Witam wszystkich,
Mój M zrobił mi taki murek oporowy dookoła pergoli. Teraz chcę go obsadzić roślinkami. Z krótszej strony długość murku to około 3,5 metra, a z dłuższej 9 metrów. Szerokość murku (sama ziemia z 10 cm drenażem to 100 cm, a głębokość około 55 cm. Jest to miejsce bardzo słoneczne - krótsza strona ma wystawę południowo-zachodnią, dłuższa strona południowo-wschodnią.
Krótszą stronę planuję obsadzić różami pnącymi ( po jednej na kratkę), a dłuższą jedną różą i dwoma żeńskimi aktinidiami. (zapylacze będą rosły na płocie na przeciwko ich). Nie wiem za bardzo co z tymi różami posadzić, nie zdecydowałąm się też na kolor róż. Chciałam roślinki, które będą zwisały z murku np tojeść rozesłaną. Myślałąm, o żagwinie, floksach szydlastych - czy one będą się zwieszać z murku? Podoba mi się dichondria srebrzysta, szkoda, że jednoroczna jest. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Największą zagwostką jest dla mnie jednak odsłonięta część pergoli, taki mam widok z kanapy w salonie i zależy mi na tym , aby ta część ogródka była prawdziwym cudeńkiem.
Płot będzie podwyższony dwukrotnie i gęsto obsadzony hederą helix (aby osłonić się całorocznie od sąsiadów) Przy kratce drewutni chcę dać aktiniię dr Szymanowski - a obok? rododendrony?, hortensję (dostanę dwa krzaczki jakiejśc niewysokiej bukietowej kwitnącej na biało- niestety nie znam odmiany) - zobaczymy. Na tę chwilę bardzo zależy mi na obsadzeniu murku przy tarasie. Mój M go jeszcze domuruje - murek będzie schodzić z wysokości, a zakończy się za słupem pergoli. Macie jakieś pomysły?