Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród mały, ale pojemny;) 18:48, 17 kwi 2016

Do góry
Dopiero w ten wekeend na spokojnie mogłem popatrzeć co w moim ogrodzie w niedziele rano z kawką przyglądałem się wszystkim roślinkom

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 18:46, 17 kwi 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
tak wygląda cała rabata

wywiozłam część darni z warzywnika, został jeszcze kawałeczek ale padłam koło 19, po czym mama poprosiła mnie o pomoc w posadzeniu róż
a potem okazało się, że ma Hakuro, której nie chce, no to ja przygarnęłam

Ewcia bardzo ładnie, ja LO posadziłam 1,5 metra od siebie. A jaką masz koncepcję na nóżki róż? Może chcesz kępkę czyśćca wełnistego lub może szałwię Ci wykopać jedną, podzielisz sobie. Zastanów się do piątku
Ogródek Iwony II 18:46, 17 kwi 2016

Do góry
Kwitną u mnie śliwa wiśniowa Nigra

i Pisardii

Ogród Ani :) 18:31, 17 kwi 2016

Do góry
Rabata ma wymiary:

A tu poukładane doniczki. Na roślinki nie patrzymy, wszystkie cztery sztuki do przesadzenia. Nie będę ukrywać utrudniały mi robotę
Został tu pieris, azalia maruszka (nawet mam dla niej miejsce i dokupię jej koleżanki ), jakaś karłowata choinka (teście nie chcieli i jeden mariken ginkgo ale w formie krzewu.

cdn.
Ładne widoki z okna 18:31, 17 kwi 2016

Do góry
Widzę, że wątek się ożywił, to się przyłączę. Widok z łóżka:

Widok z pracowni:

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:30, 17 kwi 2016

Do góry
To chyba wiśnia Amo coś tam! Ale jeszcze nie kwitnie. Na skwerku przy blokach.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:28, 17 kwi 2016

Do góry
Kwitnie tarnina!

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 18:26, 17 kwi 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Nic nie przegapiłaś, bo ja tylko te kulki mam
Buziak i miłego weekendu.

Dziękuję serdecznie za te miłe słowa

Dla Was dziewczyny powtórka z rozrywki

kiedys byl pomysl na trawki prawda? Swietnie to wyglada uwielbiam taki minimalizm ale u siebie ni jak nie pitrafie byc jemu wierna
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:25, 17 kwi 2016

Do góry
Właśnie Violetko, by się nie zaorać! Wszystko z umiarem!

Dziś dzień dobroci dla ogoniastego. Wyszliśmy na spacer po okolicy. Oczywiście z aparatem. Wiosna się budzi nawet w lesie! Takie mam wąwozy do oglądania.

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:22, 17 kwi 2016

Do góry
u nas ciagle pada
Z nudow napisalam Wam bajke o stokrotce (wlasciwie to przetlumaczylam z malymi zmianami)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2805-legendy-basnie-podania-o-kwiatach-drzewach-roslinach?page=3#post_7

Legendy, baśnie, podania... o kwiatach, drzewach, roślinach 18:14, 17 kwi 2016

Do góry
Bajka o stokrotce

Kiedy wieki temu bog stworzyl swiat z kwiatami, zwierzetami, z gorami i dolinami, ze sloncem i gwiazdami ucieszyl sie, bo swiat byl taki piekny. I kiedy spytal kwiaty i zwierzeta, gory i doliny, slonce i gwiazdy czy im sie tez podoba wszyscy zgodnie przytakneli. Wszyscy byli pelni dziekczynienie, ze Bog takimi pieknymi ich stworzyl.

Tylko jeden maly kwiatek zaplakal bardzo cichutko. Mimo, ze ten placz byl bardzo cichy, Bog go uslyszal. Pochylil sie nad kwiatkiem i spytal dlaczego placze. Zawstydzil sie kwiatek i lekko zarozowily sie jego platki. Bog jednak od razu powiedzial, ze nie musi sie wstydzic, ze moze mu powierzyc swoje troski a on chetnie ich wyslucha.
Kwiatek podziekowal Bogu, ze go tak wspaniale stworzyl, malenkim, ale z zielona lodyzka i listkami, z bialymi platkami i ze zloto-zolta okragla poduszeczka posrodku. "Ciesze sie, kazdego dnia, ze slonce swieci!" powiedzial kwiatek. "Nie ma nic piekniejszego na swiecie i codziennie patrze w slonce tak dlugo jak moge." Sutno zwiesil glowe i dodal cichutko do tego "ale kiedy slonce chowa sie za gory i robi sie ciemno to tak bardzo sie boje, ze prawie umieram." "Ale noca swieci ksiezyc!" powiedzial Bog. "I tak duzo gwiazd rozsialem na niebie, zeby noca nikt sie nie bal!"
"Masz racje!" powiedzial kwiatek i zwiesil glowe. "wiec teraz noca juz sie nie boisz?" Jednak kwiatek odpowiedzial bardzo cienkim glosikiem "boje sie!" Spojrzal wiec Bog pelen wspolczucia na ten malenki kwiatek i powiedzial takim mileym glosem, jakim tylko Bog do swoich storzen mowic potrafi "Przeciez jestem przy Tobie! Nawet w srodku najciemniejszej nocy!"
"Ale noca jest tak ciemno, ze nie widze Cie!" odpowiedzial kwiatek lamiacym sie glosem. "Moj strach jest tak wielki, ze ze strachu nie moge Cie zobaczyc!"
"Nie musisz mnie noca szukac, nie w ciemnosciach!" powiedzial Bog i usmiechnal sie z dobracia. "Musisz tylko zamknac oczy i bardzo mocno pomyslec, ze ja jestem przy Tobie i nie potrzebujesz sie bac!"
"Hmmm!" zamruczal kwiatek cichutko i pokiwal swoja mala glowka. Tak bardzo poczul jak dobrym dla niego jest Bog. Ale przeciez Bog, no wlasie On powinien wiedziec, ze kwiaty, nie potrafia zamykac oczu. Nie odwazyl sie jednak tego powiedziec.
I w tym momencie slonce skonczylo swoja dzienno wedrowke i zaszlo za gory.
"No i teraz sprobuj!" Powiedzial cichutko Bog. "Zamknij oczy!"
I rzeczywiscie! Kwiatek zlozyl swoje platki calkiem ciasno dookola zloto-zoltej poduszeczki i zdziwil sie, ze to mi sie udalo. Nie przypuszczal, ze to potrafi.
"Widzisz mnie?" uslyszal Bozy glos. Kwiatek pokiwal glowa - mowic jednak nie mogl ze szczescia. Tylko jeszcze troche czerwony byl na brzegach platkow, to co zostalo, kiédy sie zawstydzil gdy przedstawial Bogu swoje zmartwienie.
I tak do dzisiaj Stokrotka jest najpiekniejszym, najkromniejszym kwiatkiem a kiedy jest zimno i ciemno zaciska swoje platki wokol zloto-zoltej poduszeczki i wie, ze Bog jest w poblizu i nic mu sie nie stanie nawet w najcieniejsza noc.

Ranczo Edy 18:14, 17 kwi 2016

Do góry
przyleciałam i ja hi hi no no ogród piękny aż miło popatrzeć,ależ masz wieeelkie tulipany
gratuluję ogolnego wystroju naprawdę slicznie
a co do Bergeni to mam to samo tyle że jeden krzaczek ,u mnie też kwiat przykryty liscmi z poczatku myslalam ze to Hiacynt sie wynurza a tu proszę,
jak bede w ogrodzie zafunduję BERGENI fryzjera

Trudny teren - dużo pracy! 18:08, 17 kwi 2016

Do góry
Pojechalismy dzisiaj z mezem i mama do ogrodow Kapiasa i wyszlismy z pustym koszykiem.

Niestety serbow brak bylo dzisiaj bo na nich nam zależało, a nie policzylismy tez thui aureaspicaty.
Chyba decyzja podjeta po tym jak widzielismy ja dzisiaj na zywo. Barwa zolta nie jest przerazajaca i obejmuje tylko jej nowe przyrosty.

Szykuje mi sie zatem 45 thui i 17 serbow.... thuje szmaragdy z przesadzania jakie Nas czeka pojda na wąska rabate ale posadzimy je w odstepach ok 70 cm

Moze ten uklad jaki planuje bedzie potraktowany krytycznie ale jako amatorka nie mam innego pomyslu i ten wydaje mi sie najbardziej odpowiedni.

Serby jako parawan przed osiedlem, aureospicaty kolejny parawan na przyszlosc bo kto wie co powstanie kiedys za plotem... szmaragdy maja zakryc widok garazu blaszanego sluzacego nam jako pomieszczenie na sprzety i pociagne je w ukladzie podobnym do pozostalosci

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 18:04, 17 kwi 2016

Do góry
A to fotki z dzisiaj:
Po lewej przygotowana rabatu pod hortki.

I widok z frontu

Ogród Magdalenka 18:01, 17 kwi 2016

Do góry
bleebla napisał(a)
bukzy piękne. Widze też, że magnolia kwitnie
Graby się puściły?

Magnolia kwitnie ( to chyba jednak krzak ) i graby się puściły na szczęście uffff

Czasem słońce czasem deszcz 18:01, 17 kwi 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Jeśli możesz, podaj mi link do swojej ławeczki. U mnie nie działają powiadomienia i muszę wchodzić bezp. do wątku. Wczoraj dodatkowo nie dzialał u mnie dobrze Internet.

proszę:
tak było w kwietniu 2015, derenie ścięte przy ziemi

a tak w czerwcu
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 17:58, 17 kwi 2016

Do góry
Tyle miłych słów że aż się zawstydziłam Chyba trochę niezasłużone brawa ale dziękuję bardzo Piwonia też mnie zaskoczyła. Musze poczytać czy je zasilać czy raczej tego nie lubią. W ubiegłym roku jak ją przesadzałam sypnęłam pod korzonek obornikiem, pewnie na jakiś czas jej starczy

Szukając zdjęć rozchodnika dla Reni natrafiłam na fotkę sprzed kilku lat kiedy na środku podwórka królował świerk "Stasiu" Na koniec zajmował dosłownie 3/4 przestrzeni. Oto on i moja ukochana Allynka

Został podgolony ale nie zdało to egzaminu bo wysysał całe życie z trawy a jego korzenie wiły się po wierzchu. Psy dokładały swoje robiąc klepisko

Tak więc pożegnanie Stasia dało początek nowemu ogrodowi, który dziś się tworzy
Chwasty w trawniku 17:54, 17 kwi 2016

Do góry
witam wszystkich. na moim trawniku ( 4 letni) wraz z wiosna pojawia sie masa chwastów, koszenie jakoś specjalnie im nie straszne. czy można je zwalczyć jakoś chemicznie ? oprócz tych co na zdjęciach mam mniszka, ale to wiem, że starane lub "mniszek" im pomożę, ale na tych ze zdjęcia nie mam pomysłu :/
Ogród Ani :) 17:53, 17 kwi 2016

Do góry

Wraca temat moich rybich łusek na środkowej rabacie w przedogródku.
Musiałam cofnąć się kilka stron aby zacytować Toszkę

Toszka napisał(a)
Jedno tylko będzie najtrudniejsze - wyszło mi to w trakcie rysowania, a ty będziesz musiała pomierzyć, pokalkulować i zacząć od strony schodów...otóz wielkość łuku łusek trzeba będzie dopasować do wielkości jednej z kulek lub półkuli. Wtedy uzyskasz kompatybilną przestrzeń, niby fale nawiązujące do kształtu kul.
Ważne aby nie przekombinować całości, bo zamiast spójnosci uzyskamy irytujący chaos

To ta rabata zaznaczona na czerwono.

Zebrałam się w sobie i wyszłam poukładać doniczki, aby mieć jako takie rozeznanie.
Toszka pisze aby zacząć od schodów.
Ok, ale od których schodów? Od tych z domu, czy może od tych z kostki betonowej ciągnących się wzdłuż rabatki?

Opcja pierwsza wzdłuż schodów betonowych, do końca rabaty - do góry.

Opcja druga (nieporadnie naszkicowana ) od cypelka po prawej stronie, czyli od schodów od domu zataczają lekkie koło, ciągnąc się wzdłuż schodów betonowych, do końca rabaty - do góry. (Nie wiem czy ktokolwiek zrozumiał to co wyżej napisałam )

cdn.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 17:51, 17 kwi 2016

Do góry
Tulipany w donicach też mają pączki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies