Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu

Milka 13:15, 31 mar 2014

Czas nam przesunęli, dzień się wydłużył, a fotek nie ma rano może coś uwiecznij, bo chcę te zmiany zobaczyć
aga_pe 11:00, 02 kwi 2014

Irenko, rano wieczna gonitwa, ale dla Ciebie uwieczniłam. Nie mogę wszystkiego pokazać, bo sajgon totalny. Chwaściory po pas

Moje nowe serbki

tu widać też nowy nabytek - choinę

jeszcze muszę kupić korę żeby chwasty mnie nie nękały

aga_pe 11:05, 02 kwi 2014

Z daleka to tak wygląda. Widać trochę bajzlu

aga_pe 11:22, 02 kwi 2014

A teraz przeróbki. Było tak....

niestety trawnik był w opłakanym stanie, sfilcowany, ciągle suchy.
I wylądował tu

A teraz tworzę zamiennik trawnika. Na razie jest tyle.

Myślę nad dalszymi obsadzeniami. Doradźcie - coś dać wysokiego, czy raczej nie zasłaniać tyłów?
Co posadzić? Może tawułki japońskie ciachane w kulki? Mam też do dyspozycji lawendę, drobne irysy. Żurawki niestety w tym miejscu sie nie sprawdzają. Za dużo słońca i schną. Wkoło będzie wąska, żwirowa ścieżka. Krawędzie zewnętrznych rabat oczywiście do korekty. Sosna, która jest na środku też do wylotki, niestety się nie przyjęła
polinka 14:04, 02 kwi 2014

Aga może jakiś buczek czerwony kolumnowy? Wydaje mi się, że powinno tam być coś takiego przyciągającego uwagę i w innym kolorze niż zieleń, coś co będzie ładnie kontrastować
aga_pe 14:12, 02 kwi 2014

no coś by musiało być. Na sąsiedniej rabacie jest brzoza o czerwonych liściach, więc nie wiem czy ten buk będzie pasował. Kontrast jednak by się przydał. Tylko koncepcji nie mogę znaleźć. Czekam na dalsze propozycje
aga_pe 14:25, 02 kwi 2014

a może iść w żółty kolor?
stychaz 17:15, 02 kwi 2014

Wow ale super. Mnie się podoba tak jak jest - zielono. A może druga brzoza?
aga_pe 09:41, 03 kwi 2014

No może to jest myśl z tą czerwoną brzozą
Tak się zastanawiam też nad żółtymi tawułkami ciętymi w kule. Albo pomarańczowe???
Milka 11:32, 04 kwi 2014

Po pierwsze, nie widzę chwastów!!!...po drugie, nie wiem czy akurat kora lepiej się u ciebie sprawdzi? może rozłóż gazety, polej wodą i na to dopiero korę lub jakąś ściółkę..
serby cudowne, nawet ciut z góry można uciąć, szybciej się rozrosną na boki; ta sosna na środku super, daj jej czas, ale stosuj następującą zasadę, co do niej; co rok jak tylko wypuści świeczki, wyłamuj wszystkie o 2/3, w ten sposób nie będzie za wielka, nie będzie sypać się igliwie i zyska pokrój bonsai

,,,trawki cudne i właśnie bym z wrzosów zrezygnowała, one jednak ciut wymagające i poszła w prostotę i pewność, tawuły takie właśnie są, masz albo takie limonkowe, albo jak moje, możesz ciąć w murki, kulki i stale od wiosny do jesieni są śliczne, co o tym myślisz?
te wszystkie moje rady, wynikają z mojego doświadczenia i dążenia do jak najmniejszej ilości pracy w ogrodzie, a on ma być w miarę ładny