Dzisiaj zacznę nietradycyjnie, od warzywnika

Teraz to ten element ogrodu, który wymaga największego dopieszczenia. Wykiełkowały posiane tydzień temu (powtórnie) ogórki oraz fasolka szparagowa na przedłużenie zbiorów. Cieszy mnie to bardzo.
Lada moment będziemy zajadać się zielonym groszkiem. Pomidory ładnie przyrastają, kwitną, a nawet zawiązały już owoce. Właśnie dlatego lubię te odmiany niskopienne. Bardzo wcześnie można się cieszyć ze zbiorów.
Warzywnik wtopił się w ogród, to zasługa trawiastych ścieżek.
Moje jabłonki złapały chyba mączniaka. Z tego, co wyczytałam to:
Mączniak jabłoni zakaża pąki, liście, kwiaty i owoce jabłoni. Silnie porażone pąki zamierają i nie rozwijają się na wiosnę.Pąki słabiej porażone się rozwijają, jednak rozwijające się z nich liście są już porażone grzybem. Biały nalot mączniaka może pokrywać również pędy jabłoni, zwłaszcza wierzchołkową ich część. Porażone pędy są wyraźnie zahamowane we wzroście, ich wierzchołki często zasychają lub są zdeformowane.Porażone kwiaty są zdeformowane, zdrobniałe o sterylnych pręcikach i słupkach. Kwiaty te szybko zamierają i nie zawiązują owoców.Odmiany wrażliwe to: Idared, Cortland, Paulared, Early Geneva, Lodel, ale również cała grupa Jonagold oraz Szampion.U mnie zaatakowane są właśnie Jonagold i Szapion.
Ku pamięci: W pełnym programie mączniakobójczym nie może zabraknąć zabiegów typowymi preparatami mączniakobójczymi: Nimrod 250 EC i Domark 100 EC.W przypadku preparatu Nimrod najsilniejsze działanie obserwuje się w okresie kwitnienia – od początku kwitnienia (późny różowy pąk) do 2–3 tygodni po kwitnieniu. Domark zalecany jest po kwitnieniu.
Informacje zaczerpnięte ze strony
http://doradztwosadownicze.pl/zwalczanie-maczniaka-prawdziwego-jabloni/
A myślałam, że można ekologicznie prowadzić sad
~ Władysław Tatarkiewicz