Trzmielinę tnie się wiosną - ale późniejszą, bo teraz już rośnie. Odległości? zależy jakiej wielkości krzaczki Jeśli chcesz od razu mieć efekt to posadź gęsto - żeby już się stykały, jak mniejsze krzaczki to co 30-40cm?
Dzięki wielkie. Na chwilę obecną nie mam za bardzo co robić - jutro jedynie zwertykuluję trawnik po drugiej stronie i będę czekać i czekać, robić zdjęcia i czekać
Dzisiaj pozakrywałem trochę włókniną łyse placki - może trawa szybciej wzejdzie?..
Idę sprawdzić czy mnie nie ma na zewnątrz
Łoooo, za to zdanie powinieneś iść na "karnego jeżyka"
Ja zasuwam w ogródku od 3 dni strasznie intensywnie, już nawet nie mam sił sprzątnąć na wieczór w domu.
Sebek ta renowacja trawnika to w jakiej kolejności?: najpierw nasiona, a potem przysypać ziemią?
Wczesną wiosną wygrabienie - właściciwie kilka razy ją wygrabiałem. Wczoraj najpierw wertykulacja, potem wygrabienie filcu, posianie nasion i przysypanie ziemią
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Zrobię to samo z moimi "plackami" w trawniku.
Najpierw ziemia, przegrabić w trawniku, posypać nasionami, przegrabić lewą stroną grabi (płaską) i podlewać. Nie polecam gotowej mieszanki z nasionami.
Syla czy mogłabyś pokazać zdjęcie Twojej trzmieliny 'Sunspot' - chyba widziałam ją u Ciebie przy tarasie. Zastanawiam się nad jej kupnem (chcę ją posadzić między kulkami cisowymi). Interesuje mnie to czy jest płożąca i ładnie się rozrasta, no i czy ma żółty kolor.
A ja zapytam o roślinkę pod ścianą po lewej str, taką żółtą. Co to??
Dostałam od mamy rozchodnika i nie mogę się tego pozbyć , kwitnie na biało Co jesień próbuję wygrzebać wraz z korzonkami ale jak coś nie coś zostanie to dalej się rozrasta .... Raczej nie polecam hehehe (mam nadzieję , że nie pytałaś o thuję Aurea Nanę )
Syla czy mogłabyś pokazać zdjęcie Twojej trzmieliny 'Sunspot' - chyba widziałam ją u Ciebie przy tarasie. Zastanawiam się nad jej kupnem (chcę ją posadzić między kulkami cisowymi). Interesuje mnie to czy jest płożąca i ładnie się rozrasta, no i czy ma żółty kolor.
Sebek co zaproponowałbyś (pod kulki cisowe) zamiast ostrokrzewu 'Golden Gem', którego nigdzie u mnie nie mogę znaleźć. Myślałam o trzmielinie Sunspot, ale jakaś mało żółta mi się wydaje i wysoka?
Moze lepsza byłaby tojeść rozesłana (cisy rosną w żwirku).
O widzisz, ja mam podobny dylemat.
Sadzę żywopłocik bukszpanowy i tez chcę go podsadzić czymś od strony chodnika,czymś w czym mogłabym wetknąć potem krokusy lub coś sezonowego. Trzmieliny nie chcę - za wysoka. Tojeść mam pod kulkami ale teraz jeszcze nie ruszył i nie wygląda to fajnie. Zastanawaiałam się nad wrzoścami o żółtych igłach.
Chętnie usłyszę Wasze zdanie
Planu jeszcze nie mam..ale zaczyna się weekend, dam radę
Za to mam pytanie..wiecie co to za roslina?
Dostałam to to mało wymagające, jak zauważyłam, lubi dużo słońca, ale co to nie wiem
nikt nie wie Kurcze a mam jeszcze jedną..) wstawię wieczorem
Sebek co zaproponowałbyś (pod kulki cisowe) zamiast ostrokrzewu 'Golden Gem', którego nigdzie u mnie nie mogę znaleźć. Myślałam o trzmielinie Sunspot, ale jakaś mało żółta mi się wydaje i wysoka?
Moze lepsza byłaby tojeść rozesłana (cisy rosną w żwirku).
Sebek ta renowacja trawnika to w jakiej kolejności?: najpierw nasiona, a potem przysypać ziemią?
Wczesną wiosną wygrabienie - właściciwie kilka razy ją wygrabiałem. Wczoraj najpierw wertykulacja, potem wygrabienie filcu, posianie nasion i przysypanie ziemią
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Zrobię to samo z moimi "plackami" w trawniku.
Sebku, a co myślisz o takich gotowych dosiewkach 3w1? Widziałam takie w katalogu Obi i tak się zastanawiam nad zakupem...
Maja kilka razy to stosowała, nawet u Danusi, ale w końcu były rolki. Według mnie dużo jest tej ziemi, a jakoś mało nasion mi się wydaje. No i jest to droższe niż nasiona kupione na wagę i worek ziemi. Dam znać Danusi i ona może lepiej odpowie, bo miała z tym do czynienia.