Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

elmagra 08:41, 10 maj 2016

LyraBea napisał(a)

Na zdjęciach co jakiś czas przewija się ta część ogrodu. Na razie ma 80cm szerokości. 60cm od siatki w rzędzie rosną w równych odstępach 3 tuje szmaragd- jantar-szmaragd odstęp=tawuła japońska goldenflame szmaragd-jantar-szmaragd odstęp=tawuła japońska goldenflame itd.
Miało to zagrać kolorem i kształtem: stożki- zielony, złoty, zielony i niższa kuleczka z czerwienią i tak kilka razy. Tylko te moje tuje takie szkaradne. Coś nie chcą rosnąć, chorują, drapaki takie, że wstyd pokazywać :/
[...]
W przyszłości prawdopodobnie rabatę poszerzę i jakiś parter niskich, może kwitnących nasadzeń dołożę.

Beatko, dziękuję Ci za pokazanie płotu. A powiedz mi, (tak już przyszłościowo) jak tuje urosną okazałych rozmiarów, czy wtedy te tawułki zostaną w tych miejscach?
Podobają mi się kuleczki tawułek, ale rozważam też berberysy te małe kuleczkowate. Które krzewy są lepsze bądź ładniejsze? Ale mam dylemat.
A ja nie lecę podlewać warzyw, coś mi po wsadzeniu sałata padła. Za szybko ją wsadziłam - ona bidulka od soboty leży i leży... Szczypior też pięknie rósł, aż się zmęczył i położył. :/
MAD 12:28, 10 maj 2016

Fajnie mi się czytało historię, którą opisałaś. Wciągająca. Kawał roboty już zrobiliście. Najcięże prace już chyba za Wami. Jestem pełna podziwu dla Twojej wytrwałości i zaciętości w przygotowywaniu terenu pod trawnik. Szacun.
Bedę podglądać.
Zana 10:52, 12 maj 2016

LyraBea napisał(a)

Trawnik nawiozłam " z ręki" Troszkę plam ma, ale nie jest źle. Jak sąsiad swój zasilił z siewnika, to miał pasy i kratkę.
Marzenkę pozdrowię, chyba miała nosa wiedząc, o którą Gosię chodzi

Mój eM też w ubiegłym roku nawoził siewnikiem. Wyszły pasy niczym na boisku piłkarskim. Ale w jeszcze poprzednim roku było ciekawiej: stojąc w miejscu rozrzucał nawóz dookoła, efekt: piękne ciemnozielone plamy, które ułożyły się w kształt kwiatu. Ostateczny efekt: teraz nawóz rozrzuca pan, który przychodzi do koszenia.
Dominika11 10:56, 12 maj 2016

u nas piękna pogoda, pozdrowionka zostawiam
LyraBea 20:29, 12 maj 2016

Zana napisał(a)

Mój eM też w ubiegłym roku nawoził siewnikiem. Wyszły pasy niczym na boisku piłkarskim. Ale w jeszcze poprzednim roku było ciekawiej: stojąc w miejscu rozrzucał nawóz dookoła, efekt: piękne ciemnozielone plamy, które ułożyły się w kształt kwiatu. Ostateczny efekt: teraz nawóz rozrzuca pan, który przychodzi do koszenia.

Fajnie masz...Pana od trawnika Mnie udało się mojego Pana Męża do skoszenia trawy namówić, ale już nawieźć to bym mu nie pozwoliła. Kwiaty na trawniku, to może być ciekawie
LyraBea 20:33, 12 maj 2016

Dominika11 napisał(a)
u nas piękna pogoda, pozdrowionka zostawiam

Dziękuję za pozdrowionka.
U mnie już za ładnie. Marzę o chmurach, o deszczu. Koszmar jakiś taka susza.
A ja od 3 dni unieruchomiona. Straciłam i zapał i radość. Chyba nie dam rady sama podołać wyzwaniu trawnik, bo kręgosłup mi do reszty odmówił posłuszeństwa..Ręce opadają. Co ja teraz zrobię. Tyle już roboty za mną i wszystko pójdzie na marne, bo zacznie osiadać, utwardzać się i zarastać na nowo
Dlatego milczę, bo o czym tu pisać. Zaglądam do innych ogrodów i czekam, aż kręgosłup trochę odsapnie.

Dominika11 20:35, 12 maj 2016

ojejku bidulko współczuję - trzymaj się cieplutko i mam nadzieję, że szybko wyzdrwiejesz
LyraBea 20:37, 12 maj 2016

MAD napisał(a)
Fajnie mi się czytało historię, którą opisałaś. Wciągająca. Kawał roboty już zrobiliście. Najcięże prace już chyba za Wami. Jestem pełna podziwu dla Twojej wytrwałości i zaciętości w przygotowywaniu terenu pod trawnik. Szacun.
Bedę podglądać.

Witam Cię u mnie. Dobrze może się zaczęło, ale jak widzisz uszła ze mnie para. Nie wiem, co dalej. Chciałabym kontynuować prace w ogrodzie, ale zostałam na placu boju sama i zaczynam mieć obawy, czy ogarnę. Daję plecom odpocząć do poniedziałku a potem się zobaczy.
Zaglądaj, zapraszam i pozdrawiam.
Margo 22:09, 12 maj 2016

Szybkiej poprawy samopoczucia życzę.
A susza już okropna, codziennie podlewamy ale i tak część roslin nie daje rady.
Dobrze , że choć studnie mamy bo na wodę bym zbankrutowała
anbu 08:38, 13 maj 2016

Ojej, życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Nie ukrywam, że też już odczuwam niektóre części ciała a roboty przede mną huk