Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Metamorfozy ogrodowe 18:28, 27 kwi 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
To i ja się pochwalę

Było:

Jest :

[/quot
Ogromna zmiana na lepsze oczywiście, pozdrowionka
Ogród Mirelli 18:28, 27 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Paulinka pod śliwą wiśniową mam posadzony duży krzak hortensji, przed hortensją przetaczniki ciemnoróżowe, a przed nimi białe rozchodniki, które obok mają budleję - coś podobnego do inspiracji, którą Ci przesłałam pamiętasz? Rozchodniki mam odmiany "Stardust"

Oczywiście,że pamiętam ta inspiracje

Ja swoje na razie zestawilam z różowymi rozchodnikami, rozplenicami i vanilkami - tak je porozrzucalam, a jak myślę w przyszłym roku się rozrosna, podzielę i zestawie z budleją

Liczę na taki efekt zdjęcie z artykułu Danusi

Bawarka 18:25, 27 kwi 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
6 rano w srodku nocy Bawaria akt I, miejsce auto, akcja droga do pracy

Ide sie odsniezac, bo za balwana to ja juz dzisiaj robilam

za to z jakim widokiem
pozdrawiam
Małymi kroczkami do celu... 18:24, 27 kwi 2016

Do góry
Dziewczyny tak mnie wzięło na wspominki pamiętacie?

A teraz

Dopiero na zdjęciach widać, jak ogród się zmienia , jedynie hakuro pozostała w tym samym miejscu
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:22, 27 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Tak, tak Edytko!
Na zaczarowanym dywanie!
To by mi odpowiadało!
Poproszę do Edytki, ale wtedy gdy kwitną róże,
do Irenki, jak powojniki się pną po murze,
do Kubusiowa na rybkę,
do Kasi na brzoskwinie,
do Bawarki na widoki z Alp,
a do Violetki, na sam widok spod wiśni!
I niech mi się to dziś w nocy przyśni!

alez piękny wierszyk o Izuni zapomniałaś ale widzę się poprawiłaś
witam
Metamorfozy ogrodowe 18:21, 27 kwi 2016

Do góry
To i ja się pochwalę

Było:

Jest :

Ogród w Tarnowie 18:16, 27 kwi 2016

Do góry
Richie napisał(a)
Tu widać różnicę pomiędzy Maruschką a Kermesiną

Brak mi słów ,cudo. Też czekam na swoje azalie.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:09, 27 kwi 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Witam ,nie wiem co sie dzieje z moją magnolią, bardzo proszę o pomoc .Kupiłam ją rok temu dużą ok.2m jest wsadzona w miejscu osłoniętym od wiatru ,wsadzajac ją pomieszałam 3/4 ziemi ogrodowej i troche torfu, została okryta i okopczykowana na zime .Jest zasilana i podlewana.Dbamy o nią jak możemy Jak ją kupowałam wydaje mi sie że też miała takie rdzawe plamy ale nie zwróciłam na to uwagi bo nie było tego dużo.W zeszłym roku w lecie powtórzyła kwitnienie wiec byłam pewna że jest jej dobrze(było troszke brazowych lamówek na pączkach)może ktoś wie co jej dolega??

tak teraz wyglądają magnolie po przymrozkach

nie było u ciebie przymrozkow ?
Mój mały ogródeczek :) 18:01, 27 kwi 2016

Do góry

Kolejne tulipanki zaczynają
Cel: podrasować własny ogród! 17:58, 27 kwi 2016

Do góry
Ciąg dalszy. Prace zaczęte we wrześniu ub. roku:

(brakuje tutaj rzutu z góry, ale nadrobi się )
Ogólnie było to zbiorowisko starych iglaków, pomiędzy nimi kamieni, gliny, żwiru wymieszanego z ziemią. Część iglaków oddałem babci, berberysy wziąłem na żywopłot przed ogrodzeniem, z drugiej strony działki, a 2 świerki kłujące, jeden biały Conic i ogromną kosodrzewinę (kosolimbę? miała jakieś 2 m wys.!) trzeba było wyciąć.
Zastąpiłem to nowymi nasadzeniami, stare "zmodernizowałem", a dodatkowo wykorzystałem to, co zalegało zaniedbałe latami w donicach ogrodowych, które same się już rozchodziły ze starości.
Obecnie planuję całkowitą wymianę 6-metrowego, chorego szpaleraz jałowców na zgrabne, zwarte i co najwyżej 2-metrowe Szmaragdy. Prace prowadzone są etapami, bo jestem w domu co jakieś 3-4 tygodnie, ale sukcesywnie idą do przodu
Aktualne zdjęcia będą już niedługo
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:55, 27 kwi 2016

Do góry
Witam ,nie wiem co sie dzieje z moją magnolią, bardzo proszę o pomoc .Kupiłam ją rok temu dużą ok.2m jest wsadzona w miejscu osłoniętym od wiatru ,wsadzajac ją pomieszałam 3/4 ziemi ogrodowej i troche torfu, została okryta i okopczykowana na zime .Jest zasilana i podlewana.Dbamy o nią jak możemy Jak ją kupowałam wydaje mi sie że też miała takie rdzawe plamy ale nie zwróciłam na to uwagi bo nie było tego dużo.W zeszłym roku w lecie powtórzyła kwitnienie wiec byłam pewna że jest jej dobrze(było troszke brazowych lamówek na pączkach)może ktoś wie co jej dolega??

Cel: podrasować własny ogród! 17:49, 27 kwi 2016

Do góry
Miło mi
To zdjęcia z poprzedniego roku, więc jeszcze sporo prac mnie czeka, żeby było na prawdę ładnie.
Ale wstawię tutaj wszystkie, którymi dysponuję, a po majówce pokażę, jaki jest etap zaawansowania prac

Co do tych szmaragdów, zastanawiam się, czy większe żurawki lub różaneczniki dałyby radę w miejscu tak długo zacienionym.... Na pewno trzeba je będzie przyciąć.
Tutaj także obiecuję zdjęcie już po majówce (mieszkam 200km od rodzinnego domu).

Trzy strzałki ze zdjęcia powyżej to teraz 2 szmaragdy i przycięty obok nich cis na zdjęciu poniżej:

Większość iglaków z południowej wystawy (od strony łąk) spalił niestety (stety!!!) pożar, który miał miejsce kilka lat temu. Szmaragdy ładnie odbiły, a cis właściwie w ogóle nie ucierpiał. Reszta poszła do wycięcia.

Na lewo od szmaragdów planuję zrobić szpaler z buków, a pod nim ogród ziołowy, o który prosiła siostra. Coś na kształt tego:

Ogród jest położony w sąsiedztwie łąk, w terenie prawie podmiejskim, więc narażony jest często na silne wiatry i trzaskające mrozy.
Większość roślin trzeba okrywać na zimę, ale są i takie, którym nawet i to nie pomaga. Także projektowanie czegoś trwalszego to przede wszystkim próby małej ilości roślin, czy podołają.
W związku z tym moje pierwsze szkice rabaty (zrobionej głównie z tego, co miałem pod ręką, a nie planowanej od zera) wyglądały mniej więcej tak:

I na koniec kolekcja sukulentów. Żal było wyrzucać rozrośnięte roślinki i kamienie, które były pod ręką. Wyszło całkiem fajnie, mimo że nijak się ma do ogółu ;P

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 17:49, 27 kwi 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
Nallar

"W pierwszych słowach..." itd zapytam czy nie masz w umownym pobliżu borówek amerykańskich. Stwierdziłaś, że szkodników nie ma, ale trochę chorób łączy te rośliny, dlatego chciałbym mieć możliwość wyboru.

Pozdrawiam

Dziękuję za chęć pomocy, to raz
Dwa to to, że wczoraj chodziłam po ogródku bacznie przyglądając się swoim świerkom i pokazanej jodle i chyba znalazłam przyczynę.
Wydaje mi się że sprawcą zmian na jodle jest Świerkowiec większy. Wstawię zdjęcie i poproszę Cię o potwierdzenie lub zaprzeczenie mojej diagnozy

Jeśli chodzi o świerki to żeruje na nich Ochojnik świerkowiec.
To chyba pozostałości z ubiegłego roku.

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:43, 27 kwi 2016

Do góry
Iza to tylko topniejący szron

Mój mały ogródeczek :) 17:43, 27 kwi 2016

Do góry
Rozwar

Bratki samosiejki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:41, 27 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
I rabata świdośliwowa z kulkami

Najpierw pochwalę wgłębnik, wyszedł rewelacyjnie. A tutaj fantastycznie. Pozmieniało sie w ogrodzie. Kochana zdradz mi tajemnicę czym tak dokładnie wycinasz kanty bo nożem do kancików to tak idealnie nie wyjdzie. Być może ktoś pytał Ciebie o to ale jest tyle wpisów, że nie nadrobię
Tu ma być ogród :) 17:39, 27 kwi 2016

Do góry
Szukałam dziś kamienia na przedpłocie, decydujący był kolor i dobra cena.
Wybór słaby, właściwie to rodzaj wybrałam, tylko nad granulacją jeszcze myślę.
Mi się spodobał grubszy, eMowi drobniejszy - będą negocjacje.

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 17:34, 27 kwi 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
U mnie kiepsko widać wiosnę

Jakie kiepsko! Szfirki cudne masz. Jesienią obowiązkowo trzeba będzie poszaleć z zakupami cebulowymi.
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:32, 27 kwi 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Ubiorek pięknie kwitnie.
Tworzy fajne poduch i ładnie zadarnia.

Cudnie to wyglada
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 17:31, 27 kwi 2016

Do góry
Mariusz dzięki za wizytę u mnie wczoraj, i nie tylko . Dla cb fotki w podziękowaniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies