Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Brązowienie iglaków 12:29, 10 kwi 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
MMarcin, daj im poprostu jakiegos nawozu dla Tui. Z moich obserwacji zwiekszone szyszkowanie zwiazane jest z susza i brakiem pokarmu. Poprostu glodem. Sasiad ma zywoplot z tui i nie podlewa i nie nawozi.Ma same szyszki. Ja mam takie same tuje i syszek prawie nie ma. Moim zdaniem przydalby sie im poprostu nawoz i woda. A cisa to bym odmlodzila. Przyciela drastycznie a potem co roku ciela by byl gesty. Dala mu uniwersalnego florovita i ciela. Zobaczysz jaki gesty bedzie i ladny. Bo taki podwiazywany nie zdobi. Rozsyp mu w nogach kompostu.
Moj cis wiosna 2014

A tak wyglada po 5 krotnym cieciu.Narazie u gory jeszcze patyczki sa, ale skracam je i sadze ze w tym roku juz i u gory sie zagesci.

Cis był związany bo był przesadzany i dlatego, może też to jest właśnie powodem że tak wygląda? ma dużo żółtych igieł/gałązek obciąć je? Jak przycina się cisa bo nie chcę go zmarnować bo jest duży i szkoda by było... Oprysk florovitem uniwersalnym? czy pinivitem też mogę? Jaką dawkę zastosować do oprysku i podlewania florovitem?
Metamorfozy "Ustronia pod miedzą" :-) 12:25, 10 kwi 2016

Do góry
Zapachniało, zajaśniało. Wiosna, ach to ty

Z Pszenicznej ... 12:24, 10 kwi 2016

Do góry
A to psi patrol na tropie

Z Pszenicznej ... 12:23, 10 kwi 2016

Do góry
Pod leszczyną, w miejscu jeszcze nie zadeklarowanym z przeznaczeniem i wyglądem rozrastają się maki wschodnie. Jeśli któraś chce to proszę, bo potem znikają i ich nie widać

Część Anabellek posadziłam sobie tak

Ciekawe czy będą rosły, bo nie wiem czy znajdę dla nich teraz miejsce na rabacie. Jeśli w pojemnikach im się nie spodoba to pójdą do warzywnika
Początki mojego ogródka. 12:15, 10 kwi 2016

Do góry

Oto projekt części mojego ogrodu oczywiście jeszcze nie skończony .Taras bedzie drewniany jest on pod gołym niebem bez żadnego zadaszenia i słońce jest tam cały dzień.
Do tarasu przylegają trzy rabaty każda 1 m szerokości:
2-bukszpany
3-żurawki w kolorze bordo
4-trawy niskie do 30 cm wysokość
7-róża angielska Othello
8-hibiskus biały pełny
9-winogron
Za rabatami sa żywopłoty strzyżone na wysokość 1 metra z żywotników.
Za żywopłotem jest warzywnik i jagodnik .Od trawnika jest oddzielony 6-trzmielina emerald gold strzyżona w niski żywopłocik.
A 5-ścieżki
Nie wiem czy dobrze to wygląda bo na rabatach jeszcze brakuje roślin jeszcze nie wiem jakich kolorów nadal kombinuję .
Z Pszenicznej ... 12:12, 10 kwi 2016

Do góry
A w piątek wyrównałam kolejną rabatę, te proste linie są dla mnie

Z Pszenicznej ... 12:11, 10 kwi 2016

Do góry
Rabata z liliowcami też się budzi

Ciekawe czy będę tam miała siewki werbeny, bo siałam jesienią

Z Pszenicznej ... 12:10, 10 kwi 2016

Do góry
Teraz pytanie czy to jest żywokost?

Z Pszenicznej ... 12:08, 10 kwi 2016

Do góry
Pokazała się też hakone

Moja kolejna jabłonka Royalty, sadzona na jesieni. Będzie pięknie jak podrośnie.

fiołeczki z floksami

Z Pszenicznej ... 12:06, 10 kwi 2016

Do góry
Wychodzą już trawy
Ta zieloniutka to turzyca palmowa

Trzcinnik KF

Trzcinnik Overdam

Stipa Brachytricha

Z Pszenicznej ... 12:03, 10 kwi 2016

Do góry
Różanka w części odbiła, ale na kilka róż czekam. Jeśli nie odbiją to wymiana. Trudno liczyłam się z tym.
Za różami pięknie już rośnie szałwia, nie nawożę jej by za bardzo nie wybujała

Pod drugą rabatą z różami obwódka z lawendy, czyśćca wełnistego i goździków. Zobaczymy co się sprawdzi i co zostanie.

Z Pszenicznej ... 12:00, 10 kwi 2016

Do góry
Peoniowy las
Razem z nimi rosną bodziszki, dzwonki, orliki i przywrotnik

Z Pszenicznej ... 11:58, 10 kwi 2016

Do góry
Wyszłam dziś szybko na dwór, w przerwie gdy nie padało
Wszystko rośnie jak na drożdżach

Hortensjada 11:57, 10 kwi 2016

Do góry
Trochę się już "przespałam" z tym tematem -trudno, na pewne sprawy nie mamy żadnego wpływu Dobrze, że jest ogródek i ludzie, którzy czują i myślą podobnie. Będę miała 2 dni wolnego, zaplanowane wcześniej, pewnego rodzaju izolacja od ciężkiej atmosfery w miasteczku bardzo się przyda ( a zwłaszcza od jak to zwykle bywa w takich sytuacjach idiotycznych domysłów, plotek a te działają na mnie jak płachta na byka, na głupotę niestety nikt jeszcze nie wymyślił środka chwastobójczego).
Mam nadzieję zakończyć prace porządkowe i posadzić ostatnie zakupione roślinki - w tym te 3 przepięknie ciemierniki ( niestety bez nazwy odmianowej)

A to taka ciekawostka, która niedługo zakwitnie, później pod hortensjami nie będzie jej widać

Psiząb

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:54, 10 kwi 2016

Do góry
Mysza napisał(a)
Marta dopytywała ostatnio o bratki.

kolor donic wyśmienicie pasuje do kostki...szukam też czegoś takiego...ślicznie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:43, 10 kwi 2016

Do góry
Mysza napisał(a)
Pomyślałam sobie szybciutko posadzę hi hi.
Ale aby wyszło w miarę w łuku to musiałam trochę czasu poświęcić

Było...

Ten fragment rabaty z podestem tarasowym przypomina mi mój kawałek
u Ciebie kostka na równi z gruntem, u mnie natomiast wyżej z powodu nierówności i zastanawiam się, czy jeszcze nie podnieść..
Rododendronowy ogród II. 11:42, 10 kwi 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Bożenko u mnie od dwóch dni tylko mżawka
szaro, zimno i ponuro

Mżawkę do mnie ja przyjmę chętnie bo ciagle mam za mało ale i tak się cieszę ze cokolwiek popadało bo mój trawnik wygląda tak i bez deszczu nie urosnie.
To efekt ostatniego lata.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 11:33, 10 kwi 2016

Do góry
szkabono

Miałam problemy z różnymi szkodnikami brzóz. Jedne - trociniarka czerwica - uśmierciły mi brzozy brodawkowate, inne - zielone gąsienice - zajadały się ich liśćmi, a jeszcze inne - których nie rozpoznałam, a które przypominają mi to, co na Twoich zdjęciach - wypędziłam stosując maść do zabliźniania drzew.

Latem w ubiegłym roku zauważyłam pęknięcie - dokładnie takie, jak u Ciebie - na pniu brzozy strzępiastolistnej. Całość dokładnie zakleiłam maścią, odcinając szkodnikowi dostęp do powietrza. Robiłam to intuicyjnie, bo tak naprawdę nie wiedziałam, co drąży brzozę.
Przed chwilą wyszłam zrobić zdjęcie, bo sama byłam ciekawa, jak wygląda pień dzisiaj, po 8 miesiącach. Rozrósł się, ale nie widać kolejnych uszkodzeń. Są małe dziurki, które muszę znowu zakleić, a które prawdopodobnie są efektem rozrastania się pnia. Taką przynajmniej mam nadzieję...

Zerknij:

Rozpoznawanie bylin 11:30, 10 kwi 2016

Do góry
ogrodniczka91 napisał(a)

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie jak te 'kwiaty'się nazywają? Proszę o pomoc

Pierwisonek.
Rozpoznawanie roślin cebulowych 11:28, 10 kwi 2016

Do góry
ogrodniczka91 napisał(a)

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie jak te 'kwiaty'się nazywają? Proszę o pomoc

Hiacynty, następnie szafirki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies