Oj, Sebek, dziękuję Ale zrealizować taki plan musiałabym etapami, na razie opierać się muszę na tym, co mam, czyli brzoza, klon, bukszpany ewentualnie do przeniesienia, i nadanie temu wswzystkiemu kształtu, stopniowo uzupełniałabym to roślinami. Jedyne,co mogę włożyć od razu to praca Stąd potrzeba planu, pomysłu, nasadzenia powoli. Zacznę zatem od przedogródka, bok na razie zostawiam albo z bukszpanami albo bez To strona południowa, słońca mnóstwo...
Wymiary są na ostatnim zdjęciu.
Rozumiem, że jak przyjdzie do tworzenia maturalnej prezentacji to temat brzmieć będzie: Ogrody w literaturze i sztuce ? Możesz liczyć na fachową pomoc
Moniu, to miejsce wypoczynku piękne
Widzę wyrozumiałość Danusi więc Sebek upiekło się tym razem ))))))))))))
Chcę przypomnieć,że Gospodarz ma dwa miejsca do ogarnięcia
Oba są dopieszczane z równą uwagą i pracowitością ,a przecież czasami musi robić coś innego niż czuwanie przy pokrzywie czy perzu
Pozdrawiam Dyrektorkę naczelną Danusię mistrzynię i znawcę ogrodów oraz nieobecnego Richie
Sebuś..to jakaś fobia...... co ci przeszkadza szmata pod żwirem???? Aby utrzymać kamyki czyste trzeba je regularnie zbierac i myć Ze szmatki łatwiej......
Ale szmatkę widać i o to Sebkowi chodzi.
Proszę ,witamy Szefową ,Mistrzynię .I kontrolę Rysiowi przyciągnęliśmy .Sebek ty kładziesz cztery litery na kolanie ja umywam ręce
Sebuś..to jakaś fobia...... co ci przeszkadza szmata pod żwirem???? Aby utrzymać kamyki czyste trzeba je regularnie zbierac i myć Ze szmatki ąłtwiej...... chyba, ze sie chce być ogrodowym Kopciuszkiem
Rysiu zapomniałam dopisać......zauroczona widokiem magnolii, trawnik boski
Nie - tylko się zdziwiłem, że w tym idealnym ogrodzie też jest włóknina. U mnie kamyki wcale brudne od ziemi nie są tylko ich ubyło
Sebuś, a wiesz co się zrobi z czasem, jak te kamienie wymieszaja się z ziemią? Gleba będzie kamienista..bo bedziesz te ubytki dosypywał, dosypywał... i stosunek kamieni do ziemi się zmienia....... Sam sobie dałeś odpowiedź dlaczego agro pod kamieniami I drugie pytanie ile czasu masz te kamienie? Bo moje po 3 latach nadaja sie do wymiany lub ponownego zasypania...... są po prostu brzydkie Są rośliny które "szmaty" nie lubią, wiec tam nie dajemy.
W budownictwie wszędzie sie daje włókninę w celu zabezpieczenia mieszania się warstw podłoża. Ja sobie niewyobrażam wybierania kamyków spomiedzy host w celu uestetycznienia rabaty.
A ogród idealny bo również czysty... a taki jest ogród Rysia
Jałowiec daje sobie radę na glebach ubogich i suchych. Zastosowanie agro i warstwy kamienia powodowało zatrzymywanie wilgoci w glebie..... korzenie zaczęły od tego gnić .... więc i zaczął chorować... I to nie od agro, a od nadmiaru wilgoci... mam jałowce z agro i rosną bez problemu
Ja tam już żwirowych rabat napewno nie bede robic ..... nie mam czasu na zabawę z kamykami.... Może kiedy jak przejdę na emeryturę i zdrowie pozwoli na zabawę z ogrodem....
Sorki Rysiu, że u Ciebie ta dyskusja....ale ...masz idealny ogród. A ja podpatruję sposoby na tę idealność
sebek a u mnie na nie dosc ze paskudnej trawie to jeszcze ptaki dziury zrobiły - jakies mrówki wyjadają
a cisa nie mam "pomarańczowego" zerknij na już obcięty - drastycznie
Tak Aniu ..... Wymiary są już ustalone .... Altanka rysuje się na papierze zgodnie z inspiracją, którą otrzymałam od Lenki .... Będzie kamień , oszklone ściany od strony ogrodu z widokiem na wodospad.... Całość altany będzie nawiązywała do nowej aranżacji zewnętrznej całego domu oraz ogrodów zimowych .....Wszystko musi nabrać rozpędu w przyszłym tygodniu (papierologia i formalizacja) ....czas goni ....pozdrawiam
A ja już się nie mogę doczekać soboty - przyjadę sprawdzić jak idzie
Sebuś..to jakaś fobia...... co ci przeszkadza szmata pod żwirem???? Aby utrzymać kamyki czyste trzeba je regularnie zbierac i myć Ze szmatki ąłtwiej...... chyba, ze sie chce być ogrodowym Kopciuszkiem
Rysiu zapomniałam dopisać......zauroczonawidokiem magnolii, trawnik boski
Nie - tylko się zdziwiłem, że w tym idealnym ogrodzie też jest włóknina. U mnie kamyki wcale brudne od ziemi nie są tylko ich ubyło