Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:27, 03 kwi 2014

Do góry
kolagn napisał(a)
Takie coś przyszło mi jeszcze do głowy

1 trawnik
2 bukszpan
3 kosodrzewina -już tu rośnie
4 drzewko na pniu, bardzo niskie
5 lawenda
6 tawuła japońska Goldmund

PROSZĘ O WASZE OPINIE

jest fajnie, ja, bym zmiejszyła nieco trawnik, ogólnie jest ok, wg mnie, z tym, że na pniu conajmniej 80 cm cis a zamiast tawuły małe hortensje Bobo, są cudne, kompaktowe długo kwitną, bo niestety ogrodowe podmarzają, ale są już takie, które kwitną na pędach dwuletnich i jednorocznych, tyle ,że nie wiem czy są też niskie, masz sporo miejsca no i lawendę niską bym wybrała.
przejrzyj strony
http://www.pinterest.com/madzenka/buxwood-topiar-hedge/
W ogródku Iwony 23:00, 02 kwi 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale bosssskie zakupy Nie mogę się doczekać aż przyjdą moje roślinki mieli już przysłać Pozdrowienia zostawiam

Przyjdą, przyjdą. U mnie miały być Admirationy a są tawuły, wahałam się, ale na miejscu w szkółce podjęłam decyzję.
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 21:55, 02 kwi 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
piękne hiacynty, moje tawuły całe żółte a u ciebie czerwone, musisz mieć pewno inną odmianę

Elu napewno inna odmiana,ale żółte też tam mam
A hiacytami sama jestem zaskoczona że nornice ich nie zjadły,to ich drugi sezon
pozdrawiam serdecznie
W ogródku Iwony 18:45, 02 kwi 2014

Do góry
Dzisiaj byłam na zakupach roślinnych. Oto one

Tawuły Goldflame

Cisy Hicksi

Cyprysiki Ivonne - będę mieć imienniczki w ogrodzie

Biała sasanka

Wszystko oprócz sasanki do przedogródka. Jak dobrze pójdzie - jutro sadzenie.
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 08:36, 02 kwi 2014

Do góry
piękne hiacynty, moje tawuły całe żółte a u ciebie czerwone, musisz mieć pewno inną odmianę
Nasz przydomowy ogródek 15:58, 01 kwi 2014

Do góry
Mira patrz dobrze i może cosik kiełkuje. Moje bobo taż stoją jak zaklęte. Zero pąków. Aż sprawdzałem czy żyją i jest ok.

Irenko kiedyś mus będzie kosić ale jeszcze jest czas.

Jolu dziękuję za informację o nowych przepisach. Właśnie z rana przeniosłem trawki w inne miejsce
a drogą kupna nabyłem 3 tawuły. Już posadzone! Ale o tym sza. Nie byłem świadomy nowych zasad.

Haniu święte słowa. Paskudne jest całe zielone pole trawy.

Bogdziu tylko uważaj z koszeniem. Krysia też posiała kilka lat temu torebkę nasionek w jednym miejscu. W czasie koszenia kosiarka rozpyla pociachane stokrotki coraz dalej i dalej i poletko się powiększa. U nas już żywiołu nie opanuje.

Pomału przychodzi era tulipanów tej wiosny.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:07, 01 kwi 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nadrobiłam zaległości , pozdrówka zostawiam.

Mam nadzieję, że się podobało

tawuły dają kolorem po oczach, zaraz cięcie

glicynia w pąkach i gdzieś w kamieniu zaplatany żagwin...

Ogród Beaty 10:09, 01 kwi 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Bukszpan (Buxus) - uprawa

beata_kulesza napisał(a)
witam kochani jak zwykle szukam pomocy i porady. Mój ogród jest po przeróbkach i nie wszystko jest jeszcze na swoim miejscu. Codziennie się przechadzam po nim i ciągle zauważam jakieś braki.Mam taki mały zakątek z modrzewiem i bukszpanami przyglądam się niemu i czegoś tam jeszcze brakuje. Takie trochę luki są moim zdaniem. A wy co o tym myślicie?

Jest smętnie, może być weselej za sprawą kolorowych krzewów i traw

1 - cyprysiki żółty na pniu lub dowolny iglak, ale żółtozielony
2.miłorząb Mariken
3.hortensje bukietowe
4.kulki z berberysu lub tawuły japońskiej Goldflame cięte w kulki
5.żurawki bordowe
6.miskanty Variegatus
7.Platycladus orientalis Aurea Nana
8.Inne żurawki lub turzyce
9.Hosty
Ogród przy lesie początek 2012/2013 11:33, 31 mar 2014

Do góry
Szafirki.

tawuły .

róża pnąca sympathia ma takie duże listki.

za płotem tak biało.

Mój mały skrawek ziemi 08:01, 31 mar 2014

Do góry
Aniu dużo zmienione , a jeszcze ile zaplanowane , najważniejsze to wycięty orzech , studnia obniżona nowa rabata i realizacja planu zimowego z wrzosowiskiem mina mi się ciesz w każdym momencie

na pv
Pozdrawiam cieplutko

Na nowej rabacie posadzone tawuły japońskie , z drugiej różaneczniki i azalie , przy kamiennej łezce z ciurkadełkiem trawa red baron i konwalniki ale to za chwilę

Ogródek Anity 22:09, 30 mar 2014

Do góry
Krysiu
No ja też do tej pory miałam tylko pnące powojniki i nawet rosły, jeden bidulek tylko zmarniał. Ale bylinowe też są fajne- ma się wrażenie jakby pełno kwiatków rosło miedzy róże jak znalazł! No i nie przemarzną chyba, bo na wiosnę ciach do ziemi i wyrastają na nowo!
Kondzio
Mam nadzieje, na niebieską rzeczkę!
Nikita
Taki pomysł z szałwią dała mi Magnolia z Ogrodowiska. Miała być obwódka z tawuły golden princess, ale jest w końcu szałwia! Tam musi być cos co zamiera na zimę, bo M odgarnia na tą rabatę śnieg....
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 21:51, 30 mar 2014

Do góry
Witajcie,

Weekend można uznać za udany. Piękna pogoda - ciepełko jak w lecie.
Znalazłem czas nie tylko na "ogrodowanie" ale także na poranny wypad na pstrąga San'u i cieszy mnie, że udało się wrócić ze zdobyczą.

Wczoraj zabrałem się za przygotowanie "rabaty podwyższonej" pod iglakami, które niedawno posadziłem z przodu domu. Ciężka to praca a szczególnie zrywanie darni,.... no ale samo się nie zrobi.
Niestety nie udało się jej skończyć, może jutro znajdę więcej czasu po pracy.

Robota szła super sprawnie szczególnie dlatego,że miałem 3 pomocnice (2 córcie i małżonkę), które pomagały mi rozkładać gazety pod korę na rabatce.

Muszę się teraz zastanowić czym obsadzić te iglaki - myślę tutaj o bylinach i krzewach. Jest to strona południowo - wschodnia wiec na pewno gatunki swiatłoubne.

Myślałem o przemieszczeniu ogników szkarłatnych i irgi (które obecnie rosną za ogrodzeniem) na pierwszy rząd pod iglaki, do tego może hortensje, tawuły. Tu na szczycie tej niewielkiej góreczki mógłby ładnie prezentować się jakiś soliter, ale jaki?

Może coś doradzicie ?

Początki w Kruklandii 13:40, 30 mar 2014

Do góry
A taka słaba wiosna u mnie...
Tawuły różniste

Jaśminowiec
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:05, 30 mar 2014

Do góry
Witaj Agnieszko i Joasiu.Agnieszko ale teraz to Ty chyba w innej okolicy ogródek pielęgnujesz ale fajnie że też jesteś z Lublina. Ja wczoraj starałam się zmienić chociaż jeden kawałeczek ogrodu. Przesadziłam tawuły, posadziłam bukszpan i 3 trawy. Posadziłam też w końcu bratki do donic. Rabatka przed zmianą była taka:

po zmianie częściowej taka:

Pomiędzy tawułami a bukszpanem mają być hosty a przed bukszpanem żurawki ale to wszystko kupię w maju a częściowo przesadzę bo hosty mam w innych miejscach i parę żurawek też. Mam sporo róż które bardzo lubię jak zaczynają kwitnąć ale później nie daję sobie z nimi rady. Niektóre z nich to stare odmiany i wymagają dużo pryskania od chorób bo inaczej chorują. Chyba dojrzałam do tego żeby usunąć ich trochę, zostawię na pewno Chopina bo tę różę uwielbiam i jeszcze parę uratuję.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 06:57, 29 mar 2014

Do góry
Witaj Asia.Dzięki że zajrzałaś i za pocieszenie mnie.Przyznam, że jestem z lekka przerażona tym co powinnam zrobić w swoim ogrodzie, żeby był chociaż trochę podobny do ogrodowiskowego.Kwiaty jednoroczne bardzo mi się podobały jak już kwitły ale strasznie dużo przy nich pracy. Zawsze siałam cynie, astry,, aksamitki i kupowałam jeszcze lobelie i begonie.Spróbuję na razie zmienić ten okrągły kawałek ale nie bardzo wiem jak.Mam tam posadzone na stałe tawuły o jasnych listkach i na środku brzozę zwisającą. chyba zaraz pójdę zrobić zdjęcie i wstawię go.
Ogród u stóp klasztoru 22:26, 28 mar 2014

Do góry
MARZENA -- i mnie opuchlaki ...zacznę od Dursbanu i pułapki z deseczki a taśmą klejącą pod RH.potem jeszcze wieczorkiem będę pryskać Fastac a jak nie pomoże to kupuję nicienie ...WOJNA bez pardonu .
mam ładne rh i mam zamiar je mieć .
ostatnio jak Gabriela była u mnie jeden taki majowy chrabąszcz spadł nam prosto pod nogi z nieba . wielki na 4 cm....brrrr wredny ..zginął śmiercią tragiczną pod butem ...moim butem ...

AGANIA - ty się z remontem uporasz ..ja z ogrodem i umówimy się na kaffffkę

BOŻENKA --- mam wielką radość że ktoś tych rad słucha i mogę komuś ułatwić życie ...po to forum ....no i dla towarzystwa

a dla ułatwienia życia fotkę zostawiam na dobranoc jak krótko strzygę lawendy i tawuły ...co roku

Opuchlaki 20:24, 28 mar 2014

Do góry
inag napisał(a)
Witam i bardzo proszę o pomoc...
Od zeszłego roku mam powygryzane okrągłe dziury w liściach rh. Myślałam że to są opuchlaki. Wykopałam rośliny. Dokładnie przejrzałam glebę ale żadnych larw nie znalazłam...
Dziś przekopywałam całą rabatę i zaczynałam ją organizować od nowa. Rosły tam wcześniej tawuły japońskie obok wspomnianych rh a w ich korzeniach znalazłam potężne, białe larwy dochodzące nawet do 3cm długości. mają ciemniejszy odwłok i są takie bardzo "mięsiste". Na około 3 metrach kwadratowych znalazłam 37 takich właśnie larw... Przejrzałam zdjęcia w internecie ale na opuchlaki to mi nie wygląda. Bardziej za to przypomina larwy Chrabąszcza majowego (jestemm pewna).
Czy możecie pomóc mi uratować rośliny, bo sama już nie daję rady i podpowiedzieć czym to zwalczyć???? BARDZO będę wdzięczna za rady mądrzejszych

Znalazłam kilka takich dużych larw u mnie w ogrodzie. Są wyjątkowo duże, grube niemal jak palec i ok 3-4 cm długości. U mnie była to larwa guniaka czerwczyka.
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113645,11939636,Czy_chrzaszcze_guniaka_wyrzadzaja_szkody_.html
Opuchlaki 19:52, 28 mar 2014

Do góry
Witam i bardzo proszę o pomoc...
Od zeszłego roku mam powygryzane okrągłe dziury w liściach rh. Myślałam że to są opuchlaki. Wykopałam rośliny. Dokładnie przejrzałam glebę ale żadnych larw nie znalazłam...
Dziś przekopywałam całą rabatę i zaczynałam ją organizować od nowa. Rosły tam wcześniej tawuły japońskie obok wspomnianych rh a w ich korzeniach znalazłam potężne, białe larwy dochodzące nawet do 3cm długości. mają ciemniejszy odwłok i są takie bardzo "mięsiste". Na około 3 metrach kwadratowych znalazłam 37 takich właśnie larw... Przejrzałam zdjęcia w internecie ale na opuchlaki to mi nie wygląda. Bardziej za to przypomina larwy Chrabąszcza majowego (jestemm pewna).
Czy możecie pomóc mi uratować rośliny, bo sama już nie daję rady i podpowiedzieć czym to zwalczyć???? BARDZO będę wdzięczna za rady mądrzejszych
Ogródek Agam 20:32, 25 mar 2014

Do góry
I rabatka którą tworzę z pomocą Danusi. Brakuje jeszcze miskantów "Variegatus", będą przy płocie po obu stronach śliwowiśni. Carexy i żurawki też do kupienia.

Sosenka i trzmielina do przesadzenia. Tu gdzie kora są tawuły "Goldflame". Jedna przed drzewem gdzie tulipany i dwie po bokach.
Nic nie widać na tych zdjęciach

ogrodoweimpresjejolki 20:10, 25 mar 2014

Do góry
Właściwie to najlepszą ilustracją dzisiejszego dnia byłby chyba ... kajak! Za oknem leje
Szukam żółtego i błękitu... Więc jeszcze raz zajrzę do Iwy, bo tam cudne niebieskie aranżacje bratkowe
Już je widziałam, ale spojrzę z wielka przyjemnością jeszcze raz

Basiu, mam nadzieje, że bunt słoneczka nie będzie trwał długo

Bogdziu, siedzę w domu, bo rozsądek tak radzi. No i energii brak przy niskim ciśnieniu, żeby wyskoki robić

Chciałam Wam powiedzieć, że wzrok szuka zielonego, ale i kolor młodych listków tawuły Golden Flame też sprawia przyjemność

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies