Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 18:57, 04 lut 2015

Do góry
Znam tylko cztery róże A resztę z ciekawości sobie zaraz zobaczę

Ja mam bzy ale patyki
Ale na szybko klikając:

lilak+kalina - cudo!! Mam kalinę koło bzu Jupi http://www.garnek.pl/barossa/5414182/kalina-i-bez-w-moim-ogrodzie

albo http://kielkowski-szkolka.pl/produkt/lilak-meyera-palibin-syringa-meyeri-palibin-559 pod opisem trzecie zdjęcie

mało coś, inaczej muszę poszukac. Później
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:05, 30 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Właśnie wróciliśmy z koncertu, jestem naładowana jak elektryczna gitara

Poczytałam, dużo gatunków, kolorystyka gra
Zamiast Skayroketa, radziłabym cisa kolumnowego,
pamiętam jak kupowałaś tę budleję w Krzywaczce, nie widziałam jak kwitnie i jak wygląda, masz jej fotkę?
Rabata na bogato, czy ty już większość tych roślin przesadzałaś?
Podziwiam Cię

Leśna łąka u Ciebie, to byłby bayer

Buziak...ucałuj chorego maluszka

Dużo gatunków bo tu ma być kolorowo w każdym niemal tygodniu I tak się zapowiada Bedę sprawdzac na bieząco, jak coś będzie nie tak to co za problem wysadzic
Na razie wg planu kwitną:
III wrzoścce, krokusy
kon. III pocz IV - Magnolia gwieździsta, wrzośce,
IV Mahonia, białe tulipany
V wiśnia , niezapominajki, wilczomlecz sosnka, floksy szydlaste,gożdziki
k. V pocz IV - piwonie, tawuły, kalina, gożdzik, krzewuszki
VI firletki, przetaczniki, gożdziki, bez,
VII tawuły cd, przetacznik cd. i dochodzą budleje
VIII budleje cd, hibiskus
IX-XI rozchodniki, astry, wrzosy

Niemal wszystkie przesadziłam rośliny, firletki hoduję na strychu i niestety budlei nie mam fotki, nie wiem dlaczego
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:43, 29 sty 2015

Do góry
Może teraz większe się wkleji.
Projekt kierowany ogrodami Moneta - róż z szafirem w roli głównej

Opis:

Małe te literki więc opiszę:
Byliny na dole (wrzosy bez zmian)
1) Fioletowe kłosy to Budleja Blue chip (miniatura) - jedną mam i ma ciągle liście - musze dokupić 7 szt
2) Rózowe - Firletka, trochu mam, ewentualnie budleja Miss Ruby
3) Kostrzewa sina - niebieska trawka na dole - jest
4) Starce, ewentualnie gożdziki - srebne liście - jest
5) Przetacznik - wysokie fioletowe kłosy - są
Bordowe:
5) Wisnia Royal Byrgbundy - jest
6) Krzewuszka Minior Black - po lewej - jest
7) Krzewuszka Capuccino - po prawej - jest
8) Bez czarny Gerda - w środku - jest
Białe:
9) Dereń Elegantissima i Flaviramea - za jałowcem w kulki - są
10) Winobluszcz variegata - po prawej - jest
11) Krzewuszka Monet - obok jałowcowych kulek - jest
Drzewa -
12) Metasekwoja - zasłaniająca trzepak - jest
13) Magnolia Gwieździsta - między metasekwoją a wiśnią - jest
14) Kalina Eskimo lub różowa - pod metasekwoją - do kupienia
Iglaki
15) Jałowce Suecia/Meyer/Skayrocket -2 szt - do kupienia
16) Świerk Nidiformis - skrajnie po prawej - do kupienia (drugi mam)

Jak widać większość po lub przesadzona To tak jakbyście się pytali co robie zimą A czy przezyją to inna sprawa. Tylko z firletką czekam bo jakoś dziwnie ją teraz dzielić
Ogród w cieniu drzew 14:40, 25 sty 2015

Do góry
Moja lista roślin, które być może pojawią się za rabatą z bylinami. Jeszcze nie do końca przemyślana. Większość z nich mam już posadzone po lewej stronie drogi wewnętrznej lub gdzieś w ogrodzie(oznaczę je +), te do ewentualnego przesadzenia ($), zakupione – zadołowane ( #).
Miejsce nasadzenia: słoneczne, ziemia gliniasta, ale nie sama glina, przewiewne.

LISTA ROŚLIN:

- magnolia gwiaździsta Rosa # (mam już gwiaździstą białą i już żałuję, że nie kupiłam wcześniej drugiej, bo lepiej by było aby przy rabacie bylinowej białej kwitły białe krzewy)
- świdośliwa ((+) mam rosnącą kolumnowo a chciałabym świdośliwę Lemarka)
- perukowiec (+)#
- dereń jadalny (+)#
- obiela wielkokwiatowa (+)
- leszczynowiec kłosowaty
- lilak Palibin $
- dereń biały Kesselringii (listę przygotowywałam wczesną jesienią i nie pamiętam dlaczego właśnie TEN dereń – muszę sprawdzić !)
- jaśmin pełny $
-l eszczyna czerwona pogięta (mam zielono-listne w ogrodzie +)(chyba jednak nie chcę takiego koloru – muszę to jeszcze przemyśleć !)
- wiąz Jacqualine Hillier (+)
- nieszpułka $
- miłorząb ginko biloba #
- kalina Hordowina Aureum
- tuje szmaragdy (+)

Ogród powstawał kilkanaście lat wcześniej, wtedy starałam się, aby ogród nie wyróżniał się zbytnio roślinnością a i inne rośliny były dostępne w szkółkach. Teraz muszę dopasować nasadzenia do tego, co już jest. Jak widzicie nie ma tu drzew polecanych na Ogrodowisku (ale nie mówię, że nie będzie
Będę jeszcze myśleć nad wysokimi krzewami i niewysokimi drzewami. Ale na pewno nie chcę jałowców i berberysów, choć to idealne miejsce dla nich. Jałowce szybko się starzeją a berberysy ? cóż, kłujące.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:08, 24 sty 2015

Do góry
vita napisał(a)

Przynajmniej wiesz czego się trzymać, basen jest priorytetem
Spowolnij, jak masz papier przed sobą to spróbuj płynnie wyrysować ścieżkę od drewutni do krańców działki, czy oś ogrodu przesunęła Ci się w prawo?
Wtedy żywopłot z cisa nie będzie miał prześwitu w połowie szerokości działki.
Na końcu ogrodu, nawiązując do brzóz posadziłabym żywopłot nieformalny, ale ten zajmie kilka metrów...nic to, potrzebujesz odgrodzić się od otoczenia.
Kalina angielska, ze dwa sumaki (wiem, nie cieszą się dobrą sławą, ja je lubię), jeden lilak, coś z niższych krzewów...doradźcie bardziej zorientowani :0
Nie pamiętam które z sadzonych brzóz przetrwały? Trzy to chyba aż nadto, aby za kilka lat zasłonić 'ten dom'.

WIKTORIO biegnę po papier i zasiadam dumać i rysować.

A przetrwały brzozy z prawej strony więc tylko częściowo zasłoniły dom.
Nadal jest widoczny jak na dłoni.Teraz są one większe niż na zdjęciu.

A lilaki bardzo lubię, pięknie pachną
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:28, 24 sty 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
WIKTORIO dziękuję za tak szybkie wskazówki.Są bardzo cenne Spróbuję jakoś je przenieść na papier. Super pomysł ze ścieżką od drewutni.
Muszę spowolnić.
Z drzewem przy granicy się nie uda.Nawet nie mam co pytać. Trzeba będzie wymyślić inne miejsce.
A jaki żywopłot byś u mnie widziała na końcu ogrodu, albo czym byś próbowała zasłonić ten dom?

Basenu nie uniknę.

Przynajmniej wiesz czego się trzymać, basen jest priorytetem
Spowolnij, jak masz papier przed sobą to spróbuj płynnie wyrysować ścieżkę od drewutni do krańców działki, czy oś ogrodu przesunęła Ci się w prawo?
Wtedy żywopłot z cisa nie będzie miał prześwitu w połowie szerokości działki.
Na końcu ogrodu, nawiązując do brzóz posadziłabym żywopłot nieformalny, ale ten zajmie kilka metrów...nic to, potrzebujesz odgrodzić się od otoczenia.
Kalina angielska, ze dwa sumaki (wiem, nie cieszą się dobrą sławą, ja je lubię), jeden lilak, coś z niższych krzewów...doradźcie bardziej zorientowani :0
Nie pamiętam które z sadzonych brzóz przetrwały? Trzy to chyba aż nadto, aby za kilka lat zasłonić 'ten dom'.
Znowu na wsi 17:11, 24 sty 2015

Do góry
Dzieki Jolus - rewelacyjna ta kalina i zamierzam ja upolować w tym roku A co do fotek zimowych z zeszłego roku to u mnie tak jest teraz
Komendówka 18:01, 22 sty 2015

Do góry
No cóż. Teraz się zacznie..... Cd. moich wypocin. W założeniu ma to być żywopłot nieformowany. Rosną pęcherznice, róże pomarszczone, trzmielina i kalina (będzie ich więcej). Z wyższych akcentów jabłoń ozdobna, śliwa wiśniowa, brzoza. Zdjęcie nie tak całkiem aktualne, bo trochę później pozmieniałam Nie chcę sadzić żywopłotu szczelnego i wysokiego bo tam z tyłu ładny las.
Hm...mąż patrzy i pyta co ty tam nasadziłaś kobieto?

Szarpania darni c.d. Pomaga mi siostra, która kocha tę działkę tak samo jak ja.

Mała Mi, nie patrz na tę siatkę i białe słupki, to do zmiany bo: po pierwsze primo brzydkie, po drugie primo nie spełnia swojej funkcji. Sarny zrobiły dziursko i strzygą krzaczki. Wykonanie też do... duszy, bo trawska z dzikiej łąki przełażą namiętnie.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:41, 22 sty 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Kasiu znalazłam zdjęcia kaliny bodnateńskiej, wstawiłam w moim wątku.

Jolus dziękuje, widziałam ją w przelocie - mam teraz wariackie dni -klasyfikacja w szkole i z dziecmi siedzę nad książkami.
Kalina jest piękna i mam na nią miejsce, zarazona jestem po uszy
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:40, 18 sty 2015

Do góry
Czy to kalina burkwooda ? Nie okrywasz jej ?
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:41, 18 sty 2015

Do góry
Karol możesz próbować spowolnić i ograniczyć wzrost ale prędzej czy później zaczną śmigać

chyba że będziesz się bardzo bardzo starał i strzygł jak juhas owieczki

masz jeszcze parę lat prób zanim podejdą pod zakaz wycinki

kalina i jej zimowe listeczki
Kosolkowa Pasja 22:10, 16 sty 2015

Do góry
Viola, z każdej opinii czy porady na pewno wyciągne jakieś wnioski i coś się wyklaruje. Więc dziękuję
Najważniejsza decyzja- kalina, jasmin i derenie się wyprowadza. Ziemia jest tu najlepsza ze wszystkich rabat jak narazie.. Ale jej nie badalam. Wszystko tu rosło bardzo ładnie. Nawet budleja którea nie lubi cienia Kwasnolubne dostały swojej ziemi. Druga wersja z trawami też podoba mi się bardziej. Oczywiście nie jest ostateczna. Róż tu nie chcę. Poza tym ciężko pewnie znaleźć takie typowo cieniolubne. Słońce jest tu do ok 11 a w najwyższym miejscu chyba do 10. Stożki i kulki wciąż mijają się z moją wizją. Choć jest kilka kulistych kształtów u mnie, jednak nie takich radykalnie okraglych Trawy oprócz tych na tyłach- jak najbardziej. Rh kwitnie krótko, ale obok niego mogłoby rosnąć cos kwitnacego w innym terminie. Jeszcze zurawki mogłyby wchodzić w grę. Ale do nich także nadal nie jestem przekonana..
Miskanty ładnie by nam szumialy przy tarasie
Kosolkowa Pasja 11:24, 16 sty 2015

Do góry
Ja wole bujne, naturalistyczne ogrody. Tu wymysliłam rabate prostą, z kilkoma gatunkami Nie wiem czy to dobry pomysł. Może ktoś rzuci inne propozycje roślin po prostu?
Pisałam kiedys, ale musze powtórzyc - co mam na niej w tej chwili. Od strony kratki: jasminowiec, deren, thuja sunkist, kalina, bukszpan, parzydło leśne, azalia, rh, bukszpan, budleja, thuja reingold, dereń, wzdłuż bordera hosty, środek to hortensje ogrodowe 5 szt, tawułki chyba 3 szt, tawułka japońska, trzmielina,paprocie, hosty o biało-zielonych liściach, bergenie 5szt..

Dwa ogrody 10:08, 15 sty 2015

Do góry
viva napisał(a)
A ja po tylu latach zaakceptowałam swój piasek Wiem, że szaleństwa na nim nie będzie ale po ulepszeniu da się z niego coś wycisnąć

No Viva zarty sobie z nas robisz??Toż u Ciebie jest szaleństwo np rózane ale i każde inne.
Mariolka kalina prawie kwitnie , byle jej nie zmroziło teraz.Pozdrówka.
Znowu na wsi 16:28, 06 sty 2015

Do góry
Wszystkiego zielonego w Nowym Roku
Kalina super!
Ogród na glinie ? 22:13, 03 sty 2015

Do góry
Szukałam na forum ogrodów, których właściciele borykają się z takimi samymi problemami jak ja i trafiłam do Twego ogrodu. Masz duże pole do popisu

Na swojej glinie w miejscu warzywniaka dodawałam też piasek (wg wskazówek znalezionych w internecie) ale efekty były opłakane. Lepiej było jak dodawałam torf ale pewnie w ten sposób zmieniałam ph gleby.
Nie wiem czy masz już krzewy w ogrodzie ale polecam: perukowiec, pigwowiec, leszczynę (również pogiętą ale na skarpach a nie w dołku), dereń jadalny i ozdobne, kalina rośnie u mnie jak drzewo no i oczywiście wierzba (ja mam o żółtych pędach zwisającą, silnie rosnącą), nie narzekam na tuje szmaragdy.
Jeśli chodzi o byliny to rosną bardzo dobrze piwonie, liliowce i hosty.

Niestety pod większość pozostałych roślin trzeba odpowiednio przygotować podłoże, w którym mają rosnąć.
Bajkowy ogród Weroniki 21:38, 02 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
No faktycznie.. tam wierzą w Oko Proroka Dzięki za odpowiedź.. drzewko fajnie wygląda z tymi oczami

W różach nie pomogę bo jestem laik w tym temacie... ale muszę przyznać, że masz bardzo dorodne okazy.

W telewizji pomieszali nazwy roślin.. ha, ha, ha.. nawet kwiatowa telewizja kłamie ... kuliste kwiatki to kalina Eskimo (potem podprawili nazwę). Niestety nie pachnie, ale świetnie rośnie w półcieniu. U mnie słoneczka dużo mnie ma..

Nie choruj, bo czytam, że Cię rozłożyło... święta idą... (ja akurat przed świętami mogę zaniemóc byle niczego nie robić czytaj nie gotować )

Aniu,dziękuję za wyróżnienie. Dla Ciebie, wspaniałego 2015 roku!
Łóżko mnie trzymało w tym roku długo, ale na święta się pozbierałam, i coś tam przygotować musiałam. W teraźniejszych świętach widzę coraz mniej świąt, ale coś tam dla siebie wynajduję tematycznie związanego z Narodzinami i Posłannictwem Chrystusa...by sens miał ten czas świąteczny.
Kartek gifowych system już nie przyjmuje, ale raz mi się udało, i kartka Bożonarodzeniowa jest wcześniej a życzenia aktualne.
Pogoda szara, więc i widzenie świata podobne, powiem krótko, nic mi się nie chce i nic mnie nie cieszy. Sniegu, słoneczka i błękitnego nieba mi się zachciało, a potem szybko wiosennych roślinek.

Wstawię chociaż różyczki, które mi chorowanie umilały, a pod nimi worek leków.

Znowu na wsi 17:00, 02 sty 2015

Do góry
Bogdziu, Danusiu, Aniu, Haniu dziękuję za wasze odwiedziny.

Danusiu, mrozy i mnie nie ominęły. Niedawno było któregoś ranka - 14 st. Kalina stula kwiatki w takie zimno i rozwija przy wyższej temperaturze. Obserwowałam kilka lat temu taką piękność i stąd moja znajomość z ową kaliną i moje marzenie o niej.
Znowu na wsi 20:40, 31 gru 2014

Do góry
Kalina na Boże Narodzenie? Mam nadzieję ze nie było mrozu i nie zmroził pączków. Dzięki za zyczenia u mnie . Tobie równiez zyczę wszystkiego dobrego w tym roku, zdrówka miłych chwil w ogrodzie i na spotkaniach.
Dwa ogrody 12:11, 27 gru 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
yolka, u nas pogoda dziś była podobna, zrobiłam kilka fotek między jednym a drugim wyjazdem. Stare bombki mają wartość sentymentalną i to jest najważniejsze
Mala Mi szkoda, że tak daleko mamy do siebie z Łodzi do mnie jeszcze godzinka drogi, przydałoby się wypośrodkować miejsce spotkania na trasie Łódź - Rzeszów - Wieliczka
Agania u mnie zima leciutka i kolorowa nie tylko w domu

ognik

trzmielina, chyba taka sama, jaką Dzidka ostatnio pokazywała

kalina

Ale pokarmu dla ptaszków pozdrawiam po świątecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies