Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

AgataP 21:03, 06 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Tak. Łoboda bordowa. Dobrze się rozsiewa (artiplex hortensis rubra).

https://jekkasherbfarm.wordpress.com/tag/red-orach/

No to wymiękłam Ty chcesz na leżaczku poleżeć u mnie a ja u Ciebie....
kule bukszpanowe już takie wielkie, kiedy ja się swoich takich doczekam...
a malinowe łubiny są przepiękne... szkoda że tak mało się ich wprowadza do ogrodu... i czy dobrze widzę na rabacie arcydzięgiel ? bo rdest widzę - masz ich chyba ze 3 czy 4 odmiany cudowności ....
Ensata 21:06, 06 cze 2016

Frankowe irysy cudne! łubin, powiedz szybko sie sypie w wazonie?
Tak, peonia Twoja, jak moja:_) CO się robi jak przekwitnie???? Do tej pory nic nie robiłam, ale może coś przegapiłam. Zdjęcia jak obrazy...
leon60 22:15, 06 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

cudnie !
Bogdzia 22:42, 06 cze 2016

Napatrzec sie nie mogłam , wszystko cudne . Zdziwiła mnie tylko odległosc domu od strumienia , myślałam ze dalej jest a na zdjeciu bliziutko.
eliza3 23:01, 06 cze 2016

Irysy w dużej ilości robią wrażenie. Pięknie...
Gruszka_na_w... 23:59, 06 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Chodzi też chyba nie tylko o duży teren, tylko zdefiniowanie koncepcji ogrodu jako sielskiegoo i wtedy wszystko jest temu podporządkowane i spięte w całość. Nie wiem, czy się jasno wyraziłam.

Tak bardzo podziwiam ten cud wpisania się Twojego ogrodu w krajobraz, że aż mi dech zaparło. Kiedy się na takie coś patrzy, nie żal wysiłku jaki się włożyło w zagospodarowanie ugorów. Gratuluję Ewo!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 09:57, 07 cze 2016

Kasya napisał(a)
A siejesz pszczolom chabry ?

Na łące są tylko jednoroczne. A chabry wieloletnie mam na rabatach, tych jednorocznych, co jako chwast w zbożu nie mam. Trzeba by zebrać nasiona gdzieś.

Pszczelarnia 09:59, 07 cze 2016

Ensata napisał(a)
Frankowe irysy cudne! łubin, powiedz szybko sie sypie w wazonie?
Tak, peonia Twoja, jak moja:_) CO się robi jak przekwitnie???? Do tej pory nic nie robiłam, ale może coś przegapiłam. Zdjęcia jak obrazy...

Jak się zbierze w pąkach to gdzieś tak po 3 dniach dopiero. Nie jest źle.

Peonia - jak przekwitnie to można jej tylko nasienniki obciąć, żeby się nie wysilała. Jak złapie grzyba (może nie łapie go w ogóle), to w sierpniu ściąć i opryskać środkiem grzybobójczym. I to wszystko. Jak chcesz podzielić na więcej, to też w sierpniu.

Sylvana 10:02, 07 cze 2016

Zajrzałam na chwilę....a tu się nie da na chwilę...teraz muszę pędzić...ale jeszcze tu wrócę....wieczorem, wieczorem, wieczorem
Pszczelarnia 10:05, 07 cze 2016

AgataP napisał(a)

(...) czy dobrze widzę na rabacie arcydzięgiel ? bo rdest widzę - masz ich chyba ze 3 czy 4 odmiany cudowności ....

Rdestów - 3 gatunki (wężownik - bistorta , himalajski - amplexicaule i pokrewny - affine)
Tak, arcydzięgla mam kilka sadzonek jakimś cudem rozsianych, bo nasion niestety nie umiałam zebrać.