Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Mały ogród w małej gminie

Mały ogród w małej gminie

LyraBea 20:57, 09 maj 2016

elmagra napisał(a)

Dzięki. Pójdę w takim razie w te berberysy i wrzosy. A możę berberys też zielony taki malutki?

No ale co zrobić z tymi nieszczęsnymi zebrinusami?
A jeśli hortki to wielkie krzewy, to ile ich mi się zmieści - dwie?

Sama kupiłam kłacza zebrinusów i jeszcze nie wiem, gdzie je posadzę, ale będę wiedziała Teraz moje zmartwienie polega na tym, że boję się, że one w ogóle nie ożyją, bo nic się nie dzieje, doniczki martwe..
elmagra 21:45, 09 maj 2016

LyraBea napisał(a)
Przyleciałam Cię wesprzeć ciepłym słowem, bo jeśli chodzi o porady, to chyba za cienki bolek jestem a już na pewno przy Tosi, ktora sprawnie Ci radzi. Nie mam zdolności zwizualizowania sobie, jak dana rabata będzie wyglądać, . gdy rośliny urosną. Z trawami jest tak, że rosną szybko i czasem jest zdziwienie, że wygląda coś nie tak, jak miało wyglądać. A Tosia widzę już widzi co o jakiej porze roku i w kolejnych latach będzie wyglądać. Jak mi tego brakuje.
Jedno tylko mogę powtórzyć za Tosią, nigdy nie żałuj, że coś kupiłaś do ogrodu. Nawet jeśli to był impuls, trudno, stało się. Daj roślince szansę. Na pewno w Twoim ogrodzie znajdzie się miejsce na trochę takich impulsów.

Kochana dziękuję Ci za dobre słowo. Powoli ogarniam. Już wiem, że 150cm to zdecydowanie za mało na porządną 3-warstwową rabatę. No ale zdecydowaliśmy, że póki co zostaje jak jest. Poczekamy aż szmaragdy podrosną - wtedy bedziemy kombinowac co dalej.

Zebrinusy wylądowały w narożniku za jodlą w miejscu trzech szmaragdow. Zobaczę co z nich wyrośnie.

Mam nową rabatę do zrobienia (hihihi). Jest to lewy bok tarasu - przy ostatnim (czyli pierwszym) koszeniu trawy okazało się ze to kłopotliwe w tamtym miejscu, dlatego dziś już trawa sciagnieta i czeka na rośliny. Chciałabym coś wyższego niż np krzak róży czy kulka Buska. Coś może i na wiosnę I na jesień. Zostają mi zimozielone iglaki? Wymiary to 325cm z 100cm. Wystawa pd/Zach. Pomożecie?
Toszka 22:20, 09 maj 2016

pokaż to miejsce, bo ja wzrokowiec
elmagra 22:31, 09 maj 2016

Gdzie znajdę taką rozpiskę co kiedy po czym kwitnie. Widziałam to w wielu wątkach, ale nie skopiowalam.
elmagra 22:45, 09 maj 2016

Tu jest widok tarasu. Ta strona bliżej - tu stoi pergola z różami, chodzi o tą część naprzeciwko. Patelnia cały dzień.

No i żeby wszystko do siebie pasowało, to od razu wspomnę tę stronę domu (sorki za zdjęcie trochę stare, bez kostki i trawy - przynajmniej widać jak było, a jak jest teraz). Ponieważ brak symetrii okien na ścianie, chciałabym tu gdzie duża ściana zrobić rabatę z czymś wysokim, co zasłoni tę zamierzoną niedoskonałość...
AgataP 09:10, 10 maj 2016

Ela nie wiem jakiej długości planujesz rabaty, ale przy prostych formach mozesz sobie pracę ułatwić, ja bym zrobiła tak
linia czerwona doprowadzająca bez dziurek, linia niebieska kroplująca jedna, i granatowa druga, możesz sobie ułożyć jak ja mam na bylinówce lub meandrami jak dużo dziewczyn robi. Wszystko zależy od nasadzeń.
Jeśli będziesz chciała włączyć w to jeszcze inne rabaty to musisz wbić się w którąś linię. Rozdzielacze i czasówki pokazywałam u siebie.
Potrzebowałabyś więc tylko dwie linie 100 mb przypuszczam i złączki do linii.

elmagra 09:29, 10 maj 2016

Agato, to co pokazałaś jest niewykonalne. Może coś źle zamieściłam. Poniżej jeszcze raz spróbuję z planem. To brązowe to kostka. Pomarańczowe to taras. Gwiazdka to ujęcie wody zewnętrzne.
Co ty teraz na to? Da się?

anbu 09:34, 10 maj 2016

Ela a Ty zdecydowałaś się już ostatecznie na linie proste rabat? Czy jeszcze kombinujesz?
elmagra 09:42, 10 maj 2016

anbu napisał(a)
Ela a Ty zdecydowałaś się już ostatecznie na linie proste rabat? Czy jeszcze kombinujesz?

Mam proste linie. Mam nadzieję, że będzie ok. Już obsadzona rabata z przodu, choć kusi mnie poszerzenie jej. Bardzo. Zostawię to sobie może na jesień...
Teraz myślę co dalej porobić. Wiesz, to jest strasznie wciągające.
anbu 09:53, 10 maj 2016

Heh no spoko
Nie ja po prostu tak patrzam na ten Twój plan i patrzam i widzę, że masz wszystko pod kwadrat, taki idealne
Pamiętam (niestety, nie wiem w którym wątku to widziałam ) taki projekt ogrodu Danusi gdzie wszytko było takie idealnie kwadratowe (działka, chałupa no i wszytko ) i to wszystko było przełamane kołem - idealnym od cyrkla.
Zauroczyło mnie to bardzo wtedy i pomyślałam sobie, że gdybym miała taka kwadratową działkę a na jej środku dom, to bym sobie takie koło zapodała. Może u Ciebie taki pomysł rozważ?
To tylko propozycja, od nie za bardzo rozgarniętej ogrodniczki