Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś będzie tu ogród 12:40, 11 kwi 2016

Do góry
Iwonka pisała, że mogłyby być tu i carpety. Miałam dwa w donicy, więc ustawiłam i mam wrażenie że to miejsce jest wprost dla nich. Tu na czerwono.

Za nimi srylion wysokich czosnków, których żółknące liście pochłonęłyby później berberysy. Na żółto albo hakonechloa albo Stella (a w nich kolejny srylion cebulowych- tym razem krokusów). Tylko zostaje mi w realu 5 dziur które o coś wołają. I ku mojemu zaskoczeniu powiedziałabym, że o kule. Tyle czy by pasowały do jabłoni?
Kiedyś będzie tu ogród 12:31, 11 kwi 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
Czytając rady Toszki, to wszystko takie proste.
Prawda? ....

Tak Miro, tam mam jabłoń ozdobną Olę. Zakochałam się w niej w Pęchcinie, kupiłam i jestem z niej bardzo zadowolona.

07_Rene napisał(a)
Ach Ci sąsiedzi
Ja też tak mam, że widzę już oczami wyobraźni jak będzie, a może jak bym chciała żeby było za kilkanaście lat

Trzy jabłonie to super pomysł. Będzie pięknie i wiosną, i jesienią.
Trzmielina może faktycznie taka trochę nijaka, ale bezproblemowa i wiosną bardzo dekoracyjna

Pomysł z jabłoniami fantastyczny. A tej wyobraźni to mi przydałoby się trochę więcej. Jak narazie to moja uruchamia się dopiero na coś konkretniejszego, jak w tym wypadku.

anbu napisał(a)
W życiu bym nie wpadła na pomysł aby dodać dwa dodatkowe drzewa. Aniu nie dziwię się, że Ci się buziol cieszy Na takie koncepcje, które proponuje nam Toszka, to trzeba mieć intuicję i lata praktyki.
Tocha brawo Ty
No ja też Aniu nie wpadłabym na to. Czasami na niby najprostsze pomysły najciężej wpaść. Po prostu trzeba mieć to "coś"- jak Iwonka.
Ukojenie 12:31, 11 kwi 2016

Do góry
Na szybko z komorki - plan:

Sciezka z trawnika. Zaznaczylam kolory rabat.
Kompostownik zamieniam w kwietnik - z zewnatrz. Innego miejsca na niego nie znajde - wszyscy sasiedzi obok ogrodzenia maja miejsca relaksu nie chce konfliktu. A ja mam go z dala od domu i czesci odpoczynku.
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:28, 11 kwi 2016

Do góry

Kamienny ogród patykiem malowany 12:28, 11 kwi 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Dla wszystkich zaglądających z pozdrowieniami ....

W zeszłym roku kwitł na fioletowo...a w tym dodał sobie jeszcze żółciutkiego.

Dziękuję, cudny ciemiernik
mój nie wiem czemu, ledwo żyje z dwoma listkami.a kwiatuszka zero
Droga do spełnienia 12:24, 11 kwi 2016

Do góry
Aniu fajnie że wpadłaś na kawkę bo Ty bardzo zajęta kobieta jesteś

rabata przed wejściem robi się 7 lat i mimo że powinna być zrobiona jak nalezy jako pierwsza to wak wyszło że jest prawie ostatnia

kocham byliny i mam ich na niej dużo o niestety nie przedkłada się na jej widok szczególnei zimą i wiosną

dlatego musze ją zmienić
po komunii
i jak przekwitną cebulowe

pergola postawiona dla róż - ni w dupę ni w oko
docelowo kiedyś pójdzie aut czyt. jak padną róże

chciałabym zostawić sosenkę na pniu róże na pniu i lilaka palibina (chociaż w sumie jeżeli tym roku nie będzie ładny to będę musiała go przesadzić)

rabata jest łukowata i tak myślę:
- czy puścić krajem obwódkę (z trzmieliny lub bukszpanu)
- czy tez zrobić jakieś zawijaski na rabacie
- rabata nie jest szeroka (może dzisiaj zmierze)
- przed jedną różą mam rozplenicę hameln i chcę tam dołożyć jeszcze jedna lub 2
- bardzo chciałabym też trzcinnika na przeciw drzwi tylko się zastanwiam czy on musi mieć baaardzo dużo słońca
- mam tam rozchodniki i jeżówki które zostaną w innych formach

i co myślicie?

przypominam

na jukę nie patrzymy - do wywalenia
ona tam jest na razie jako lejek (psy)

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:22, 11 kwi 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Piękne zdjątka, i piękna wiosna :0
Co to takiego ładnego ???
Z Pszenicznej ... 12:18, 11 kwi 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

Jak tylko znajdziesz żywokost to warto zrobić gnojówkę Znam osoby, które mają grządkę z żywokostem i pokrzywami w warzywniku Efekty pierwsza klasa, zwłaszcza u roślin kwitnących...
Tu akurat mam uwieczniony kwitnący (na gnojówkę same liście, najlepiej zanim zakwitnie) ale widać, że liście są ostro zakończone, pokryte ostrym meszkiem.

Renatka no to będę szukać, jak się uda to też go wprowadzę na działkę obok pokrzyw
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:59, 11 kwi 2016

Do góry
IwonaX napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie Chciałbym zadać pytanie w spr. Hortensji. Mam odmianę Wankia Fraise (?) przezimowałam ją a teraz wystawiłam na balkon. Niepokoji mnie wygląd jej listków. Troszkę czytałam w tym temacie, bo jestem "zielona" w uprawie kwiatków. Czy ona ma za mało żelaza, bo ma żółtawe listki z zielonymi żyłkami czy tak wyglądają młode listki Hortensji?

Iwonko tu na zdjęciu rzeczywiście wyglądaja listki za jasne. Czy sa rzeczywiście w kwaśnej ziemi, bo częstko tak jest gdy sa posadzone w zwykłej ziemi.
Ciekawa jestem czy inni sa tego samego zdania.
Ciężkie pięknego początki... 11:58, 11 kwi 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
Iza a nie chciałabyś zrobić tej rabaty podobnie jak po przeciwnej stronie furtki? Pasek żwirku, obwódka z bukszpana, hortki i trawy?

Za Twoją radą:

Wersja trzecia... Chyba najbardziej prawdopodobna

Ewentualnie zamiast lawendy - turzyca 'Frosted Curls' lub hosty...
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:58, 11 kwi 2016

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:57, 11 kwi 2016

Do góry
loftka napisał(a)
Witajcie, potrzebuję pomocy w zagospodarowaniu małego zakątka znajdującego się przed domem, przy garażu. Jest to strona wschodnia - słońce mam do 11-12 a potem cień. Bałagan teraz okropny,wiem, część roślin właśnie poprzesadzałam bo marne po zimie okrutnie. Dziś pada więc może będą pomysły na tą rabatę. serdecznie z góry dziękuję za wszelkie pomysły.

Posadź np. 3 kule zimozielone (trzmielina, tuja, cis) na pniu szczepione na różnych wysokościach - daj je w grupie, a pod nimi zrób kompozycję z kul niskich (tak żeby "grały" z tymi na pniu) - masz tu jakieś 2 bukszpany i tuję okrągłą (zdecyduj się na coś), a przy schodach to chyba tuja kolumnowa - przesadziłabym ją stąd. Na koniec całość czymś zadarniającym typu runianka, bodziszek, ew. żurawki niskie, kępki traw niskich - wedle uznania. Nie rób "misz-maszu", zrób eleganckie wejście
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:57, 11 kwi 2016

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:55, 11 kwi 2016

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:54, 11 kwi 2016

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:52, 11 kwi 2016

Do góry
Parę fotek zrobiłam.

Podzieliłam i przesadziłam stipę

Tulipanki, najstarsze, zaczynają. Te młodsze jeszcze nie.

Ogród potrzebujący zmian 11:50, 11 kwi 2016

Do góry
Tak przyciełam ją jak była krzakiem . Obcięłam dolne gałązki , żeby zrobić kulkę .Teraz przycinam ją regularnie gdy przekwitnie .Na żywo wygląda super.
Życie w wiejskim ogrodzie 11:32, 11 kwi 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Stokrotki w skrzynkach nabiejają masy ...

Kolor bije po oczach
Zachwyca mnie ten płotek...dumam
Cos u siebie zmienię
Tylko to szlifowanie i malowanie
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:21, 11 kwi 2016

Do góry
i ja potrzebuje pomocy bo stanęłam w miejscu:

Mam stary zaniedbany trawnik. Od lat nie widział weltykulatora ani aeratora. Pełno chwastów i mchu.

W weekend ścięłam nisko i zrobiłam wertykulacje krzyżową ale płytko. Niestety mech jeszcze jest. Tak to wygląda dzisiaj:

Po wertykulacji spryskałam większe skupiska chwastów Starane trawniki. Widze ze będę musiała poszukać jeszcze środka na wiechlinę i chwastnice. Część usuwam ręcznie ale tego jest tak dużo ze tylko chemia pomoże.

Gardenarium napisał(a)
Drugi sposób.

Najpierw wertykulacja, oprysk chwastów. Jak widać, że się skręcają, wtedy ziemia, nasiona, nawóz i podlewanie

Chciałam się trzymać tego schematu ponieważ wymiana wszystkiego nie wchodzi w grę. Poza tym mój trawnik prawdopodobnie nigdy nie będzie idealny ponieważ naokoło domu pola. Chciałabym doprowadzić jednak do stanu możliwie najlepszego jaki się uda uzyskać odpowiednimi zabiegami i pielęgnacją..

Myślałam ze wiem co mam dalej robić ale nasunęły mi się pytania:

Ponieważ trawnik jest zachwaszczony pomyślałam ze nie będę robiła teraz dosiewek a cały sezon przeznaczę na odchwaszczanie i ewentualnie opryski. Wschody z dosiewek uniemożliwią mi zastosowanie chemii. Dosiewki zrobię jesienią. Czy takie rozumowanie ma sens.

1. robić aeracje? Jeśli tak to kiedy? Musze odczekać jakiś czas po wertykulacji?
2. Kiedy po oprysku można podlać i nawieźć trawnik? Chwasty zaczynają się zwijać.
3. Co zrobić z mchem? Nie przejmować się pozostałym mchem i sypać saletrę? Mam w domu saletrę wapniowa. Czy jednak zastosować dolomit żeby zwalczyć resztki mchu. A może już jest za późno i potrzebny nawóz wieloskładnikowy?

Pokierujcie proszę jak to najlepiej zrobić. Z góry dziękuję
W ogrodzie Lorki za zakrętem 11:18, 11 kwi 2016

Do góry
oliwka napisał(a)

2 carexach oszimskich evergold ,

tak teraz sobie patrze, ze te twoje carex evergold inaczej niz moje wygladaja !!!

nie ufam temu mojemu ogrodniczemu, srednią tez wiedze tam mają ostatnio oglądałam cisy ( bo mi jeden podsycha z tych nowych) i na doniczce hicksii a na metce hilli i babka nie byla mi w stanie powiedziec w koncu co to

ps. listu oczywiscie nie wyslalam, nie wiem czy juz nie za późno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies