Witam
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty wzdłuż południowej ściany domu. Reszta ogrodu powoli będzie się zmieniać w kierunku "ogrodowiskowym", mam już trawy, hortensje, żurawki, trzmielinę, szałwię, świerki serbskie... i powoli będę poprawiać błędy początkującej ogrodniczki czyli swoje

Tę rabatę chciałabym zrobić trochę na zachętę i dobry początek zmian w moim ogrodzie. Liczę, że z Waszą i Pani Danuty pomocą uda mi się stworzyć coś, co chociaż trochę będzie podobne do cudów, które widziałam tutaj na forum.
Długość planowanej rabaty to ok 12 metrów, szeroka może być na 1m, maksymalnie do 1,5m. W tym miejscu jest bardzo sucho i gorąco, latem nie ma tam trawy bo usycha.
Działka jest skrajna i ten fragment jest cały czas na widoku- żywopłot ma dopiero metr wysokości. Dodatkowo pod opaską z kamyczków jest drenaż. Gleba- twarda, bardzo twarda glina, na którą nawieziono nam kilkanaście cm ziemi. Trawa rośnie ładnie, pod wszystko inne muszę kopać duże dołki.
Ogród jest niewielki, od ściany domu do ogrodzenia jest 8 metrów, wzdłuż płotu jest szeroka na 2 metry rabata.
Chciałabym aby posadzone rośliny sięgały najwyżej do wysokości parapetu, z prawej strony może jakiś topiar z bukszpanu albo coś na pniu. Sądzę, że powinny przeważać rośliny zimozielone, ponieważ rabata jest cały czas "na widoku".
Podobają mi się trawy ozdobne, hortensje, lubię jak coś kwitnie i zmienia się wraz z porami roku.