Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 10:09, 01 maj 2016

eee_taam napisał(a)
ogród wypucowany! jak zawsze... patrze na tulipanowe purpury .....i już czekam na róże

PS. elewacja to taki szary nie szary ...a jednak szary drewniany dla mnie lepiej wygląda ...ten poprzedni kolor był jednak za wyrazisty ...bo bryła sama w sobie jest wyrazista.

Bryła wyrazista, kolor odmiany od calosci otoczenia, musze wszytsko zielenia tonować. Na froncie od ulicy i tak tylko okna i żaluzje widać

Ja tez nie moge sie doczekac purpurowych róz, oj będzie sie działo. Krzaczki dają czadu a ja ich w tym roku wyjątków nie przesadzałam. Dosadziłam mnóstwo traw, szałwi i czekam na czerwiec.

Ps.zapowiada sie tez kwitnienie piwoni
Madzenka 10:10, 01 maj 2016

malkul napisał(a)
przepiekne purpury jednak moje serce skradły dziś kule bukszpanowe! pięknie w tej masie, pięknei przycięte, pieknie z czosnkami, pieknei z białym tulipem, ogólnei cudne odczucia mam patrząc na to kulkowisko!

Czekam jeszcze na wyregulowanie tych duzych kul pod ambrowcami. Na razie coś sie nie moga pozbierac ale licze, ze w czerwcu je oskalpujemy. Biale tulipany skradły mi serce. To Ty mnei zainspirowałaś ta biała rabata
Madzenka 10:17, 01 maj 2016

Wiolka5_7 napisał(a)
Witaj Marzenko!
Masz śliczny ogród i elewacja tez wyszła super.Właśnie mogłabyś mi powiedzieć co to za rodzaj farby do drewna?bo potrzebuję również przemalować tylko że altanę z takiego koloru jak był u ciebie na szary.Chciałabym wiedzieć czy drewno trzeba było szlifować czy farba jednak pokryła tamten kolor?Z góry dziękuję

U mnie drewno było szlifowane, bo poprzednia farba sie utleniła i atakowały drewno grzyby. Trzeba było wszytsko porzadnie oczyścić aby na kolejne 5 lat miec spokoj.
Użyliśmy Tikurilla Valtti Opaque kolor 2690 - ona jest mocno kryjąca i zawiera akryl. Ale mozesz tez kupic Tikurilla Valtti Complet czyli lakierobejca , ale my sie baliśmy,ze ten pomarańczowy poprzeni kolor będzie przebijał. W tym wariancie też mam sprawdzone kolory (np PORO)
Tańsza jest Valtti Expert po prpstu kolor szary - nie jest z mieszalnika a co za tm idzie jest tańsza i nie odbiega kolorem od tej z mieszlanika PORo
Altanę bym nie skrobala. Nawet meble ogrodowe czasem ńie chce mi sie szlifować i maluje szarym po brązach jesli poprzednia powłoka jest zniszczona.
Wszystkow zalezy od tego ile czasu i chęci macie do odnowienia. Mozna przeciez za 3 lata znow ja odnowić. Rusztowań niestety sobie tak szybko nie postawie...
Jagodaa 10:25, 01 maj 2016

Uwielbiam Twoje bordowe kulki od dawna, a szczególnie o tej porze, kiedy tak pięknie zakwitają w nich tulipany . Szarości, purpury i ta bujna zieleń świetnie się komponują .

Ogrodowa sceneria idealna na piękną majówkę .
Wiolka5_7 10:42, 01 maj 2016

Też mi doradzono te farbę tikkurila akrylową ale chciałam się upewnić i ta wydaję się najlepsza aby pokryć wcześniejszy kolor.Pozdrawiam
ewa004 11:45, 01 maj 2016

Marzenko mam ogromny problem z nornicami, pokazałam u mnie co mi narobiły na rabacie.
Masz jakiś sposób na nie?
malkul 11:57, 01 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Czekam jeszcze na wyregulowanie tych duzych kul pod ambrowcami. Na razie coś sie nie moga pozbierac ale licze, ze w czerwcu je oskalpujemy. Biale tulipany skradły mi serce. To Ty mnei zainspirowałaś ta biała rabata

marzen prosze o zest. ktore tuplany zakwitły ci kolejny rok, lub kilka lat z rzedu
Madzenka 15:37, 01 maj 2016

malkul napisał(a)

marzen prosze o zest. ktore tuplany zakwitły ci kolejny rok, lub kilka lat z rzedu

Problem polega na tym, ze chyba w ogóle żadne nie zakwitły.... albo pojedyncze sztuki z setek które sadzę... to jednoroczne jednak
Nie wiem czy exotic powtarzają bo kupuję je stale od kilku lat.. Na 50 szt potrafi zakwitnąć np 3... Ja je traktuję jak jednoroczne. Dlatego tak chętnie kupuje w Janinie i L bo przynajmniej sa tanie. W tym roku Queen z obu miejsc oryginalne, ciemnofioletowe I najgorsze gdy te 3 szt nie pasują kolorystycznie do nowych nasadzeń
Madzenka 15:41, 01 maj 2016

Dzisiajsze tulipany

Dla Butterfly - Blue Diamond z Queen

i z Caludią

i dla porównania Thesire i Aveyron. Z tyłu liliokształtne to chyba Burgundy
Madzenka 15:43, 01 maj 2016

Thesire i Aveyron - moje tegoroczne ulubienice

Double Touch i zaczynają kwitnąć strzępiaste MAtchpoint