Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pan Maluśkiewicz

Pan Maluśkiewicz

nicol21 09:21, 27 kwi 2016

Ta pokazana trawka to nie hakone ale to juz wiesz skoro masz hakone. Aureola to ta z paseczkami, prawda? mam tylko 1 - tzn. miałam 1 w ubiegłym roku, ale jesienią była tak duża że ją rozsadziłam i jeśli dobrze pójdzie to ta w donicy nadal spora będzie i powinam mieć jeszcze 2 w ziemi powiem Ci że i czasem tutaj ją ciężko sptokać.
Mam też 3 sztuki tej zwykłej hakone [bez pasków] i nie jest taka urodziwa.

Co do magnolii, też się zachwycam genią, ba - u rodziców już od ubiegłej wiosny rośnie. Ale jeśli masz malutki ogródek to nie wiem czy aż tak warto ją sadzić - jest cudna przez jakieś 3 tygodnie,a potem to ot drzewo liściaste. Może bardziej warto kupić inne, też liściate, ale które przez cały sezon są bardziej ozdobne i np. jesienią świecą kolorkiem ?
Co innego w większych ogródkach, tam można pozwolić sobie na magnolie bo potem wiele innych roślin gra pierwsze skrzypce a "ot drzewo" stanowi tło.
No ale to takie moje wolne rozmyślania - zrobisz jak zechcesz

U mnie magnolia pojawi się tylko jeśli jabłonka z sentymentem padnie
ehhh siem rozgadałam!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Mixtoorka 10:23, 27 kwi 2016

nicol21 napisał(a)
Ta pokazana trawka to nie hakone ale to juz wiesz skoro masz hakone. Aureola to ta z paseczkami, prawda? mam tylko 1 - tzn. miałam 1 w ubiegłym roku, ale jesienią była tak duża że ją rozsadziłam i jeśli dobrze pójdzie to ta w donicy nadal spora będzie i powinam mieć jeszcze 2 w ziemi powiem Ci że i czasem tutaj ją ciężko sptokać.
Mam też 3 sztuki tej zwykłej hakone [bez pasków] i nie jest taka urodziwa.

Co do magnolii, też się zachwycam genią, ba - u rodziców już od ubiegłej wiosny rośnie. Ale jeśli masz malutki ogródek to nie wiem czy aż tak warto ją sadzić - jest cudna przez jakieś 3 tygodnie,a potem to ot drzewo liściaste. Może bardziej warto kupić inne, też liściate, ale które przez cały sezon są bardziej ozdobne i np. jesienią świecą kolorkiem ?
Co innego w większych ogródkach, tam można pozwolić sobie na magnolie bo potem wiele innych roślin gra pierwsze skrzypce a "ot drzewo" stanowi tło.
No ale to takie moje wolne rozmyślania - zrobisz jak zechcesz

U mnie magnolia pojawi się tylko jeśli jabłonka z sentymentem padnie
ehhh siem rozgadałam!

No co mam powiedzieć więcej skoro wszystko już powiedziałaś. Myślę tak samo. Choć u mnie dużo kolorów i tej zieleni jakby mniej. Ale mój entuzjazm trochę opadł. To pierwszy rok tak naprawdę mojego Maluśkiewicza i chcę zobaczyć jak wszystko wygląda razem.

Hakone mam, ale moje jeszcze nie wschodziły. Myślałam, że może ta trawa zielona żółknie z czasem. Ale jak zobaczyłam swoje kiełkujące i żółciusie i paskowane to tamto zielone (pewnie trzcinnik) szybko wykopałam i oddałam. Z panią ze szkółki znalazłyśmy hakone wśród traw Podmieniłam i mam 4 tzn. Witold ma w nóżkach.
MirellaB 17:28, 29 kwi 2016

Karola wiadomo, że magnolia nie lubi grzebania w korzeniach. Czytałam u Marty Zielonej, żeby posadzić w odległości od magnolii i prowadzić tak, żeby się zadarniało w kierunku pnia - to dobry pomysł
Mixtoorka 20:32, 29 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
Karola wiadomo, że magnolia nie lubi grzebania w korzeniach. Czytałam u Marty Zielonej, żeby posadzić w odległości od magnolii i prowadzić tak, żeby się zadarniało w kierunku pnia - to dobry pomysł

No też myśl
Kacha123 22:01, 29 kwi 2016

Mixtoorka napisał(a)

To pierwszy rok tak naprawdę mojego Maluśkiewicza i chcę zobaczyć jak wszystko wygląda razem.

Uważam, że to bardzo rozsądne. Zobaczysz co i jak ze sobą gra w różnych porach roku i spokojnie sobie Maluśkiewicza dopieścisz
malkul 19:26, 01 maj 2016

Mixtoorka napisał(a)

Na tę trawkę zwiało kartkę Hakonechloa, a może to proso? Ono wcześnie startuje? Wygląda jak wypasiony perz

hakone to razcej nei jest
lojalna_ 15:50, 03 maj 2016

Słoneczko przesyłam . To czas startu i obserwacji taki czas tez wskazany ))) buziol

Zastanawiam sie nad szczepiona magnolia tylko Geni szczepionej jeszcze nie widziałam
Mixtoorka 17:20, 03 maj 2016

Gosiu, tak to był trzcinnik.

Kasiu, no potrzebuję czasu, żeby się przekonać czy Genie czy Sango-kaku, a może hortensje. Albo różę pnącą.

A wczoraj do mojej Maluśkiewiczowej rodziny dołączyła Józefina i nowa donica kompozytowa.

Muszę ją wysadzić jeszcze
Mixtoorka 17:23, 03 maj 2016

lojalna_ napisał(a)
Słoneczko przesyłam . To czas startu i obserwacji taki czas tez wskazany ))) buziol

Zastanawiam sie nad szczepiona magnolia tylko Geni szczepionej jeszcze nie widziałam

Jolu jak dotrę do Piły kiedyś to sprawdzę te duże , ale onechyba były wąsko prowadzone.Ale czy szczepione to nie wiem.rzucę okiem.
lojalna_ 17:33, 03 maj 2016

Józefina . Miło Cie poznac