Zdjęcia z wizyty u Przetacznika oglądałam z zachwytem. Spotkanie było urocze.
Ja mam w planie pokazać - poza moim ogródeczkiem - wybrane ogrody z 300, które tam są. To będą 'Ogrody z Czerwona Kokardą' : na bramce - oczywiście otwartej dla gości - będa czerwone kokardy, żeby każdy wiedział, gdze gospodarze czekają, by pokazac swoje królestwo.
Takie 'Otwarte Ogrody na Młocinach'
Uica jest Nocznickiego - przy stacji Metra Młociny.
Młociny! Warszawa z tradycją i historią, a dzielnica Stare Bielany.
Uwielbiam ogródki działkowe, bo jak byłam nastolatką to wagary (nieliczne) spędzałam właśnie tam, wśród pięknych roślin rozmawiając z działkowiczami Wspaniała była wizyta u Przetacznika zeszłym latem.
Witam jako gospodyni i twórczyni Ogrodowiska i zapewniam, że masz ogrodowiskowy ogród. Topiary lubimy, kanciki w trawniku propagujemy od lat. Twoją dbałość o ogród widać na każdym skrawku ogrodu. Z niecierpliwością czekamy na kolejne jego odsłony.
Kiedy robinia była sadzona? Albo zmienił się poziom wód gruntowych i stoi w wodzie, albo po prostu uschła z niepodlania w upały. Ale ja bym jej nie żałowała, to znak, że powinnaś posadzić ładniejsze drzewo. Twoje mam na swojej liście gatunków niepolecanych. Ja już jej nie sadzę od dawna nikomu. Chyba, że za karę
Obwódki z kamieni są już nie halo, chyba że robisz skalniaki, ale to też już niestety bym odradzała. Najlepiej odcinać ostry kant trawnika. A rabaty robić nieco podwyższone bliżej ich środka.
Mogą być świerki serbskie jeśli jest szerzej niż 3 metry. Albo tuje Smaragdy bo są tańsze ale trochę już zbyt popularne, a może choinę kanadyjską.
W rogu przy bramie posadź niewielkie drzewo liściaste, tzn, kolumnowe np. buk Rohan Obelisk.
Potem przed świerkami 5 hortensji Limelight, a pod nimi żurawki hosty i jakieś niskie turzyce. Dobieraj atrakcyjne kolory.
Za hortensjami posadż trzy kolumnowe cisy lub Platycladus orientalis 'Aurea Nana" a pod nimi niziutkie łany kolorowe czerwone z niskich berberysów, wrzośce łanami i może kilka innych traw, np rozplenic Hameln.
Dwie róże to za mało jak na tak długą rabatę.
Co najmniej pięć i pod nimi łany lawendy i trzmieliny Fortunego Emerald'n Gold.
Dziękuję za te zdjęcia Danusiu! Jakże mam miłą pamiątkę
I jeszcze raz podziekowania za to niezwykłe spotkanie.
Jestem tu 'świeżynka', niewiele ponad 2 miesiące, a dzięki atmosferze, jaką stwarza Danusia czułam się, jakbym Was znała od dawna. Dziekuję za przyjęcie mnie do Waszego grona.