Witam. Kochani pomóżcie. Mam spory dylemat gdzie posadzić hortensje. Niestety za późno trafiłam na forum i bez przemyślenia kupiłam 5 szt. Lm. Zastanawiam sie nad dwona miejscami.
1.
pod drzewem byłoby dla nich najlepszym rozwiązaniem ale to jest strona południowa a drzewko nie zachwyca urodą. Zostało w ogrodzie ponieważ czuje do niego sentyment. Jest to wierzba. I tu cały problem. Po przekwitnieciu strasznie śmieci swoimi kotkami.
2.
Po przeciwnej stronie (str polnocna) na istniejącej już "rabacie" Pomiędzy wiazem A Conica.
Pozdrawiam i życzę słonecznej majówki
mam w planie posadzić hortensje limelight z 4 szt na rabacie widocznej na zdjęciu jest to rabata wzdłuż płotu mąż nie chce dosiać trawy i nie mogę jej skorygować hortensję będą gdzieś w połowie rabaty z lekkim łukiem, rabata ma około 5 m dł i 3,5 szer i nie mam pomysłu jak zagospodarować tą przestrzeń przed nimi,za nimi,jedynie co mi przyszło do głowy to tuje danica posadzone na łuku może przed nimi żurawki ? może ktoś pomożę?
Zabrałam się za robienie teraz rabaty w poprzek działki, częściowo wymyśliłam co tam posadzę ale zostały mi jeszcze puste pola, gdzie nie wiem co tam umieścić. Są już posadzone róże Chopin oraz grujecznik. Będzie jeszcze lawenda, stipa, kocimiętka, Gracilimusy, berberysy, żurawki i chyba szałwia. Ale co jeszcze?
Bardzo proszę o radę jak zmienić to miejsce jest to wejście do domu a rośliny zostały wsadzone ładne parę lat temu chciałabym je zmienić. Lawendy chcę zostawić mam je w całym ogrodzie i sama je hoduję Stary pień został juz zlikwidowany i w jego miejsce ciut dalej wsadziłam magnolię odmiana Rustica Rubra w formie krzewu rośnie tuż obok lawend. Róża na pniu również zostanie przesadzona na tył ogrodu wraz z innymi różami. Rośliny płożące poprzycinam gdyż bardzo się rozrosły.
Następna sprawa płot wzdłuż domu....
jest tu 5 paneli, stoi skrzynka na gaz i od strony tuj 2 kosze.... jak to zamaskować, obsadzić???
na elewacje prosze nie zwracać uwagi, dopóki walczymy z kopalnią nic wielkiego zrobić nie moge.... a wypadało by już....
Z tyłu widać płytę pod garaż, ma być w tym tygodniu więc następne miejsca do obsadzenia dojdą....