Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Zielonym do góry... 10:14, 02 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Akurat moje projekty oba haha To może zajrzyj i do mnie?
Przy okazji nielegalną reklamę skasowałam.

No witam Szefową co do Twoich realizacji to się nie wypowiadam bo wiadomo, że byłem może bez śladu ale realizację z zagajnika brzozowego to chyba każdy zna i chyba każdy w jakimś stopniu u siebie go widzi..

czytam czasem też Twoje porady i oglądam u Mai...

na razie jednak nie mogę sobie pozwolić finansowo na projekt Twojej ręki..

do wyżej wymienionych to jeszcze Zielona dla mnie wzorem pracowitości i wytrwałości i dzięki takim Kobitom to wiem że sobie też poradzę no ale będzie to trwało ładnych parę lat

pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:55, 02 kwi 2015

Do góry
gonia2013 napisał(a)
Witajcie

Stworzyłam zarys rabat, które chce zagospodarować jak się wyklaruje pogoda. Liczę na Wasze sugestie, opienie itp.

To są rabaty od frontu (strona południowo-zachodnia)

Na około ogrodzenia będą posadzone thuje szmaragd, na rabacie od strony siatki chciałabym żeby była to przede wszystkim kwitnąca rabata, ale nie tylko brakuje mi jeszcze jakiś zielonych krzewów, iglaków, trawek, blin.
Nie wiem czy nie za dużo tych krzewów tam zaplnowałam.

Zastanawiam nad tymi thujami kulami wzdłuż wjazdu, czy są potrzebane bo może lepiej posadzić tam coś innego, albo nie sadzić tak regularni niczego w tym obszarze?

Gorzej wygląda sprawa z rabatą pomiędzy wjazdem a chodnikiem. Wzdłuż chce kule bukszpanowe posadzić (albo może te thuje kule) Czy posadzić coś pomiędzy pojedynczymi kulami?

Tam chciałabym żeby znalazły się jakieś iglaki, byliny (lawenda), może trawki i krzewy na pniu, może ten migdełek, który uwzgędniłam?

1. Thuje smagard
2. Bukszpan
3. Wiśnia ozdobna
4. Azalia pomarańczowa
5. Azalia biała
6. Różanecznik
7. Pigwa
8. Forsycja
9. Thuje kule
10. Lilak Meyera
11. Lagerstroemia
12. Hortensja

A Migdałek

Dziękuje za wszystkie rady bardziej doświadczonych ogrodników.

Pozdrawiam poczętkujący ogrodnik

Znalazłam jeszcze inny projekt frontu w tym wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=187
U mnie, na wsi 23:18, 01 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo dziekuje za wizytę i projekt, jestem bardzo wdzięczna bo już mi mózg sie gotuje od tego wymyślania, pozdrawiam serdecznie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:26, 01 kwi 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witaj ☺ Piękny ogród - dobrze, że jest wizytówka, bo ilość stron ogromna.
Mam do Ciebie pytanie odnośnie trawy miskant morning light. Mam do zrobienia rabatę na której rosną hortensje ogrodowe. Posadziłam 5 szt.kulek trzmielinowych na pniu wys.1,20, oczywiście będą trochę wyższe jak kulki się rozrosną. Między nie chce posadzić trawę ML. Zastanawiam się czy ona nie zasłoni kulek. Czytałam, że dorasta do 1,60. Co o tym sądzisz?
Może polecisz mi inną niższą trawę, ale nie rozplenice, bo tam trawa musi mieć pokrój strzelisty, a nie rozłożysty.
Zajrzyj proszę do mojego wątku str.19 projekt rabaty, a str.70 zdjęcie rabaty z hortensjami i kulkami.
I jeszcze jedno pytanie, czy trawa nie będzie wchodziła w korzenie hortensji i nie będzie im przeszkadzała rosnąć?
Możesz mi pomóc rozwiązać moje wątpliwości?☺

wizytówka jest z 2013, przez rok roślinkoi poszły mocno w górę i wszeż nie mam czasu pozmieniać fotek na te z 2014.
co do Ml to ja bym z nich zrobiła plecy dla tych kulek, a nie sadziła na przemiennie, one wbrew pozorom potwory rosną. Niżze trawy hmmm poza rozplenicami nie mam nic innego o tej wysokości.
Lifting starego ogródka 22:01, 01 kwi 2015

Do góry
EwaG napisał(a)
Ludwiko
masz piękne imię. I ogórd na pewmo też będzie piękny.
Co do przedogródka to wydaje mi się, że posadzenie roślin w linii jeszcze bardziej podkreśli jego długość.
Moja propozycja:

Witam Cię, Ewo i dziękuję za odwiedziny i dobre słowo

Projekt od Ciebie ciekawy i jak dla mnie bardzo odważny. Sama w życiu bym nie wymyśliła takiego sposobu nasadzeń Oswajam się z nim narazie ...
Ogródek warzywny na balkonie 21:47, 01 kwi 2015

Do góry
i jeszcze jedno pytanie dotyczące estetyki. W tym roku szykują się duże zmiany. Mam wstępny projekt zagospodarowania balkonu z przewidziajest potrzebny ??? Czy powinien miec taką formę falistą jak na obrazku czy raczej w prostokąt? Nie do końca mam jeszcze pomysł na "linię brzegową" no i nie wiem czy żwirek na kaflach ma sens ....
Kolory w tym roku to zielenie biele, róze, fiolety. Zbiornik na wodę jest poza balkonem na wyższym daszku. ten pas po lewej stronie to donice podwieszone na balustradzie (bukszpanów będzie zdecydowanie mniej, 2 na skrzynkę 80 cm). Najdalej po lewejw środku będzie drzewko na pniu: wierzba Hakuro-nishiki ...No i lewa częsć jest zadaszona i ogrodzona siatką dla kotów

prosze się tylko nie śmiać z obrazka, malowałam go na szybko podczas zabawy z dzieckiem

Czasem słońce czasem deszcz 20:17, 01 kwi 2015

Do góry
Hej hej Ewa
przeczytałam cały wątek. Piękny ogród- naprawdę i projekt bardzo ciekawy. jak duża jest twoja działka? Czy wszystko już obsadziałś zgodnie z projektem? Nie mogę doczekac się letnich widoków, będzie cudownie...
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:51, 01 kwi 2015

Do góry
Waldek 727 książkę na pewno kupię bo mam jeszcze dużo do zaaranżowania
jeśli chodzi o tą rabatę to w zasadzie wiem co mam z nią zrobić, bo mam projekt tej rabatki od Danusi

chodzi mi o linię rabaty biorąc pod uwagę warunki w rzeczywistości tj. chodzi mi głównie o tego wielkiego bukszpana, którego już nie przesadzę.
Projekt muszę nieco zmodyfikować tj. kulki będą bardziej na froncie, bo raz, że Nigry już nie przesadzę, bo boję się że ją stracę, a dwa kulki które są obecnie posadzone są pożerane przez hortki i mus je wysunąć bardziej do przodu. Żwirek dojdzie kiedyś, bo jeszcze na to za wcześnie.

Proszę o podpowiedz w sprawie linii rabaty - czy włączyć dużego bukszpana czy też zakończyć linię wcześniej? tylko, że jak zakończę wcześniej to powstanie klin, który chyba nie będzie wyglądał zbyt pięknie
To tu... 18:35, 01 kwi 2015

Do góry
MAD napisał(a)

super super super
daj jeszcze fotkę tej strony patrząc twarzą w stronę okna bo właśnie się zainspirowałam kombinowałam, gdzie mam dać u siebie 3 stożki, które mam i proszę mam trochę podobny układ

Ale super, że będziesz miała projekt od Danusi

Pozdrawiam
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 14:57, 01 kwi 2015

Do góry
Asiu, planowałam zajrzeć do Ciebie, bo widziałam, że jesteś z okolicy, ale chyba mnie jeszcze u Ciebie nie było (ostatnio tak biegałam po ogrodowisku, że wszu=ystko mi się pomieszało, nie wiem gdzie pytałam o klony a i często mam poblem żeby przypiąć fouemowego nicka i avatarek do ogrodu - za dużo nowości naraz), nieobecnośc moją zamierzam nadrobić.

Tym bardziej jest mi bardzo miło, że zajrzałaś do mnie

Asiu, projekt jest, ale wymaga małej korekty. Ukośne linie rabat w ogrodzie na papierze mi się spodobały, ale gdy je wyznaczyłam w rzeczywistości to te skosy zaczęły mnie mocno razić.

Dziś w nocy wyrysowałam rabaty wg ostatniej koncepcji Navigatorki, wstawię je po południu.

Na froncie też są konieczne zmiany, bo w jednej (trójkątnej rabacie) są sama trawy i brakuje i czegoś zimozielonego, natomiast w rabacie przed frontowymi drzwiami są hortensje Anabelle a za nimi trzcinnik. Anabelki, z tego co czytałam, lubią się "wykładać" - chyba chciałabym coś niższego.
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 12:10, 01 kwi 2015

Do góry
jalos napisał(a)
tak to wygląda

Aga,
przeczytałam Twój wątek. Czuję Twoje wkurzenie i rozterki co dalej. Ale nie jest źle Masz już projekt i jak czytam moc zapału. Projekt jak dla mnie super! Zwłaszcza odchylenie od domu, bardzo mi się podoba.
Dom bardzo ładny. Zwłaszcza duże okna, łał
Mój Mały 21:28, 31 mar 2015

Do góry
Rozpoczynam swoją przygodę z ogródkiem. Zachęcona przez inną forumowiczkę zakładam wątek, w którym będę zamieszczała kolejne odsłony mojego małego skrawka ziemi.
Na razie jest:
1) amatorski "projekt" (proszę się nie śmiać )
2) kilka nasadzeń (naniesionych na plan z datami i widocznych na zdjęciach)

Mam nadzieję, że z Waszą pomocą zrealizuję zwoje marzenie o miejscu, w którym będę z przyjemnością pracować i wypoczywać

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:54, 31 mar 2015

Do góry
Pawle witam serdecznie. Odpisałeś mi o trawach, więc odwiedzam Twój wątek ☺ Bardzo ładnie u Ciebie ☺
Zajrzyj może do mojego wątku str.19 projekt rabaty, str.70 hortensje i posadzone kulki.
Może Ty mi doradzisz jaka trawa by mogła być między kulkami. Zostać przy ML, nie będzie za wysoka? Czy jakaś inna strzelista niższa od ML?☺
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:27, 31 mar 2015

Do góry
gonia2013 tutaj Kamalja realizuje projekt Danusi i zrobiła już front
oglądaj od tej strony a zobaczysz przykładowy front z dominującym drzewem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3910-ogrod-a-najlepiej-piekny-ogrod-jak-sie-do-tego-zabrac?page=13

To tu... 15:03, 31 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Projekt w drodze, trzeba się kurować.
Granatowe niebo pięknie uchwycone. Lubię takie zjawiska. Zatrzymują nas na chwilę, nawet podczas ciężkiej pracy.
Zdrówka, Madziula!

Oj zdrówko się przyda zdecydowanie... Dzięki.
EdytaB napisał(a)
Już wiem że mam rzut beretem
do Ciebie... będę przez płot podglądała

Zamiast podglądać i to w dodatku przez płot, a do tego beretem rzucać może na kawę byś kiedyś wpadła. Też właśnie słyszałam od Toszki żeś "z okolicy".
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:46, 31 mar 2015

Do góry
Witaj ☺ Piękny ogród - dobrze, że jest wizytówka, bo ilość stron ogromna.
Mam do Ciebie pytanie odnośnie trawy miskant morning light. Mam do zrobienia rabatę na której rosną hortensje ogrodowe. Posadziłam 5 szt.kulek trzmielinowych na pniu wys.1,20, oczywiście będą trochę wyższe jak kulki się rozrosną. Między nie chce posadzić trawę ML. Zastanawiam się czy ona nie zasłoni kulek. Czytałam, że dorasta do 1,60. Co o tym sądzisz?
Może polecisz mi inną niższą trawę, ale nie rozplenice, bo tam trawa musi mieć pokrój strzelisty, a nie rozłożysty.
Zajrzyj proszę do mojego wątku str.19 projekt rabaty, a str.70 zdjęcie rabaty z hortensjami i kulkami.
I jeszcze jedno pytanie, czy trawa nie będzie wchodziła w korzenie hortensji i nie będzie im przeszkadzała rosnąć?
Możesz mi pomóc rozwiązać moje wątpliwości?☺

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 13:48, 31 mar 2015

Do góry
malkul napisał(a)
to znak że albo:
- potrzebujesz jeszcze czasu i 1000 godzin spędzonych na czytaniu i oglądaniu (aż będziesz pewna czego chcesz)
albo
- czas zrobic wstępna wyceną u projektanta

ps. ja jak się zorientowałam że jednak każdy kto mi pomaga -pomimo naszczerszych chęci- to robi to tylko wycinkowo i "na szybko" postawiłam na kompletny projekt u architekta.

Gosia, ja już mam projekt, o tu jest:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4933-twardy-orzech-do-zgryzienia-moje-ogrodowe-rozterki-i-marzenia?page=11
gadałyśmy o tym kiedyś nawet, na poczatku mojej obecności na o.

Tylko troszkę mi on jednak nie pasuje. I w tym cały ambaras.

A kolejnych 1000 godzin to chętnie, ale nie na biernym oglądaniu.
Ide po kartkę jakąś. Przeniosę na plan rabaty tak pięknie wytyczone przez Navigatorkę.
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 13:43, 31 mar 2015

Do góry
to znak że albo:
- potrzebujesz jeszcze czasu i 1000 godzin spędzonych na czytaniu i oglądaniu (aż będziesz pewna czego chcesz)
albo
- czas zrobic wstępna wyceną u projektanta

ps. ja jak się zorientowałam że jednak każdy kto mi pomaga -pomimo najszczerszych chęci- to robi to tylko wycinkowo i "na szybko" postawiłam na kompletny projekt u architekta.
To tu... 12:25, 31 mar 2015

Do góry
Projekt w drodze, trzeba się kurować.
Granatowe niebo pięknie uchwycone. Lubię takie zjawiska. Zatrzymują nas na chwilę, nawet podczas ciężkiej pracy.
Zdrówka, Madziula!
To tu... 11:36, 31 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Projekt jest już pomalowany, chyba dziś odbieram z xero... Będzie na co popatrzeć znaczy na obrazki

Hurrrraaaa! Ale świetnie, że udało się przed Świętami! Projekt chyba będzie robił podczas Świąt za obrus na stole i będę się zachwycała. A jeść będziemy przy blacie w kuchni.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies