Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogródkowy zawrót glowy 19:34, 03 cze 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)
Dzis pogoda fatalna ale udało mi sie kupic ta kore i dodac koloru temu skalniakowi na dole tam gdzie ten iglaczek na pniu chce troszke zwirku wysypac

póki co wyglada to tak

pozbyłam sie ten tej budki z tyłu i na razie jest tam wielki bałagan

Mnie się zdaje, że ta czerwona kora niepotrzebna jest tutaj, a zamiast tego posadź żurawki w takim kolorze i na pniu Picea pungens "Glauca Globosa"

Ogródkowy zawrót glowy 19:28, 03 cze 2013

Do góry

No i czego narzekasz dziewczyno, ładnie zrobiłaś, teraz tylko wrzuć go do realizacji i będzie ładnie

Ja bym tylko tych płotów nie dawała a zamiast nich świerki serbskie lub inne wysokie iglaki, bo płoty strasznie straszą, przyciągają uwagę.
Ogródkowy zawrót glowy 19:27, 03 cze 2013

Do góry
tak sobie dzis robiłam środkowa czesc skalniaka co o tym sadzicie ?

1 - azalia japońska
2. wrzosy
3 wrzosy
4 berberys
5 jakias roslina skalniakowa np skalnica
6 trawy niebieskie
7 jodła balsamiczna nana
8 klon palmowy
9 i 10 azalie
11 jakies trawy
12 Świerk srebrny Glauca globosa na pniu
13 jałowiec blue star
14 trawy

Zamiast traw niebieskich więcej azalii może, żeby takie poduchy kwitnące zrobić, jałowca Blue star też nie sadź tutaj.

Kosodrzewina się zestarzeje i za kilka lat też wyrzucisz, albo musisz skracać jej przewodniki aby ją skarlić, albo od razu przesadź gdzie indziej.
Ogródkowy zawrót glowy 17:41, 03 cze 2013

Do góry
Jakie miskanty polecacie by nie przemarzały ?

Gracillimus, Variegatus, Morning Light, Zebrinus.
Ogródkowy zawrót glowy 17:40, 03 cze 2013

Do góry

1 trawy miskant
2 klon palmowy
3 berberys żółty niski
4 cyprysik groszkowy
5 kostrzewa
6 jałowiec blue star
7 cyprysik groszkowy jak sie uda to inny kolor
8 zawciąg
9 wrzosy
10 iglak na pniu
11 świerk glauca globosa
12 dwa swerki iałe conica

Generalnie za dużo gatunków, nr 5 - kostrzewa, a dlaczeego tylko dwie? nijak to będzie wyglądać muszą wypełniać puste miejsca) . Dosadź przy podkładach np floksy szydlaste,. będą się zwisały z tej wysokości i wrosną w szczeliny.
Ogródkowy zawrót glowy 17:37, 03 cze 2013

Do góry
Zrobiłąm sobie dzisiaj taki przykładowy projekt jakby to bez tego skalniaka wyglądało oczywiscie ciężko skarpę zrobic wiec w rzeczywstosciw wygladałoby to pewnie inaczej

po lewej gdzie znak zapytania jeszcze nie wiem bo jest ta nieszczesna studnia

oczywiscie to tylko tak poglądowo bo nie wiem jak inaczej zmienic skalniak, szkoda mi troche kaskady napracowałam się przy niej no ale cóż..

co myslicie o takim rozwiazaniu
?

Dobrze to wyszło, wierzbę bym wywaliła, a zamiast niej posadź grujecznika, da ładny kolor jesienią i wiosną.
Jak skomponować się z sąsiadem? :) potrzebuję porady... 14:02, 03 cze 2013

Do góry
Przydałoby się zdjęcie tej ściany, ale tak czy inaczej polecam wykorzystać tę ścianę a zasłonić jedynie prześwitujący płot, jeśli go widać oczywiście.

Polecam derenie Elegentissima, hortensje bukietowe 'LImelight', miskanty Gracillimus chyba że cień za duży to Variegatus.

Z mniejszych choiny kanadyjskie 'Jeddeloh', żurawki do cienia, hosty, turzyce zimozielone o żółtych listkach.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 13:56, 03 cze 2013

Do góry
Ja tylko chciałam sprostować bo kosodrzewina to też sosna tylko, że górska nie pospolita.

Kosodrzewina to Pinus mugo http://pl.wikipedia.org/wiki/Kosodrzewina

a sosna zwyczajna Pinus sylvestris - to duże drzewo, pospolite w Polsce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:10, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś, jaka to odmiana pełnika? Bo nie chce mi się wierzyć, że "zwykłego" przywiozłaś z Anglii.
Zimozielony ogród przy białym domu 12:18, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz wszystko ma takie młodziutkie "pędzelki" aż chce się je zjeść, jak sałatę

Oj, tak. Uwielbiam widok tych młodziutkich przyrostów za oknem. Takie świeżonki.

Danusiu, dziękuję Ci za to, że pokazujesz swoje dzieła. Jesteś Mistrzynią.
Chelsea Flower Show 2013 12:13, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moja najulubieńsza fotka!!!!!!!!!!!
Biblioteka UW ogród na dachu 11:24, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ciekawa jestem, czy ogród jest zadbany, tzn, wypielony, poprzycinany, czy rośnie na żywioł?
Bo u nas z tymi funduszami na pielęgnację to nieciekawie jest.

Danusiu - było róznie... miejscami widac że krzewy przyciete, wypielone a miejscami - szczególnie przy wejsciowych schodach pod murem puste place, porosniete chwastami. Do tego duze połacie były świezo nasadzone i pokryte agrowłókniną a niektóre miejsca przygotowane do nasadzeń. Chyba po kazdej zimie maja duże straty w roslinach i uzupełniać muszą na bieżąco. Nie było takich miejsc jak pisała Basia z wymarzłymi roślinami, pewnie już to uzupełnili tymi nowymi. Ale generalnie ze wzgledu na nietytpowe miejsce i widoki było ok.
Biblioteka UW ogród na dachu 08:20, 03 cze 2013

Do góry
Ciekawa jestem, czy ogród jest zadbany, tzn, wypielony, poprzycinany, czy rośnie na żywioł?
Bo u nas z tymi funduszami na pielęgnację to nieciekawie jest.
Osy/pszczoły ziemne 08:06, 03 cze 2013

Do góry
To raczej osy, które na pewno tam mają gniazdo. Są one niebezpieczne. Radziłabym radykalnie postąpić, albo wezwać straż pożarną, ale ta usługa jest podobno płatna - albo zalać podpałką do grilla i podpalić niestety

Te uprawy obok, nieużytki przyciągają roje owadów, które znajdują tam pożywienie.

Są też specjalne środki chemiczne, które aplikują preparat z dużej odległości "Spray na osy i szerszenie" Braas.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:02, 02 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziewczyny, banan od ucha do ucha. A ja chwilkę zajmę i pokażę hidcotową. Róże już pokazują kolor, jak to szybko się rozwija wiosną gdy ciepło jest.

Lubię ten swój zakątek do picia kawy rankiem

Zakątek przecudnej urody, ale Danusiu czy Ty masz czas by tę poranną kawę tam wypić ???

P. S. tak prz okazji w wolnej chwili proszę o poradę w moim wątku. Mam odłożone pieniążki na rośliny, mam zapał na metamorfozę, tylko .... pomysłu brak
Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 19:41, 02 cze 2013

Do góry
Narysuj przynajmniej jak to schematycznie wygląda, 7 półkoli, czyli falująca rabata?

Jeśli słoneczna to polecam różne berberysy niewysokie, wrzosy i wrzośce, trawy.
Na przemian w takiej rabacie będzie nudno, pogrupuj rośliny po kilka sztuk, ale niekoniecznie je powtarzaj rytmicznie, bo rzeczywiście teraz trudno to ogarnąć.

Te rośliny będą pasowały

Sosna o pokroju kolumnowym, kosodrzewiny, brzozy himalajskie, miskanty, rozplenice, tawuły japońskie, lawenda, żurawki, berberysy czerwone i zólte,

Chelsea Flower Show 2013 19:03, 02 cze 2013

Do góry
Po obu stronach ostnica (Stipa tenuissima)
Dereń biały - Cornus alba 18:57, 02 cze 2013

Do góry
'Ivory Halo' polecam.
Rozpoznawanie roślin domowych 18:45, 02 cze 2013

Do góry
U nas jest wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/445-haemanthus
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:36, 02 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moja miłość hostowa - 'Praying Hands'

Też mi się podoba, uważam że śliczna!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies