Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Znowu na wsi 22:20, 18 lut 2015

Do góry
Witam Mirkę Imienniczkę w moim ogródku i zapraszam w przyszłości.

Aniu, śniegu nie ma, powoli pokazują się przebiśniegi. Nieśmiało kwitnie jeden z pierwiosnków. No i niestrudzenie rozwija kwiatek po kwiatku kalina Dawn. Na razie nie śpieszę się z pracami w ogrodzie bo i wcześnie i zimno . Zdjęć świeżych nie ma, może coś pstryknę w weekend.
Dwa ogrody 17:20, 17 lut 2015

Do góry
czosnki już rosną, kalina w różowych pąkach, ale najgorsze, że róże ruszają, to jeszcze przecież za wcześnie
To właśnie tu 22:08, 15 lut 2015

Do góry
Dzidka, żadna kalina jeszcze u Ciebie nie kwitnie?

Ja mam "odziedziczony" bez co najmniej 50 letni - kwiaty ma takie grube, że aż się gałęzie pod nimi uginają. Chyba wśród tych nowoczesnych odmian takiego nie widziałam. Może Ci go jakoś rozmożyć?

Melduje posłusznie, że wszystkie róże żyja pod słoikami i wszyscy mnie dopytują co ja tam "kiszę". Hortensje na strychu tez już się szykują do życia. Muszę im przemówić do rozumu, żeby jeszcze trochę poczekały bo zima przynajmniej u nas jeszcze się nie kończy, chociaż już mogłaby.
Skąpana w słońcu 19:36, 15 lut 2015

Do góry
kasiek napisał(a)

Rany jaki piekny kawał ziemi do zagospodarowania, aż mi ciśnienie wzrosło
Czytam że czcesz rodki, hm pieknie tyle ze tu starszna patelnia na razie. Czy mogłabyś nanieść to miejsce na kartkę? tzn gdzie dom, dzie kieruki pn-pł, jaki masz styl domu itp.
Na patelnie lepiej by róże się sprawdziły, ale skoro chcesz rodki - co mnie nie dziwi bo też kocham te roslinki to będzie jeszcze sporo się narobić. Nie wiem jaka tu gleba, może pisałaś ale ja nie jestem w stanie przerzucać wszystkich stron - przepraszam
Pomysł z jabłoniami wspaniały bo jest mnóstwo pięknych i ozdobnych odmian, z ozdobnych mam jbłąkę olę - super wcześnie kwitnie i ma bodrowe liście. A co z wiśniami ? one też by się tu nadały? Proponuje jak naniesiesz ten kawałek na papier narysować ścieżkę - taką jaka Ci bedzie potrzebna by połączyc dom i inne waże dla Ciebie miejsca. Potem nanieś oczko. Jeżeli masz kiepską glebę potrzebne będą lekkie wzniesienia z żyzną glebą. To ma byc rabata w prostokącie czy trójkącie?
Bez tego cieżkomi coś zaproponować... Ale miejsce achh - super!

Kasiu, narysowałam chociaż rysunek to porażka.
Ziemię mam bardzo dobrą, żyzną, wilgotną

Moja działka od frontu ma 40m i to jest 20m z frontu. Bda posadzone tuje to nas zastawią
Od góry jest wschód, po lewej północ a po prawej południe.
Po lewej i góra to narożnik od strony ulicy i uliczki
To niebieskie to oczko wodne przechodzące w mały strumyk. Z części użytkowej będzie się wchodziło przez mostek a przy nim trawy. Od placu ( tej drugiej połowy, która będzie placem ta część będzie oddzielona też tujami Zostawię jakieś 4 metry prześwitu. Będzie tu widoczny kawałek wiązu szczepionego camperdownii a przy nim ławka.
Rododendrony przy oczku tak jak napisane. Jest kwestia kolorów . Myślę, żeby tak posadzić. Bordo, dwa fiolety, dwa lila, biały i trzy czerwone.
Przed oczkiem to żółte to plaża kamykowa i jakieś tam niskie roślinki.
Za rodkami te różowe plamy to jabłonie. W nogach będą miały morze bodziszków wiosna zakwitną to je potem można będzie deptać jak będą jabłka. Planuje rajskie i normalne jabłonie.
Zielone choinki to jedły koreańskie
Bordo dzrewa to Sliwy wiśniowe Pissardi
Koło nich to żółte z zielonym to brzozy szczepione a w nogach będą miały trawę red baron i coś jeszcze
Po lewej stronie koło oczka kalina japońska watanabe ( już czeka w doniczce )
A tam gdzie pisze tuje to maja być takie o złotym kolorze. Ale jeszzce nie znam odmiany. One się powtórzą w innej części, ale będą widoczne.
Na razie to wyższe piętro a dolne czymś popodsadzam.

Reszta to trawa

No i chodzi mi o te rodki. Takie mam i muszę je zastosować
Kwitnące skarpy 17:54, 15 lut 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
To jest kalina roseum

Ups
Jeżeli możesz go zadołować to zrób tak ale wtedy zabezpiecz go by nie przemarzł
...

Ok dzięki za wszystkie wskazówki mam nadzieję, że doczekam kiedyś takich dorodnych okazów jak Ty
Tymczasem idę zwiedzać dalej
Kwitnące skarpy 16:53, 15 lut 2015

Do góry
To jest kalina roseum
Jeżeli możesz go zadołować to zrób tak ale wtedy zabezpiecz go by nie przemarzł
grujecznika mam na stronie 22 koło zdjęcia z moim psem szafirem
Ogrodowe skarby 23:24, 13 lut 2015

Do góry
Witaj, Beato.
Zajrzałm do wątku o odwadnianiu ogrodu i od razu zaciekawił mnie Twój kawałek świata. Jakie było moje zaskoczenie gdy zobaczyłam tutaj jakie cudo stworzyłaś w tak krótkim czasie! Dodało mi to otuchy gdyż sama mam działkę z rowem a nawet z dwoma. Ma ona jakieś 80 arów. Rowy dzielą ją na trzy części. Jedna "owocowa", druga bardziej dzika, rosną tam dereń, różanecznik, kalina, tawuły i troszkę innych roślin (wszystko nie przycinane i "zapuszczone") a na samym końcu za rowem jest niewielki zagajnik. Oprócz tego w sumie na samym środku rosną dwie stare, wielkie olchy, które zacieniają sporą cześć. Teren jest mokry i torfowy. Niestety wzdłóż rowu wysiało się mnówstwo sumaków (wiem że nie bedzie z nimi łatwo). Ogólnie ujmując ogród jest zaniedbny, od okołu 15 lat nikt się nim nie zajmował.
Na szczęście niebawem przeprowadzka więc mam zamiar zabrać sie za niego i wierzę że uda mi się stworzyć cudne miejsce. Może nawet założę własny wątek.
W każdym bądź razie bardzo mnie podbudowałaś i chyba nie zasnę dzisiaj
Fajnie że miałaś tutaj taką fachową pomoc,na pewno skorzystam z wielu porad.
Gratuluję i pozdrawiam
Ogród w budowie - nieustającej 21:57, 08 lut 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Bożenko, jak nie być całym sercem, kiedy się je oglądało i wąchało u Ciebie, Dzidki, w Wojsławicach, w ogrodzie botaniczym przy Łazienkach.
Właściwie to jest taki krzew bardzo zwyczajny, tam gdzie kiedyś mieszkałam rosły razem: wielki lilak, kalina i jaśminowiec. To przecież nie mogłam tego nie powtórzyć w nowym miejscu.
Zresztą mam więcej takich roślin sentymentalnych, tych co moja babcia sadziła - odmiana krwawnika z kulkami białych kwiatów, łany cynii i astrów, smolinosy, czyli takie wysokie, pomarańczowe lilie, piwonie lekarskie, pomarańczowe pomponiki dalii, margerytki, narcyzy Poeticus.

Oj szybko zabraknie Ci miejsca do sadzenia.
Ogród w budowie - nieustającej 21:49, 08 lut 2015

Do góry
Bożenko, jak nie być całym sercem, kiedy się je oglądało i wąchało u Ciebie, Dzidki, w Wojsławicach, w ogrodzie botaniczym przy Łazienkach.
Właściwie to jest taki krzew bardzo zwyczajny, tam gdzie kiedyś mieszkałam rosły razem: wielki lilak, kalina i jaśminowiec. To przecież nie mogłam tego nie powtórzyć w nowym miejscu.
Zresztą mam więcej takich roślin sentymentalnych, tych co moja babcia sadziła - odmiana krwawnika z kulkami białych kwiatów, łany cynii i astrów, smolinosy, czyli takie wysokie, pomarańczowe lilie, piwonie lekarskie, pomarańczowe pomponiki dalii, margerytki, narcyzy Poeticus.
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:12, 08 lut 2015

Do góry
Kasia tak właśnie robię poprawiając sobie nastrój

Kasya "szanujmy wspomnienia..." bo byliśmy kiedyś młodzi piękni i niekoniecznie bogaci a teraz tylko kredyt w frankach

coś aktualnego

Brzoza Laciniata i sosna himalajska-mam nadzieje że ciut inna niż gatunek

kalina chyba bodnantska Dawn, muszę jeszcze namierzyć japońską Cascade
do kompletu bo Pink Beauty już mam

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:15, 04 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
A widzisz, szybko szukałam, nie patrzyłam czy palibin czy co tam Kalina urośnie, ja też mam małe I bzy, i kaliny.. Wszystko małe..

To tak jak ja Ale urośnie, wszystko urośnie
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:26, 04 lut 2015

Do góry
A widzisz, szybko szukałam, nie patrzyłam czy palibin czy co tam Kalina urośnie, ja też mam małe I bzy, i kaliny.. Wszystko małe..
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:05, 04 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Znam tylko cztery róże A resztę z ciekawości sobie zaraz zobaczę

Ja mam bzy ale patyki
Ale na szybko klikając:

lilak+kalina - cudo!! Mam kalinę koło bzu Jupi http://www.garnek.pl/barossa/5414182/kalina-i-bez-w-moim-ogrodzie

albo http://kielkowski-szkolka.pl/produkt/lilak-meyera-palibin-syringa-meyeri-palibin-559 pod opisem trzecie zdjęcie

mało coś, inaczej muszę poszukac. Później

palibin to nie bez mialam na mysli taki prawdziwy bez
ciemny z tą kaliną pieknie
mam kalinę od sąsiadki, ale moj bez malutki, nie widac go bedzie tam wcale
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 18:57, 04 lut 2015

Do góry
Znam tylko cztery róże A resztę z ciekawości sobie zaraz zobaczę

Ja mam bzy ale patyki
Ale na szybko klikając:

lilak+kalina - cudo!! Mam kalinę koło bzu Jupi http://www.garnek.pl/barossa/5414182/kalina-i-bez-w-moim-ogrodzie

albo http://kielkowski-szkolka.pl/produkt/lilak-meyera-palibin-syringa-meyeri-palibin-559 pod opisem trzecie zdjęcie

mało coś, inaczej muszę poszukac. Później
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:05, 30 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Właśnie wróciliśmy z koncertu, jestem naładowana jak elektryczna gitara

Poczytałam, dużo gatunków, kolorystyka gra
Zamiast Skayroketa, radziłabym cisa kolumnowego,
pamiętam jak kupowałaś tę budleję w Krzywaczce, nie widziałam jak kwitnie i jak wygląda, masz jej fotkę?
Rabata na bogato, czy ty już większość tych roślin przesadzałaś?
Podziwiam Cię

Leśna łąka u Ciebie, to byłby bayer

Buziak...ucałuj chorego maluszka

Dużo gatunków bo tu ma być kolorowo w każdym niemal tygodniu I tak się zapowiada Bedę sprawdzac na bieząco, jak coś będzie nie tak to co za problem wysadzic
Na razie wg planu kwitną:
III wrzoścce, krokusy
kon. III pocz IV - Magnolia gwieździsta, wrzośce,
IV Mahonia, białe tulipany
V wiśnia , niezapominajki, wilczomlecz sosnka, floksy szydlaste,gożdziki
k. V pocz IV - piwonie, tawuły, kalina, gożdzik, krzewuszki
VI firletki, przetaczniki, gożdziki, bez,
VII tawuły cd, przetacznik cd. i dochodzą budleje
VIII budleje cd, hibiskus
IX-XI rozchodniki, astry, wrzosy

Niemal wszystkie przesadziłam rośliny, firletki hoduję na strychu i niestety budlei nie mam fotki, nie wiem dlaczego
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:43, 29 sty 2015

Do góry
Może teraz większe się wkleji.
Projekt kierowany ogrodami Moneta - róż z szafirem w roli głównej

Opis:

Małe te literki więc opiszę:
Byliny na dole (wrzosy bez zmian)
1) Fioletowe kłosy to Budleja Blue chip (miniatura) - jedną mam i ma ciągle liście - musze dokupić 7 szt
2) Rózowe - Firletka, trochu mam, ewentualnie budleja Miss Ruby
3) Kostrzewa sina - niebieska trawka na dole - jest
4) Starce, ewentualnie gożdziki - srebne liście - jest
5) Przetacznik - wysokie fioletowe kłosy - są
Bordowe:
5) Wisnia Royal Byrgbundy - jest
6) Krzewuszka Minior Black - po lewej - jest
7) Krzewuszka Capuccino - po prawej - jest
8) Bez czarny Gerda - w środku - jest
Białe:
9) Dereń Elegantissima i Flaviramea - za jałowcem w kulki - są
10) Winobluszcz variegata - po prawej - jest
11) Krzewuszka Monet - obok jałowcowych kulek - jest
Drzewa -
12) Metasekwoja - zasłaniająca trzepak - jest
13) Magnolia Gwieździsta - między metasekwoją a wiśnią - jest
14) Kalina Eskimo lub różowa - pod metasekwoją - do kupienia
Iglaki
15) Jałowce Suecia/Meyer/Skayrocket -2 szt - do kupienia
16) Świerk Nidiformis - skrajnie po prawej - do kupienia (drugi mam)

Jak widać większość po lub przesadzona To tak jakbyście się pytali co robie zimą A czy przezyją to inna sprawa. Tylko z firletką czekam bo jakoś dziwnie ją teraz dzielić
Ogród w cieniu drzew 14:40, 25 sty 2015

Do góry
Moja lista roślin, które być może pojawią się za rabatą z bylinami. Jeszcze nie do końca przemyślana. Większość z nich mam już posadzone po lewej stronie drogi wewnętrznej lub gdzieś w ogrodzie(oznaczę je +), te do ewentualnego przesadzenia ($), zakupione – zadołowane ( #).
Miejsce nasadzenia: słoneczne, ziemia gliniasta, ale nie sama glina, przewiewne.

LISTA ROŚLIN:

- magnolia gwiaździsta Rosa # (mam już gwiaździstą białą i już żałuję, że nie kupiłam wcześniej drugiej, bo lepiej by było aby przy rabacie bylinowej białej kwitły białe krzewy)
- świdośliwa ((+) mam rosnącą kolumnowo a chciałabym świdośliwę Lemarka)
- perukowiec (+)#
- dereń jadalny (+)#
- obiela wielkokwiatowa (+)
- leszczynowiec kłosowaty
- lilak Palibin $
- dereń biały Kesselringii (listę przygotowywałam wczesną jesienią i nie pamiętam dlaczego właśnie TEN dereń – muszę sprawdzić !)
- jaśmin pełny $
-l eszczyna czerwona pogięta (mam zielono-listne w ogrodzie +)(chyba jednak nie chcę takiego koloru – muszę to jeszcze przemyśleć !)
- wiąz Jacqualine Hillier (+)
- nieszpułka $
- miłorząb ginko biloba #
- kalina Hordowina Aureum
- tuje szmaragdy (+)

Ogród powstawał kilkanaście lat wcześniej, wtedy starałam się, aby ogród nie wyróżniał się zbytnio roślinnością a i inne rośliny były dostępne w szkółkach. Teraz muszę dopasować nasadzenia do tego, co już jest. Jak widzicie nie ma tu drzew polecanych na Ogrodowisku (ale nie mówię, że nie będzie
Będę jeszcze myśleć nad wysokimi krzewami i niewysokimi drzewami. Ale na pewno nie chcę jałowców i berberysów, choć to idealne miejsce dla nich. Jałowce szybko się starzeją a berberysy ? cóż, kłujące.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:08, 24 sty 2015

Do góry
vita napisał(a)

Przynajmniej wiesz czego się trzymać, basen jest priorytetem
Spowolnij, jak masz papier przed sobą to spróbuj płynnie wyrysować ścieżkę od drewutni do krańców działki, czy oś ogrodu przesunęła Ci się w prawo?
Wtedy żywopłot z cisa nie będzie miał prześwitu w połowie szerokości działki.
Na końcu ogrodu, nawiązując do brzóz posadziłabym żywopłot nieformalny, ale ten zajmie kilka metrów...nic to, potrzebujesz odgrodzić się od otoczenia.
Kalina angielska, ze dwa sumaki (wiem, nie cieszą się dobrą sławą, ja je lubię), jeden lilak, coś z niższych krzewów...doradźcie bardziej zorientowani :0
Nie pamiętam które z sadzonych brzóz przetrwały? Trzy to chyba aż nadto, aby za kilka lat zasłonić 'ten dom'.

WIKTORIO biegnę po papier i zasiadam dumać i rysować.

A przetrwały brzozy z prawej strony więc tylko częściowo zasłoniły dom.
Nadal jest widoczny jak na dłoni.Teraz są one większe niż na zdjęciu.

A lilaki bardzo lubię, pięknie pachną
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:28, 24 sty 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
WIKTORIO dziękuję za tak szybkie wskazówki.Są bardzo cenne Spróbuję jakoś je przenieść na papier. Super pomysł ze ścieżką od drewutni.
Muszę spowolnić.
Z drzewem przy granicy się nie uda.Nawet nie mam co pytać. Trzeba będzie wymyślić inne miejsce.
A jaki żywopłot byś u mnie widziała na końcu ogrodu, albo czym byś próbowała zasłonić ten dom?

Basenu nie uniknę.

Przynajmniej wiesz czego się trzymać, basen jest priorytetem
Spowolnij, jak masz papier przed sobą to spróbuj płynnie wyrysować ścieżkę od drewutni do krańców działki, czy oś ogrodu przesunęła Ci się w prawo?
Wtedy żywopłot z cisa nie będzie miał prześwitu w połowie szerokości działki.
Na końcu ogrodu, nawiązując do brzóz posadziłabym żywopłot nieformalny, ale ten zajmie kilka metrów...nic to, potrzebujesz odgrodzić się od otoczenia.
Kalina angielska, ze dwa sumaki (wiem, nie cieszą się dobrą sławą, ja je lubię), jeden lilak, coś z niższych krzewów...doradźcie bardziej zorientowani :0
Nie pamiętam które z sadzonych brzóz przetrwały? Trzy to chyba aż nadto, aby za kilka lat zasłonić 'ten dom'.
Znowu na wsi 17:11, 24 sty 2015

Do góry
Dzieki Jolus - rewelacyjna ta kalina i zamierzam ja upolować w tym roku A co do fotek zimowych z zeszłego roku to u mnie tak jest teraz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies