Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 17:39, 27 kwi 2016

Szukałam dziś kamienia na przedpłocie, decydujący był kolor i dobra cena.
Wybór słaby, właściwie to rodzaj wybrałam, tylko nad granulacją jeszcze myślę.
Mi się spodobał grubszy, eMowi drobniejszy - będą negocjacje.

lindsay80 17:48, 27 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)
Swietne trawki z J u mnie nic nie ma.

Reszta zakupów tez super co zielone to cieszy

Miała być akcja przedpłocie, ale pogoda dziś wstrzymała prace ogrodowe, więc pojeździłam za kamieniem i trzmieliny w końcu kupiłam - ale wybieranie tych odpowiednich ze 100 innych w deszczu, to żadna przyjemność.

Molinie rano były jeszcze w tej Janinie przy Wiślance w Łaziskach, ale sporo mniejsze, wybrałam najładniejsze
MirellaB 18:02, 27 kwi 2016

A co to za trawa z J, bo nie doczytałam?

U Ciebie białe szafirki, a u mnie kupione białe bratki Panie w ogrodniczych mnie uświadamiały, że teraz nie sezon na bratki tylko już na pelargonie. Jak dla mnie to na pelargonie zdecydowanie zawcześnie.

Trzmieliny taki same mam również na rabacie przy wykuszu
_Martini_ 18:56, 27 kwi 2016

Lindsay, przychodzę do Ciebie, bo mam dwa pytania.
1. Seslerię Heuflarianę kupowałaś taką najmlodszą, czy juz starszą? Ja placiłam tylko 5,40, ale marna w porównaniu z Twoją. Nie wiem co o tym myśleć, pierwszy raz zamawiałam trawy. Mam fotkę u siebie w temacie.
2. Trawy z janiny chciałam kupic, ale tam nie ma nazw. Możesz podpowiedzieć co oni tam oferują?

Pozdrawiam
lindsay80 19:36, 27 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
A co to za trawa z J, bo nie doczytałam?

U Ciebie białe szafirki, a u mnie kupione białe bratki Panie w ogrodniczych mnie uświadamiały, że teraz nie sezon na bratki tylko już na pelargonie. Jak dla mnie to na pelargonie zdecydowanie zawcześnie.

Trzmieliny taki same mam również na rabacie przy wykuszu

Trawa odpisana jako molinia caerulea.
Trzmieliny wybierałam w szkółce, która się w tym specjalizuje i stało ich tam od groma, kolejny raz się potwierdza, że im większy wybór tym trudniej
Mam straszne tyły we wszystkich wątkach, może dziś zabiorę komputer do poduszki i dotrę do Twoich bratków
lindsay80 19:42, 27 kwi 2016

_Martini_ napisał(a)
Lindsay, przychodzę do Ciebie, bo mam dwa pytania.
1. Seslerię Heuflarianę kupowałaś taką najmlodszą, czy juz starszą? Ja placiłam tylko 5,40, ale marna w porównaniu z Twoją. Nie wiem co o tym myśleć, pierwszy raz zamawiałam trawy. Mam fotkę u siebie w temacie.
2. Trawy z janiny chciałam kupic, ale tam nie ma nazw. Możesz podpowiedzieć co oni tam oferują?

Pozdrawiam

Widziałam u Ciebie tą seslerię, faktycznie drobnica straszna, nie wiem czy moja jest młodsza czy starsza, w każdym razie kilka razy większa i prawie o połowę tańsza.

W Janinie ja też trafiłam na ostatki, widziałam, że mieli molinię (tą którą kupiłam), kostrzewę Glauca i miskanty Silberspinne (tylko molinie wg mnie były godne uwagi, bo i kostrzewy i miskanty miały dosłownie po parę ździbeł).
nawigatorka 19:54, 27 kwi 2016

Ja bym prywatnie wolala te mniejsze.wiekszymi tez trudniej przykryc szczelnie teren. No i jak chcialabys np cebule posadzic to z mniejszymi tez bedzie im latwiej
lindsay80 20:01, 27 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)
Ja bym prywatnie wolala te mniejsze.wiekszymi tez trudniej przykryc szczelnie teren. No i jak chcialabys np cebule posadzic to z mniejszymi tez bedzie im latwiej

dzięki za głos, jeszcze myślimy... i właśnie eM zacząl się skłaniać w stronę grubszego
Temat cebulowych na przedpłociu będzie ograniczony, bo tam ma być mata, jeśli coś wsadzę to w tych wyciętych dziurach obok traw, ale raczej to nie będzie w tym roku.

Najbardzie to by mi pasowało, gdyby była granulacja pośrednia, czyli 16-20 mm, ale brak.
leon60 20:03, 27 kwi 2016

Jaką granulację mają kamyki ?
lindsay80 20:06, 27 kwi 2016

leon60 napisał(a)
Jaką granulację mają kamyki ?

do wyboru mam albo 8-16 mm, albo 16-32 mm.

Za jednym transportem pasowałoby przywieźć też kamień, który pójdzie między skrzynie warzywne i o ile na przedpłocie myślę o tym grubszym, to na ścieżki między skrzynie obstawiam ten drobniejszy.