Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 22:57, 15 maj 2016

..i na dobranoc jeszcze parę ujęć z herbacianego ogrodu:

pozdrawiam
Jan
Mixtoorka 11:21, 16 maj 2016

wszystkie fajne!
Dorota123 14:28, 16 maj 2016

Od 2014 roku ogród przeszedł ogromną metamorfozę. Klony palmowe, które pięknie Ci rosną nadały mu fajny klimat. Zakątki wysubtelniały, zdjęcia mają ładne kadry. Z pewnością miło się wypoczywa w takim miejscu.
paula23 20:00, 17 maj 2016

Witam
Janie zaglądam do Ciebie co jakiś czas nacieszyć oczy Twoimi klonami Póki co moja kolekcja powiększyła się i mam już:
Dissectum
Dissectum Garnet
Butterfly
Inaba shidare
Bloodgood
oraz "zwykłe" zielone i czerwone Atropurpureum
i no maluszka może zechciałbyś mi udzielić rady co to może być za klon:

Kupiłam maleństwo na wyprzedaży za 99gr opisany był jako "Klon palmowy" ale wydaje mi się że jak na takiego mikruska ma z 30 cm to ma bardzo duże liście...

Miałam małe problemy z Butterfly bo mimo iż zimował w nieogrzewanym pomieszczeniu pod pierzynką ze świerka troche przemarzł i chyba pozostanie mi chowanie go na zimę bo do gruntu nie da rady... Planuje również zakup Katsury i Orange Dream.
paula23 20:00, 17 maj 2016

Witam
Janie zaglądam do Ciebie co jakiś czas nacieszyć oczy Twoimi klonami Póki co moja kolekcja powiększyła się i mam już:
Dissectum
Dissectum Garnet
Butterfly
Inaba shidare
Bloodgood
oraz "zwykłe" zielone i czerwone Atropurpureum
i no maluszka może zechciałbyś mi udzielić rady co to może być za klon:

Kupiłam maleństwo na wyprzedaży za 99gr opisany był jako "Klon palmowy" ale wydaje mi się że jak na takiego mikruska ma z 30 cm to ma bardzo duże liście...

Miałam małe problemy z Butterfly bo mimo iż zimował w nieogrzewanym pomieszczeniu pod pierzynką ze świerka troche przemarzł i chyba pozostanie mi chowanie go na zimę bo do gruntu nie da rady... Planuje również zakup Katsury i Orange Dream.
bql3 21:11, 17 maj 2016

witam,

Karolina-
sama przyznasz że klony to mają magię.

Dorotko -
cieszę się że podobają Ci się moje metamorfozy na ogrodzie
bql3 21:26, 17 maj 2016

Paula
- widzę że powiększa się grono miłośników klonów palmowych a co do Twojego zapytania to musisz odczekać jeden sezon tj rok aby mieć zupełną pweność co zakupiłąś za odmianę klona bo po przebarwieniu się listków na wiosną potem latem oraz na jesień a w ten czas okaże się dokładnie co masz za odmianę.
Jestem w posiadaniu takowego klona palmowego a fotki wrzucam dla porównania poniżej:

klon palmowy 'Acer palmatum' wiosną

'Acer palmatum' liście

'Acer palmatum' wybarwienie jesienne

'Acer palmatum' listki jesienią

pozdrawiam
Jan
paula23 21:56, 17 maj 2016

Dziękuje Ci za odpowiedź

A czy masz może w swojej kolekcji 'Sango kaku' ? Wybacz ale nie pamiętam a trochę tych stron Ci się tu nazbierało i ciężko mi chwilowo wszystkie przejrzeć.
bql3 09:42, 18 maj 2016

Paula
- No ten mluszek co go zakupiłaś to wg mojej skromnej wiedzy jest czerwono listną odmianą klona o pełnej nazwie: Acer palmatum 'Bloodgood'- ustaw go w miejscu nasłonecznionym to listki nabiorą odpowiedniej czerwonej barwy zaś gdy będzie rósł na rabacie zacienionej na mało słonecznionym miejscu to liście nie będą już posiadać tak intensywny czerwony kolorów i będą z domieszką zieleni.

pozdrawiam
Jan

bql3 09:59, 18 maj 2016

Paula

acer palmatum 'Sango kaku' - wiesz, Herbaciarnia nie może się obejść bez tak wysublimowanej odmiany klona bo stanowi ona bardzo piękną formę i pokrój o charakterystycznej czerwonej korze przez co wśród całej mojej kolekcji jaką posiadam na ogrodzie to są aż dwie sztuki tej pięknej rośliny u mnie, a poniżej przedstawiam fotki :

pozdrawiam
Jan