Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:46, 05 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Jelsi ktoś nie miał słoneczka, przesyłam moje. Chodizłąm dzisiaj w krtókim rękawie po ulicy przed biurem !!! 25 stopni bylo i słońce mocne jak latem

magnoliowo

ps Jeli ktoś dopatrzy się kartek na rabatach to oficjalnie informuję, że zamienię je na tabliczki, tylko muszę dokupić. Bo kolekcja róż się powiększyła a tabliczki nie... I żeby nie byłow iem kto zdjęcia pod lupą ogląda

aha na wąsy trawnika nie patrzymy!!!!

a więc magnolia u ciebie ruszyła, u mnie na osiedlu jeszcze w zamkniętych pąkach
Potwierdzam, że ciepło dziś było na mieście, że również chodziłam w krótkim rękawku

Ktoś pytał o trzcinniki, z tego co pamiętam, u mnie pięknie rosną, mają już chyba z 30 cm (mam je w donicach)
Makowo na Kociewiu 21:44, 05 kwi 2016

Do góry
aha i jeszcze zrobiłam oprysk "olejem"
Kilka ostatnich ciepłych fotek

Stwierdziłam również, że nie pozbędę się na razie wierzby - o tej porze jest cudowna i żywi tyle pszczół ...na razie zostanie

- jednak jałowce wylecą

Makowo na Kociewiu 21:44, 05 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Kasiu, szacun! Ale się napracowałaś. Szok z tymi cebulami

Kasiu najgorsze, że nie wiem dlaczego tak się dzieje - ja mam piaski więc o zastoju wody nie ma mowy - w glebie musi być jakiś patogen, który infekuje cebule tylko jak temu zaradzić - już nigdy nie będę mogła sadzić cebulowych?
Chorują wszystkie oprócz czosnków.
bratki nie chorują

Ogródek Iwony II 21:43, 05 kwi 2016

Do góry
Dziś oczyściłam rabatę z hortensjami ogrodowymi i moim "bonzajem", nad którym trzeba popracować dalej. Poczekam z nim do czerwca, niech się określi, czy podusie będą przyrastać.
Danusia pisze, ze bukszpany można ciąć w czerwcu. Oby wielkich upałów nie było wtedy

Bawarka 21:43, 05 kwi 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Ewa no rece opadaja

Edytko utopily sie kolejne 2, wychodza z ziemi, wchodza na rosline i spadaja do wody. Zobaczymy ile jeszcze ich znajde...

A oto jak przygotowuje sobie witaminki dla moich roslin
Wrzucilam do sporej wanienki skorupy jaj zbieranych cala zime, skorki bananow, scinki racic/kopyt/ rogow zwierzecych, kawe,herbate, maczke, troche ziemi z kretowisk, troche swojego kompostu...i co mi tam jeszcze w rece wpadlo

Powoli zaczynam podsypywac pod niektore rosliny Do tej pory moj ogrod dawal sobie rade sam, dawalam od czasu do czasu pokrzywe, w tamtym roku zaczelam z bananami itp ale delikatnie, jak mi sie przypomnialo. W tym chce wprowadzic im wiecej pokarmu, zobaczymy czy dam rade. I czy rosliny to przezyja

i niech siem topią !!!
cudna pasza zasiłkowa
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:42, 05 kwi 2016

Do góry
Przegorzan i hakone

a to floks?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:39, 05 kwi 2016

Do góry
tujki do przycięcia znowu, czekają na swoją kolej

aniołek wrócił

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:39, 05 kwi 2016

Do góry
Padam...
Cały dzisiejszy dzień w ogrodzie.
Truskawki okopane, maliny posadzone,
Wszystkie róże przycięte, zasilone, kopczyki rozgarnięte.

Patyczki hortek posadzone do ziemi...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:37, 05 kwi 2016

Do góry
Jarzmianka i ostróżka

Szałwia i jeżówka
Jestem w polu 21:37, 05 kwi 2016

Do góry
Mała Eleczka 21:37, 05 kwi 2016

Do góry
Zapomniałam pokazać... największego czosnka z zeszłego roku wrzuciłam do kompostownika który ma być oczkiem wodnym i oczom nie mogłam uwieżyć! Nasionka się wysiały

tylko co z tym teraz zrobić? i czy w ogóle warto coś robić?
Jukki ogrodowe - nie tylko te popularne 21:35, 05 kwi 2016

Do góry
U mnie juki co zimują w pomieszczeniach już na polu są
Moja bajka 21:35, 05 kwi 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:34, 05 kwi 2016

Do góry
latarnie wróciły na miejsce, ale krotki ich żywot .....wytrzymują max dwa sezonypodobnie jak płotek z piór boazeryjnych - szukam dla nich trwalszej i wygodniejszej alternatywy

Makowo na Kociewiu 21:34, 05 kwi 2016

Do góry
A dobra wiadomość
wszystkie róże przeżyły - choć golasy jesienne nie wyglądają idelanie.
Trawnik jest w niezłej kondycji, za to żurawki w złej ale powoli się reanimują.
Kilka stip chyba żyje, inne trawy chyba też. Najlepiej wyglądają kurze łapki i ice dance.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:33, 05 kwi 2016

Do góry
A wiosna szaleje
Nigra wczoraj i dziś:

Tulipany
Ogródek Iwony II 21:31, 05 kwi 2016

Do góry

Ogródek Iwony II 21:31, 05 kwi 2016

Do góry
Dziś miałam fajnych gości rano w ogrodzie. Zaprosiłam jedną klasę na sesję fotograficzną. Tematem była fotografia zbliżeniowa (Macro). W czasie jednej godziny dzieciaki odkrywały wiosnę w ogrodzie, zwykłymi aparatami robili nie raz akrobacje, by z poziomu ziemi zrobić fajne zdjęcie... Zadanie było o tyle utrudnione, ze poprosiłam, by po sobotniej wertykulacji trawnika i dosiewce - nie zadeptać go. Nie chcieli wyjść z ogrodu, chociaż zbyt wiele kwiatów jeszcze nie kwitnie.
Potem poświęciliśmy godzinkę na obejrzenie prac, wyłowienie ciekawych ujęć, omówienie zdjęć... Niektóre fotki bardzo ciekawe... Dowiedziałam się przy okazji, ze kwitnie bergenia i zakwitł jeden żonkil...
Fajnie wyszło zdjęcie z fotografią mchu i zielonymi listkami tawuły...

Jak wróciłam do domu, zabrałam aparat i sama cyknęłam kilka fotek:
Obiecałam zaprosić do ogrodu, jak zaczną kwitnąć tulipany i rododendrony

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:29, 05 kwi 2016

Do góry
Witajcie,
na forum trafiłam w poszukiwaniu inspiracji i wiedzy a teraz jeszcze po konkretną poradę.
Chcę obsadzić rabatę od strony południowej domu.
Chcę, żeby rabata była minimalistyczna ale kompletnie nie mam pomysłu jak ten temat ugryźć.. Kocham rośliny i patrząc po tym ile mam ich w domu boję się, że przegnę z tą rabatą i zapcham niepotrzebnie wszystkim co mi wpadnie w oko i z minimalizmu nici
Cała okolica to lasy na piachach ale na tej rabacie nawiozłam już trochę torfu ogrodniczego i użyźniłam na głębokości ok 1,5m
Myślałam żeby rabata osłaniała nas od drogi (droga jest od strony zachodniej) gdy będziemy siedzieć na tarasie - i nie wiem jak to rozwiązać - trawy? Jeśli to niemożliwe to napiszcie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:28, 05 kwi 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies