Jesienią posadziłam obwódkę z bukszpanu (sadzonki nie były maleńkie bo miały 30-40cm) Celem obwódki jest m.in oddzielenie warzywnika od trawnika i innych nasadzeń. Obecnie widać że bukszpany mocno ruszyły - mają nawet kilkucentymetrowe przyrosty. Czy teraz to dobry czas na ich cięcie? Czy boki ciąć równiutko tzn pionowo prostopadle w dół, czy trochę na kształt trapezu (tak jak żywopłoty - szersze dołem i węższe górą) po to aby słoneczko docierało równomiernie po całości boków? a górę można ciąć na kant czy lekko zaokrąglać? Obwódka myślę, że docelowo miałaby do 0.5metra.
Oto fragment tej "obwódki" Berberysy tutaj raczej chwilowo (obecnie zostały po zadołowaniu doniczek jesienią)
Czy mógłby mi ktoś zanaczyć linią miejsce cięcia bukszpanów?
Mam pytanko czy ktos wie co to za berberys pięknie kwitnie ale okrutnie śmierdzi chlorem ze cieżko wytrzymać . Za to zwabią mnóstwo owadów ze z daleka słychać jak cały krzak bzyczy. Przylatują trzmiele pszczoły a w ubiegłym roku widziałam nawet szerszenie . Ten odór jest tylko w czasie kwitnienia kwiaty sa żółte z czerwona obwódka zebrane w grona Krzak juz teraz ma 1,6 m i zastanawiam sie ile mi jeszcze urośnie bo nie przewidziałam tyle miejsca dla niego i przeraża mnie ze czym większy tym więcej smrodu ?
Kurcze, co w tym roku z tymi trawami, przecież zimy nie było... U mnie na 100% ruszyły tylko kilkuletnie miskanty strictus. ML ożył w ilości - sztuk 1, toż samo gracilimus...
Ale za to taki widoczki u CIebie uwielbiam
Pięknie prze Pani, pięknie
Dziękuję Zbyszku, pomęczę eMa, żeby mi coś odpowiedniego znalazł.
Śliwa przesadzona, ja nie zdecydowałabym się do jesieni chyba, ale mój eM działa błyskawicznie, wystarczyło, że powiedziałam, że może jednak ją teraz przesadzimy.
Chyba wole sama sadzić, mam więcej czasu na przemyślenia