Bryła wyrazista, kolor odmiany od calosci otoczenia, musze wszytsko zielenia tonować. Na froncie od ulicy i tak tylko okna i żaluzje widać
Ja tez nie moge sie doczekac purpurowych róz, oj będzie sie działo. Krzaczki dają czadu a ja ich w tym roku wyjątków nie przesadzałam. Dosadziłam mnóstwo traw, szałwi i czekam na czerwiec.
Czekam jeszcze na wyregulowanie tych duzych kul pod ambrowcami. Na razie coś sie nie moga pozbierac ale licze, ze w czerwcu je oskalpujemy. Biale tulipany skradły mi serce. To Ty mnei zainspirowałaś ta biała rabata
U mnie drewno było szlifowane, bo poprzednia farba sie utleniła i atakowały drewno grzyby. Trzeba było wszytsko porzadnie oczyścić aby na kolejne 5 lat miec spokoj.
Użyliśmy Tikurilla Valtti Opaque kolor 2690 - ona jest mocno kryjąca i zawiera akryl. Ale mozesz tez kupic Tikurilla Valtti Complet czyli lakierobejca , ale my sie baliśmy,ze ten pomarańczowy poprzeni kolor będzie przebijał. W tym wariancie też mam sprawdzone kolory (np PORO)
Tańsza jest Valtti Expert po prpstu kolor szary - nie jest z mieszalnika a co za tm idzie jest tańsza i nie odbiega kolorem od tej z mieszlanika PORo
Altanę bym nie skrobala. Nawet meble ogrodowe czasem ńie chce mi sie szlifować i maluje szarym po brązach jesli poprzednia powłoka jest zniszczona.
Wszystkow zalezy od tego ile czasu i chęci macie do odnowienia. Mozna przeciez za 3 lata znow ja odnowić. Rusztowań niestety sobie tak szybko nie postawie...
Uwielbiam Twoje bordowe kulki od dawna, a szczególnie o tej porze, kiedy tak pięknie zakwitają w nich tulipany . Szarości, purpury i ta bujna zieleń świetnie się komponują .
Problem polega na tym, ze chyba w ogóle żadne nie zakwitły.... albo pojedyncze sztuki z setek które sadzę... to jednoroczne jednak
Nie wiem czy exotic powtarzają bo kupuję je stale od kilku lat.. Na 50 szt potrafi zakwitnąć np 3... Ja je traktuję jak jednoroczne. Dlatego tak chętnie kupuje w Janinie i L bo przynajmniej sa tanie. W tym roku Queen z obu miejsc oryginalne, ciemnofioletowe I najgorsze gdy te 3 szt nie pasują kolorystycznie do nowych nasadzeń