Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

mira 00:04, 08 lut 2015

Podobno potrzebujesz host ? mówisz i masz - kwiecień - trzeba przyjechać i odkopać a potem można podzielić na ile się chce sadzonek / różne/ - a ślimaki masz ?
Kasya 16:59, 08 lut 2015

Gabrysiu, masz roze na jakis zewnetrznych rabatach ? Bo zastanawiam sie co mozna posadzic jako tło dla nich.
Chodzi mi o jakis troche wyzszy ostatni plan wzdluz ogrodzenia
Gabriela 21:31, 08 lut 2015

Kasya - w sprawie róż odpowiedziałam u Ciebie.

Mira - dziękuję bardzo za ofertę, ale u mnie rośnie sporo funkii i mogę sobie je podzielić, a w jednym miejscu zamierzam posadzić właśnie te moje siewki, o których pisałam u Izy - Kuklika, mam ich całą masę i chętnie mogę dać i Tobie.
Bogdzia 21:33, 08 lut 2015

Widze że promujesz szpalery bzowe , jestem ,,za" całym sercem.
Gabriela 21:49, 08 lut 2015

Bożenko, jak nie być całym sercem, kiedy się je oglądało i wąchało u Ciebie, Dzidki, w Wojsławicach, w ogrodzie botaniczym przy Łazienkach.
Właściwie to jest taki krzew bardzo zwyczajny, tam gdzie kiedyś mieszkałam rosły razem: wielki lilak, kalina i jaśminowiec. To przecież nie mogłam tego nie powtórzyć w nowym miejscu.
Zresztą mam więcej takich roślin sentymentalnych, tych co moja babcia sadziła - odmiana krwawnika z kulkami białych kwiatów, łany cynii i astrów, smolinosy, czyli takie wysokie, pomarańczowe lilie, piwonie lekarskie, pomarańczowe pomponiki dalii, margerytki, narcyzy Poeticus.
Napia 21:56, 08 lut 2015

Piękna ta krasawica, ja mam tylko białe bzy, jeszcze małe sadzonki, ale w ubiegłym roku już kwitły. I pięknie pachniały.Nie wyobrażam sobie beż nich ogrodu.
Bogdzia 21:57, 08 lut 2015

Gabriela napisał(a)
Bożenko, jak nie być całym sercem, kiedy się je oglądało i wąchało u Ciebie, Dzidki, w Wojsławicach, w ogrodzie botaniczym przy Łazienkach.
Właściwie to jest taki krzew bardzo zwyczajny, tam gdzie kiedyś mieszkałam rosły razem: wielki lilak, kalina i jaśminowiec. To przecież nie mogłam tego nie powtórzyć w nowym miejscu.
Zresztą mam więcej takich roślin sentymentalnych, tych co moja babcia sadziła - odmiana krwawnika z kulkami białych kwiatów, łany cynii i astrów, smolinosy, czyli takie wysokie, pomarańczowe lilie, piwonie lekarskie, pomarańczowe pomponiki dalii, margerytki, narcyzy Poeticus.

Oj szybko zabraknie Ci miejsca do sadzenia.
Agania 22:14, 08 lut 2015

Gabriela napisał(a)

A Krasawica Moskwy jest przecudna i niestety, dwa razy sadzona, dwa razy zamierała, mimo ze obok rosną dwie inne odmiany. Widocznie źle zrobiłam, że upierałam się na sadzenie w tym miejscu. Pozostało mi na razie wspomnienie:

Kraswica u mnie się trzyma, posadzona w gąszczu i na wyniesionej rabacie, teraz jak masz zrobione odwodnienie, to może Krasawica się zadomowi i będzie cię cieszyć każdą wiosną
Gabriela 22:24, 08 lut 2015

Agnieszko - biały bez też mam. Kiedyś taki właśnie lubiłam najbardziej.
Bożenko - Mordor jest wielki i czeka na obsadzenia, a poza tym mam na pewno "mniejszą połowę" ogrodu wolną, tyle że mokrą.
Agania - Krasawica rosła przed domem, a tam nigdy nie jest za mokro. Albo to były feralne egzemplarze, albo dziura w ziemi im się nie podobała.
Lilaki ottawskie i węgierskie mam wrażenie rosną lepiej.
aldonaz 22:45, 08 lut 2015

Ja także nie wyobrażam sobie ogrodu bez bzu. Jesienią zasadziłam Krasawicę - ciekawe, czy zakwitnie w tym roku?