Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 10:59, 15 kwi 2016

Do góry

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:57, 15 kwi 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Gosia, Renia mi obiecala kupic seslerie. Jeszcze nie mam, nie pytsj gdzie wcisne

My w planie mamy Transylwanie glownie, i Braszow. Tylko piec dni. Damy rade

Dzisiaj zrobilam kanciki w przedogrodku. I czesciowo rozgarnelam kopczyki rozom. Byly z kompostu, wiec jest czarno... Wujek przywiezie w niedziele kore. Bede miala zapas. Super, bo mnie chwasty zjadaja...

Milego wieczoru!

Kanciki super, też mnie to czeka! Dawno mnie nie było, czy przegapiłam zdjęcia nowej części?
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:56, 15 kwi 2016

Do góry
Będą fotki

Tak się zastanawiałam, czy pokazać tylko te ładne, czy wszystkie, no ale jednak pokażę po prostu wszystkie

Pełno karteczek, bo dopiero co rabatę powiększyłam i muszę się jeszcze "nauczyć" nowych roślinek

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 10:55, 15 kwi 2016

Do góry
ZObacz... zrobiłam dla Bogdy (Matka) plan nasadzeń, częściowy bo potem to mi ręce opadły Nie szła zgodnie z planem, robiła po swojemu i kombinowała... nie wyszło... plan jest i wydaje mi się całkiem niezły jak na amatora ale gdy ktoś nie słucha to efektu nie ma

Mało tego musiałam w projekcie uwzględnić całą zbieraninę roślin.... to nie było łatwe
Zdecydowanie lepiej zacząć z "pustą kartą" niż wciepać w projekt coś "bo już kupiłam i rośnie" A najczęściej jest tak, że to ni przypiął ni wypiął
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:55, 15 kwi 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Jestem
Przyglądam się i dumam.

Wg mnie werbena na górkę nie. Mnie bardziej podobają się kompozycje łanami, a nie punktowo.

Gdzie jest to lico z różami?

Lico piwniczki z pustaków Mam nadzieję, że doczekam się tam elewacji z kamienia zanim róże urosną. Są dwie Sally Holmes- miej więcej zaznaczyłam ich miejsce.

margaretka3 napisał(a)
Reniu, miedzy rozchodniki dałabym trawy, stipę lub inną zwiewną i nie za wysoką (w odcieniach żółci, żeby ocieplić, bo dużo niebieskości się tam zbiera).
Anafalisa też dałabym punktowo w trzech miejscach, za obwódką z bodziszka (ale się rozrósł! który to bodziszek, bo nie pamiętam?) przed rozchodnikami.
Werbena wydaje mi się tam za wysoka, chyba że w okolicy lipy na dole ją dasz, tam by fajnie wyglądała, za różami, a z boku róż też stipa.
Będę jeszcze myśleć, to tak na szybko.

Nie wiem co to za bodziszek, ale wytrzymał tam w ubiegłym roku więc go zostawiła. Pięknie kwitnie na różowo - od teściowej mam
Przy lipie rośnie powojnik - ale jakoś kiepskawo. Sadziłam go w zeszłe lato, dam mu szanse jeszcze jeden sezon.

Dziewczyny, z tą piwniczką to taka swobodna twórczość. Nie planowałam jej obsadzać w tym roku, ale dostałam rozchodnik, wysiałam stipę... wczoraj pomyślałam że skoro mam nadwyżki anafalisa (leży wykopany już od wczesnej wiosny i szukam mu miejsca) a lubi wybitnie suche stanowiska.... Że to wszystko połącze jakoś... pytanie jak?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:47, 15 kwi 2016

Do góry
Proszę jeszcze raz o pomoc. Ostatnia moja prośba zaginęła gdzieś w morzu postów, więc pozwolę sobie przypomnieć o mojej nieszczęsnej rabatce.

Ja wymyśliłam co następuje:
Dokładam jeszcze dwie trzmieliny na takiej samej wysokości podkładki, aby rabatka sięgała do rogu domu.
Przed trzmielinami 5x hortensja limelight w szpalerze.
Przed hortensjami żurawki w plamie i dodatkowo kilka turzyc.

Co sądzicie? Jakieś sugestie?

Ja i mój ogródek, a może ogród 10:29, 15 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
i troszkę kwiatuszkowo

Piękna wiosenka u Ciebie, chyba zakupię sobie sasanki, sliczniusie
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 10:27, 15 kwi 2016

Do góry

Moja Genie zakwitła czterema kwiatkami w zeszłym roku sadzona, więc jeszcze nie stosowałam nawozów.
Mały ogród pod Krakowem :) 10:26, 15 kwi 2016

Do góry
Witajcie

Jestem na Ogrodowisku od jakiegoś czasu...czytając, pytając. Od ubiegłego roku staramy się założyć przydomowy ogród

Na pierwszy ogień poszedł trawnik...jest zrobiony, staram się walczyć by był jak najładniejszy choć glina pod spodem nie ułatwia, mimo wymieszania z piaskiem i żyźniejszą ziemią.

Tutaj po wczorajszym koszeniu...

Skoszony dość nisko jako że był plan zrobienia wertykulacji i wygrabienia całego filcu. Niestety było dość mokro więc jeśli dziś pogoda dopisze...

Do pełni szczęścia pozostało obcięcie trawy przy murkach i obrzeżach z kostki, oprysk rosahumusem i wiosenne nawożenie.

Porada z własnego doświadczenia...myślałem że mając obrzeża z kostki granitowej będzie z nimi mniej pracy. Teraz jednak widzę, że konieczne jest ich cięcie, by naprawdę ładnie wyglądały. Tak więc czas zakupić sławny nóż do darni, bo zwykłe nożyce do trawy nie dają rady

Poza tym zrobiłem murki z kamienia...na chwilę obecną z wapienia, który zapewne w bliższej lub dalszej perspektywie będzie zastąpiony czymś solidniejszym. Niestety z uwagi na ilość kamienia budżet nie wystarczyłby na gotowy trwały kamień murowy...a ten znalazłem tanio, tyle że musiałem ręcznie rozłupać ok 25 ton

Postaram się Wam w kolejnych postach przybliżyć jak ogród wygląda na chwilę obecną, liczę równocześnie na uwagi i pomoc go zagospodarować by stanowił jakąś zwartą koncepcję.

Pozdrawiam
Marcin
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:20, 15 kwi 2016

Do góry
malkul napisał(a)

o trawie nic nie powiem, bo sobie tekstury powstawiałaś i nie oszukuj prawdziwy, normalnie użytkowany trawnik tak nie wygląda, a już na pewno nie o tej porze roku!

Zjawiskowe! To odbicie w stole, dziewczynka na zjeżdżalni...ten plac zabaw i traaawaaaa... Powinnaś pomyśleć nad sprzedażą tych zdjęć.

Ujęcie i kolorystyka genialna!

Pomysł na ogród 10:17, 15 kwi 2016

Do góry
Skula napisał(a)
wczoraj uruchomiłem kosiarkę - pierwszy raz w tym sezonie
trawa strzeliła do góry i trzeba było ją trochę okiełznać

już już prawie i będzie miała swój piękny kolor

Fajna ta Twoja kosiarka
Mój przyszły ogród 10:16, 15 kwi 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:14, 15 kwi 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Pięknie!Pokazowo! Jestem pewna, że są osoby, którym dupę ściska, że nie mogą sobie tego do swojego portfolio wstawić
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:12, 15 kwi 2016

Do góry
Proszę Was dziś o pomoc z moją piwniczką. Wrzucam widok ogólny.

Tam gdzie kreska jest granica działki, będa pociągnięte tuje, czekają w doniczce, bo ciągle pilniejsza robota. Na niebiesko zaznaczyłam jałowce blue carpet. Obwódka jest zrobiona z niskich bodziszków i kostrzewy sinej (po zewnętrznej).
Przy licu rosną 2 niskie róże + bluszcz - zanim urosną mam nadzieję, że pustak będzie pokryty kamieniem elewacyjnym. Na dachu jest 8 jałowców wiltonii, bo 2 padły

Te kępki, które widać to rozchodnik okazały. Pomiędzy chciałam dosadzić stipę, ale wczoraj wpadłam na pomysł żeby dosadzić tam również anafalis perłowy i werbenę, która się tam sama wysiała - trochę się boje, że będzie tam zbyt wysoka.

Pytania:
1. czy te byliny rozmieścić łanami? - w jakiej konfiguracji?
2. czy pomieszać punktowo?
3. a może rozchodnik zostawić punktowo, a z anafalisa zrobić jakiś zygzak ala płynaca między tym rzeczka?

Od nowa ... na przekór wszystkim 10:12, 15 kwi 2016

Do góry
Takie paczuszki wczoraj przyszły

Pierwsze bardzo koślawe kroki ;) 10:03, 15 kwi 2016

Do góry
witajcie
rozpoczynam właśnie swoją przygodę z roślinami i ogrodem
jako pierwsze nasadzenia (poza tujkami) chcę zrobić w kąciku przy huśtawce, takim moim miejscu odpoczynku, z którego będę obserwować dzieciaki bawiące się na swoim placu zabaw
wstępnie wyrysowałam taki projekt tego zakątka:

zielone - tuje szmaragd, już posadzone prawie wszystkie
szare - tu albo drewno, albo kostka, albo kamyczki
czerwona kropka - lipa, posadzona rok temu, ale chyba do przesadzenia w inne miejsce
żółte - planowana rabata do wymyślenia

ogród w całości będzie bardzo minimalistyczny, niewiele nasadzeń głównie trawnik i tujki... najbardziej podobają mi się i łapią za serce trawy - jednak z tego co wiem trzeba je na wiosnę przyciąć do zera właściwie by na nowo odrosły, nie chcę tego
nie chcę takich "łysych placków" które będą czekać aż roślinka zacznie znowu rosnąć (oczywiście w miarę możliwości, bo no jeden rodzaj taki może być, ale nie cała rabata taka przycinana)
jednak bardzo bym chciała jakoś wpleść te trawy gdzie się da tylko

polecono mi dereń biały:

który zimą ma extra czerwone gałązki:

strasznie mi się spodobał i chciałabym go

podobają mi się też żurawki:

czy te roślinki pasują do siebie?
co tu posadzić?

jeszcze doszukałam taką roślinkę -> hosty, pasowałaby?

chciałabym by rosły tu też jakieś drzewka dekoracyjne, ale nie wiem całkiem jakie
Co z tym ogródeczkiem począć 10:02, 15 kwi 2016

Do góry
Aniu a co widzisz w tym narożniku przy bramie,pod murem ceglanym? co tam posadzić?
Coś nie za szerokie by musiało być żeby nie przeszkadzało jak się autem wyjeżdża.
Ja myślałam o tui szmaragd...

a czasem nie na temat ... 09:51, 15 kwi 2016

Do góry
beata_m napisał(a)

ale fantastycznie wyszło muszę ciut się cofnąć co podziałałaś bo nieczęsto bywałam a widzę, że dzieje się
pozdrawiam ciepło

Becia - niewiele widać , teraz obrabiamy połać pod sianie trawy - w czerwcu jeszcze posadzę hortensje lime i srylion rozplenic i z grubszych spraw zostaje wymurowanie murków ale nie mam murarza - nikomu się nie chce przyjąć do takiej małej roboty, u sąsiadów bedzie ktoś murował ogrodzenie z bloczków to może przylezą i do nas ...
czekam na otynkowanie ogrodzenia bo bez tego nie moge pod ogrodzeniem sadzić KF i tak ciągle jakaś kula u nogi

werbka

Co z tym ogródeczkiem począć 09:49, 15 kwi 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Nie miałam jak zrobić foty płotu, bo bym musiała na środek ulicy wyjść, a ja w centrum wiochy mieszkam więc trochę stara Ale z boczku cykłam
Szału nie robi ale zdecydowanie lepiej wygląda

Jak by Marzenka oglądała to nie drzyj się o trawnik, jeszcze nie ogarnięte

Co tam w rogu przy bramie posadzić?
Ewa wyszło super!
a czasem nie na temat ... 09:45, 15 kwi 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
podejrzewam ze tak by wystarczyło

Kasia - tak właśnie myślałam ale pocący czy z dziurkami - ot dylemat cały
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies