Dzisiaj zajęłam się boczną rabatą, poniekąd frontową

Sorki za jakość zdjęcia, robione telefonem, ale mam nadzieję, że będzie coś widać.
Buksiki posadzone, dobrze, że ich nie ciupnęłam, bo szkoda byłoby tych przyrostów, a sporo ich jest.
Na rysunkach czy projektach wszystko fajnie wygląda, trudniej laikowi z realizacją i rzecz jasna naszły mnie wątpliwości, zanim posadzę muszę uzgodnić z Wami.
Tam gdzie zielone kreski będzie żywopłot z cisa, po przeciwległej stronie między powojnikami na wąziutkim pasku będzie również posadzony cis, to tak celem przypomnienia.
Teraz moje wątpliwości:
1. Te 3 białe kółeczka to hortensje limelight, czy odległość od szmaragdów do hortensji 1,33 m jest wystarczająca. Za nimi chcę dać jeszcze miskanty 'Gracillimus' lub ML.
2. Śliwę wiśniową chcę przesunąć w linii równej jak hortensje, czyli 1,33m od szmaragdów((białe wiaderko z bordowym kółeczkiem)
3. W nogach śliwy byłyby 2 kule np. bukszpanowe różnej wielkości (dwie czarne doniczki)
4. Między hortensjami a obwódką planuję żurawki Marmalade, z tym że od strony płotu jest aż 1,96m i zwęża się stopniowo ta szerokość. Czy całą tą powierzchnię wypełnić żurawkami?
5. Na koniec, czy dobrze robię sadząc w równej linii hortensje od żywopłotu, czy może powinnam mierzyć równe odległości od obwódki buksikowej?
Pomożecie??
Toszka, może i Ty znajdziesz minutkę.