksy. Ogrody kolorowe i dla mnie najlepsze

nie będzie żle ,pieski mają u nas duze kojce a i miejsca do biegania tez nie brakuje
iryskom to miejsce pasuje...floksy zaś slabo przezimowały dużo mi wyleciało,może za długo rosły w jednym miejscu

a to moja żabcia ,ona ma przestrzen nie ograniczoną

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:21, 10 maj 2016

Do góry
w czerwcu będzie tak z irysami.
Tylko niestesty krótko dość.
Ogród na wsi 10:14, 10 maj 2016

Do góry
Cześć Zgred,

Od razu Ci powiem, że trudno będzie Ci uzyskać taką poradę. To, o co prosisz, to jest po prostu zaprojektowanie potężnego ogrodu od podstaw - za to się płaci grube pieniądze.

Tym niemniej, ponieważ akurat ten etap lubię najbardziej, spróbuję Ci pomóc. Pamiętaj tylko, że moje rady są całkowicie niekompetentne, bo do tej pory zaprojektowałam cały jeden ogród (swój własny) i jeszcze go nie zrealizowałam

Masz piękną, dużą działkę, korzystnie ustawioną według stron świata, ale mam wrażenie, że niezbyt korzystnie zaplanowałeś taras. Wygląda na mały i położony przy samym podjeździe, przez co niezbyt komfortowo będzie się z niego korzystało. Chyba że (co mi teraz przyszło do głowy) funkcję tarasu ma spełniać ta altana i miejsce na grilla, o których pisałeś?

Moja propozycja jest taka:

Z tyłu domu zrobić duży, wygodny placyk, który będzie służył jako miejsce wypoczynku i grillowania. Odsunąć go nieco od garażu (który powinien być dobrze osłonięty roślinnością) i posadzić tam ze dwa duże drzewa, które go pięknie ocienią. Jak najbardziej można tam postawić altanę.

Z boku domu zrobić duży trawnik z przeznaczeniem na plac zabaw dla dzieci.

A po prawej stronie działki zrobić sad i warzywnik. zrobić żywopłocik z porzeczek czy malin, drzewa posadzić od północy, warzywa od południa.

Ten plan ma jedną, zasadniczą wadę: najbardziej pracochłonna część ogrodu jest oddalona od garażu, w którym najczęściej robi się doprowadzenie wody i składzik narzędzi. Oznacza to, że przy warzywniku będziesz musiał zrobić jakąś niewielką szopę na wszystkie niezbędne narzędzie oraz doprowadzić do niej wodę (a może planujesz nawadnianie automatyczne?). Na planie zaznaczyłam ją jako kwadracik pomiędzy grillem a warzywnikiem.

Na zielono zaznaczyłam główne nasadzenia.

Co sądzisz o tej propozycji?
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 10:13, 10 maj 2016

Do góry
Moje ostatnie rozwinięte tulipany szkoda że tak szybko przekwitają
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:11, 10 maj 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
robota wre i super
szklarenka pierwsza klasa bedzie tez mielismy w planach oszkloną zrobić ale czasu zbrakło stoi więc tunel jak narazie zdaje egzamin na 5

robota wre - to moze nie -ale cos tam powoli ,ale do przodu
kochanie ,ja w tunelu foliowym uprawialam ładnych parę lat mam nawet stare zdjecie
i też było super
Dla odmiany czas na zmiany... 10:09, 10 maj 2016

Do góry
beta napisał(a)
dla Marty...chodzi o te rozczochrańce

pewnie wyrównać górę...a boki?...powinny się zagęscić?...tak?

wyrównać. Boki przyciąć ale lekko, tak żeby nie dużo zabrać z masy, ale zagęściły się.
Tyle wystarczy za taką donicę, super będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies