Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ewa40 19:02, 01 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
Ewa40 ja się nie znam
Ale na tym zakolu to by się o coś prosiło.
Bo coś musi gościa zaskoczyć jak już wyjdzie zza cypelka
okrągły placyk z ogniskiem i siedziskami?
a może hamak z parasolem wśród zieleni?
na cypelek proponowałabym ambrowca, jest piękny, miedzy kosodrzewina a Rh, nieco zasłoni co jest za
a co do kształtu cypelka to trudno coś mówić bez rzutu
ładną masz tą rabatkę przytarasową, bardzo mi się podoba z tą płacząca brzozą
na betonowy płot daj bluszcz lub winnobluszcz jak mocno świeci

Dziękuję za rady. Chyba najlepsze byłoby miejsce na ognisko. Może jeszcze nie w tym roku, bo przed nami budowa wiaty z drewutnią, ale pomyślę.

Ambrowce są śliczne. Nie pamietam tylko jak duże rosną. Sprawdzę.
Na płocie jest bluszcz, ale nie rośnie tak szybko jakbym chciała. Muszę mu dać nawozu.

Rabatka przytarasowa rownież mi sie podoba. Teraz już ładnie rosną tulipany więc jak rozkwitną to dopiero będzie ładnie. Jedynie okrągła thuja do wymiany bo łysa od dołu, przesadzę ją gdzieś w kącik, a w jej miejsce planuję dwie kulki bukszpanowe.

Ewa40 19:12, 01 kwi 2015

A może na trawniku w tym zakolu jakieś drzewo - soliter, a pod drzewkiem kamienne płyty w trawie? Chociaż wolałabym uniknąć przeszkód w trawniku przy kosżeniu

Czytam o ambrowcach i zaczynam się napalać. Jutro popytam w szkółce czy maja.
MarzenaK 21:07, 01 kwi 2015

Hej, chciałabym Was poprosić o pomoc w zagospodarowaniu mojego przedogródka w kształcie łezki. Rabatka jest niewielkich rozmiarów długość 4m. szerokość ok. 1,5m. Obecnie na rabatce mam 2 lilaki, jałowca płożącego, tamaryszka pięciopręcikowego, tamaryszka francuskiego (nie ma go na zdjęciu, posadzony został obok wierzby), wierzbę arktyczną szczepioną na pniu, lawendę oraz byliny. Marzę o przedogródku atrakcyjnym nie tylko wiosną i latem. Doradźcie proszę
jasanka 09:09, 02 kwi 2015

Będę wdzięczna za wizytę w moim ogródku: "Mój Mały" i doradzenie, który z układów rabata/trawnik wybrać (wrzuciłam kilka szkiców "propozycji" do wyboru)

tu wrzuciłam propozycje

Pozdrawiam!
Malgosik 09:51, 02 kwi 2015

MarzenaK napisał(a)
Hej, chciałabym Was poprosić o pomoc w zagospodarowaniu mojego przedogródka w kształcie łezki. Rabatka jest niewielkich rozmiarów długość 4m. szerokość ok. 1,5m. Obecnie na rabatce mam 2 lilaki, jałowca płożącego, tamaryszka pięciopręcikowego, tamaryszka francuskiego (nie ma go na zdjęciu, posadzony został obok wierzby), wierzbę arktyczną szczepioną na pniu, lawendę oraz byliny. Marzę o przedogródku atrakcyjnym nie tylko wiosną i latem. Doradźcie proszę

posadziłaś bardzo dużo krzewów, które Ci zarosną ten fragment: lilak, tamaryszek, to duże krzaki będą rosły i nie będą zbyt eleganckie na froncie
lilaka gdzieś indziej trzeba dać, kwitnie tylko wiosną, a poza tym niech robi za zielone tło, tutaj musi być coś co będzie zdobić także cały sezon
nie wiem co to tam masz na pniu, ale w tym kierunku bym szła, coś zimozielonego na pniu

zajrzyj, tutaj Danusia dawała propozycje komuś na front, są kontrasty i zimozielone rośliny
zwróć uwagę, że proponuje dominantę, jest wyższe drzewko, np Miłorząb Mariken

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=29
Malgosik 09:55, 02 kwi 2015

gonia2013 napisał(a)
Witajcie

Stworzyłam zarys rabat, które chce zagospodarować jak się wyklaruje pogoda. Liczę na Wasze sugestie, opienie itp.

To są rabaty od frontu (strona południowo-zachodnia)

Na około ogrodzenia będą posadzone thuje szmaragd, na rabacie od strony siatki chciałabym żeby była to przede wszystkim kwitnąca rabata, ale nie tylko brakuje mi jeszcze jakiś zielonych krzewów, iglaków, trawek, blin.
Nie wiem czy nie za dużo tych krzewów tam zaplnowałam.

Zastanawiam nad tymi thujami kulami wzdłuż wjazdu, czy są potrzebane bo może lepiej posadzić tam coś innego, albo nie sadzić tak regularni niczego w tym obszarze?

Gorzej wygląda sprawa z rabatą pomiędzy wjazdem a chodnikiem. Wzdłuż chce kule bukszpanowe posadzić (albo może te thuje kule) Czy posadzić coś pomiędzy pojedynczymi kulami?

Tam chciałabym żeby znalazły się jakieś iglaki, byliny (lawenda), może trawki i krzewy na pniu, może ten migdełek, który uwzgędniłam?

1. Thuje smagard
2. Bukszpan
3. Wiśnia ozdobna
4. Azalia pomarańczowa
5. Azalia biała
6. Różanecznik
7. Pigwa
8. Forsycja
9. Thuje kule
10. Lilak Meyera
11. Lagerstroemia
12. Hortensja

A Migdałek

Dziękuje za wszystkie rady bardziej doświadczonych ogrodników.

Pozdrawiam poczętkujący ogrodnik

Znalazłam jeszcze inny projekt frontu w tym wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=187
JoannaRR 18:31, 02 kwi 2015

Witam
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty wzdłuż południowej ściany domu. Reszta ogrodu powoli będzie się zmieniać w kierunku "ogrodowiskowym", mam już trawy, hortensje, żurawki, trzmielinę, szałwię, świerki serbskie... i powoli będę poprawiać błędy początkującej ogrodniczki czyli swoje
Tę rabatę chciałabym zrobić trochę na zachętę i dobry początek zmian w moim ogrodzie. Liczę, że z Waszą i Pani Danuty pomocą uda mi się stworzyć coś, co chociaż trochę będzie podobne do cudów, które widziałam tutaj na forum.
Długość planowanej rabaty to ok 12 metrów, szeroka może być na 1m, maksymalnie do 1,5m. W tym miejscu jest bardzo sucho i gorąco, latem nie ma tam trawy bo usycha.
Działka jest skrajna i ten fragment jest cały czas na widoku- żywopłot ma dopiero metr wysokości. Dodatkowo pod opaską z kamyczków jest drenaż. Gleba- twarda, bardzo twarda glina, na którą nawieziono nam kilkanaście cm ziemi. Trawa rośnie ładnie, pod wszystko inne muszę kopać duże dołki.
Ogród jest niewielki, od ściany domu do ogrodzenia jest 8 metrów, wzdłuż płotu jest szeroka na 2 metry rabata.
Chciałabym aby posadzone rośliny sięgały najwyżej do wysokości parapetu, z prawej strony może jakiś topiar z bukszpanu albo coś na pniu. Sądzę, że powinny przeważać rośliny zimozielone, ponieważ rabata jest cały czas "na widoku".
Podobają mi się trawy ozdobne, hortensje, lubię jak coś kwitnie i zmienia się wraz z porami roku.
MarzenaK 19:43, 02 kwi 2015

Malgosik napisał(a)

posadziłaś bardzo dużo krzewów, które Ci zarosną ten fragment: lilak, tamaryszek, to duże krzaki będą rosły i nie będą zbyt eleganckie na froncie
lilaka gdzieś indziej trzeba dać, kwitnie tylko wiosną, a poza tym niech robi za zielone tło, tutaj musi być coś co będzie zdobić także cały sezon
nie wiem co to tam masz na pniu, ale w tym kierunku bym szła, coś zimozielonego na pniu

zajrzyj, tutaj Danusia dawała propozycje komuś na front, są kontrasty i zimozielone rośliny
zwróć uwagę, że proponuje dominantę, jest wyższe drzewko, np Miłorząb Mariken

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=29[/quote

Malgosik, serdecznie dziękuję za opinię Mam słabość do krzewów, kupuję na potęgę po jednym egzemplarzu, a potem biegam i zastanawiam się gdzie to wcisnąć w moim małym ogródku. Dziękuję również za link do rabatki o podobnym kształcie. Myślę, że skorzystam z tego projektu. Nie wiem czy nie udałoby się jeszcze gdzieś wkomponować tego rosnącego już tamaryszka, jest prowadzony w formie drzewka z myślą o silnym cięciu żeby był zwarty i puszysty. Dzisiaj zrobiłam zdjęcie z drugiej strony, które lepiej oddaje kształt rabatki. Nie dodałam jeszcze, że rabata jest w słonecznej części ogrodu.
Natemia 23:48, 02 kwi 2015

Pani Danusiu,

Może doradziłaby mi Pani, jak obsadzić taras, który planujemy zrobić?
Chodzi o nasadzenie wokół tarasu - będzie tam wysypany drobny biały kamyk. Myślałam o szerokości ok. 40 cm, długość ok. 4m plus prawy róg ok. 50cm x 50cm (miejsca zaznaczyłam krzyżykami). Czy będzie to szerokość wystarczająca, by posadzić tam jakieś rosliny? Mogę ewentualnie poszerzyć lub zwęzić opaskę. Miejsce to bedzie ogladane przez cały rok z salonowego okna, dlatego zależy mi na atrakcyjności.
Bardzo będę wdzięczna za każdą radę.

Sonka 08:07, 03 kwi 2015

gonia2013 - ja bym usunęła pigwę i forsycję z tej rabaty, to nie są krzewy na reprezentacyjną rabatę a dodałabym hortensji a azalie w jednym kolorze tzn jedną odmianę, lagestromerię po 10 latach wyrzuciłam - nie kwitnie, sam krzew niezbyt ozdobny, migdałek też jest krótko ładny, zmień na coś innego, co będzie ładne z pokroju , nie tylko kwiatów.Różanecznik w sąsiedztwie azalii, ja bym go dała z tyłu, z przodu azalie japońskie, bo zimą też ładnie wyglądają a są niższe. Kulki - nie wiem, mnie się podobają, choż z drugiej strony masz bukszpany i na tej rabacie też powinno się do nich nawiązać. Nie wiem czy pomogłam.

W miejsce 10 dałabym ładne ozdobne drzewo np Buk Purple Foutain, albo ładny iglak.