Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mala_Mi 11:00, 02 maj 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podsypka z suchego betonu na trwałe wiąże kostkę z podłożem. Jej likwidacja wymaga użycia młotka lub lekkiego kilofka. Podsypka z piasku umożliwia błyskawiczną likwidację kostki )). Minusem jest większa podatność kostki na odkształcenia, ale umożliwia korektę . Mała Mi swoje obrzeża w ogrodzie robi na podsypce z piasku, bo często poszerza rabaty kosztem trawnika. Ścieżki do domu i podjazdu nie odważyłabym się robić tą metodą, ale utwardzenia z boku drewutni na wiaderka, skrzynkę jak najbardziej.

Opaska wokół domu i ścieżka jest na podsypce z cementem.. na piasku byłoby to niestabilne.. i tego nie będę przestawiać .. ale obrzeża owszem
Gruszka_na_w... 22:11, 02 maj 2016

ryska napisał(a)
Dziękuję Ci bardzo, bardzo się zawiodłam u mnie na cebulkach z Lidla, ponieważ w tamtym roku kwitło 100 sztuk a w tym tylko 15, ze 30 ma liście a reszta zgniła.
Szukam takich które będą co roku kwitły i się mnożyły

Swoje zawsze kupuję w biedronie. Sprawdzam, czy cebulki zdrowo wyglądają. Do tej pory się nie zawiodłam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:04, 03 maj 2016

Długi majowy weekend prawie za nami. Udało się wykorzystać wolny czas zarówno na odpoczynek z ulubioną lekturą przed okiem, jak i na prace w ogrodzie.
W warzywniku uporządkowane zostały wszystkie grządki. Posiałam ogórki, średniopóźną marchew, pietruszkę korzeniową, cukinie i dynie. Parę nasionek dyni zakopię w pobliżu kompostownika. W zeszłym roku mieliśmy z takiego siania znakomite plony.
Jeden z zagonków czeka jeszcze na sadzonki pomidorów. Na ryneczku jedna flanca kosztuje 1,5 zł. W powodu zawirowań osobistych w tym roku nie miałam głowy do robienia własnych.

Dopiero teraz widać, że z zewnątrz już nas nie widać zza brzózek. Ależ urosły ! Jarząb pospolity też wystrzelił w niebo. )
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:18, 03 maj 2016

Znalazłam dzisiaj kilka niespodzianek w ogrodzie. Po raz pierwszy jodła koreanka będzie miała szyszki.To jedno z pierwszych drzewek sadzonych na działce.

Ciekawie zapowiadają się kwiaty ostatnich w kolejce do kwitnienia tulipanów. Kwitną ostatnie idealnie białe narcyzy, poziomki i truskawki. Mniam !

Zrobiłam kanciki przy murku i schodkach. Pooglądałam młode listki na jarząbach szwedzkich.
Gruszka_na_w... 18:53, 03 maj 2016

I parę widoczków
Bez czarny Black Lace

Jedna rabat tzw. półksiężycowych

Przy ławeczce posadzone są róże New Down. Mam nadzieję, że utworzą klimatyczny zakątek.

Kwitnie migdałek, nieco później niż w zeszłym roku. Na zachodniej granicy działki posadziłam tulipanowca. Wraz z grujecznikiem, brzozą Doorenbos i kilkoma świerkami serbskimi powinien utworzyć dobrą zasłonę od wiatrów i sąsiadów.

Gruszka_na_w... 15:01, 04 maj 2016

Ależ okropna aura za oknem. Z jednej strony dobrze, bo gliniasta gleba w wierzchniej warstwie całkiem zamieniła się w skorupę. Z drugiej źle, bo ogrodnik uziemiony jest w domowych pieleszach. Czeka na orliki, wpatruje się w kropki na liściach miodunki, podziwia krople na przetacznikowych listkach, dostrzega ukryte fiołki i tęskni za słonkiem. )

Pszczelarnia 17:30, 04 maj 2016

Pomidory u nas 2 zł i 2,50. Ale stanieją. Ja jeszcze nie wysadzałam cukinii ani ogórków, ani pomidorów - cała reszta już tak i posiana.

Idzie ocieplenie i deszcze. Wszystko ruszy z kopyta.
AnnaCh 19:41, 04 maj 2016

Oj ruszy, ruszy... I chwasty też.
Pomidorki chyba wysadzę w ten weekend
Gruszka_na_w... 20:17, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Pomidory u nas 2 zł i 2,50. Ale stanieją. Ja jeszcze nie wysadzałam cukinii ani ogórków, ani pomidorów - cała reszta już tak i posiana.

Idzie ocieplenie i deszcze. Wszystko ruszy z kopyta.

Odmiany pomidorów szklarniowych bywają droższe. Te do gruntu były w piątek właśnie po 1,50.Liczę właśnie na to nadchodzące ocieplenie, dlatego posiałam te ciepłolubne. )
Gruszka_na_w... 20:19, 04 maj 2016

AnnaCh napisał(a)
Oj ruszy, ruszy... I chwasty też.
Pomidorki chyba wysadzę w ten weekend

Pielenie w warzywniku to sama przyjemność. Najgorsze jest wyciąganie z gliny na rabatach tych wysianych między krzewami ostów, mniszków i innych rdestów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies