Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

_Martini_ 07:41, 01 maj 2016

mirkaka napisał(a)
Tulipanki dopiero zaczną pokazywać swoje piękno

Piękny mają kolor. Pamiętasz nazwę?
Piwonia już jkaka bujna! Upatrzyłam sobie taką jedną ale one wymagające są. Jak się nt. piwonii poduczę, to nabędę. Na razie będę podziwiać Twoje.

A róże dziś zamwiam z rosarium, więc liczę że się nie zawiodę. Dzięki Mirka za cierpliwe tlumaczenie
mirkaka 08:17, 01 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Z rana trafiłam na piękne zdjęcia
U mnie dzisiaj piękne poranne słońce, aż miło było pospacerować tak wczesną porą.
Gdzie można dostać kupić taką obejmię?
Czy ona również może być do hortensji?

Obejmy robiłam na zamówienie. Na str 142 mam w nich horti pierwszy raz i zastanawiam się czy jednak ich nie wyjąć, bo wydaje mi się że będą brzydko wyglądać, zbyt ciasno. Raczej zastąpię je innymi podporami.
mirkaka 08:27, 01 maj 2016

_Martini_ napisał(a)

Piękny mają kolor. Pamiętasz nazwę?
Piwonia już jkaka bujna! Upatrzyłam sobie taką jedną ale one wymagające są. Jak się nt. piwonii poduczę, to nabędę. Na razie będę podziwiać Twoje.

A róże dziś zamwiam z rosarium, więc liczę że się nie zawiodę. Dzięki Mirka za cierpliwe tlumaczenie

Kupowane pod nazwą Vaya Con Dios ale mam je pierwszy raz, więc zobaczymy co z nich się rozwinie.
Piwonie bylinowe to bardzo łatwe w uprawie rośliny, niepotrzebnie się ich boisz. Nie potrzebują właściwie nawozów, wtedy lepiej kwitną. Najważniejsze aby kłącze wsadzić pod skosem i bardzo płytko, tuż pod powierzchnią. Najwyżej 1-2 cm przykryć ziemią. Zachęcam do kupienia i posadzenia, do odważnych świat należy
No , fajnie że zamówiłaś różyczki.
frezja 08:31, 01 maj 2016

mirkaka napisał(a)

Kupowane pod nazwą Vaya Con Dios ale mam je pierwszy raz, więc zobaczymy co z nich się rozwinie.
Piwonie bylinowe to bardzo łatwe w uprawie rośliny, niepotrzebnie się ich boisz. Nie potrzebują właściwie nawozów, wtedy lepiej kwitną. Najważniejsze aby kłącze wsadzić pod skosem i bardzo płytko, tuż pod powierzchnią. Najwyżej 1-2 cm przykryć ziemią. Zachęcam do kupienia i posadzenia, do odważnych świat należy
No , fajnie że zamówiłaś różyczki.

Piwonii bylinowych to jeszcze nie miałam, ale jak mówisz, że bezproblemowe to idę czytać na ich temat pozdrawiam w słoneczny poranek.

Edit. mam bylinowe myślałam o drzewiastych. Bardzo ważne przy uprawie piwonii jest PH gleby...stąd niepowodzenia przy ich uprawie się biorą.
mirkaka 11:50, 01 maj 2016

frezja napisał(a)

Piwonii bylinowych to jeszcze nie miałam, ale jak mówisz, że bezproblemowe to idę czytać na ich temat pozdrawiam w słoneczny poranek.

Edit. mam bylinowe myślałam o drzewiastych. Bardzo ważne przy uprawie piwonii jest PH gleby...stąd niepowodzenia przy ich uprawie się biorą.

Czyli jakie ph jest odpowiednie? Bo u mnie rosną na różnych glebach i dają radę
gobasia 12:10, 01 maj 2016

Ale cudniasta wiosna u Ciebie
Anda 13:23, 01 maj 2016

Kompozycje donicowe bardzo ładne, ogrodowe śliczne a piwonia cudna
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
frezja 13:59, 01 maj 2016

mirkaka napisał(a)

Czyli jakie ph jest odpowiednie? Bo u mnie rosną na różnych glebach i dają radę

Odczyn pomiędzy 6,5 a 7 pH. Zaczęło się od sadzenia lawendy.. szukałam info, jaka ziemia itp. i okazało się, że moja kupna ma za niskie ph do jej potrzeb.
Drążyłam dalej, czytałam opisy na workach z ziemią, tą, którą mam i na podstawie tego zrobiłam sobie ściągę. Wniosek taki, że mało wiedziałam na ten temat.

Może odczyn masz odpowiedni i to im pasuje
Często słyszymy narzekania, że nie rosną a tu jest klucz.
Ewa777 14:20, 01 maj 2016

mirkaka napisał(a)
Wczoraj posadziłam do donic letnie kompozycje,w tym roku na różowo

Poranek

Bardzo ładne nasadzenia
Taką masz wielką piwonię? Piękna jest Moje jakoś słabo rosną. Może rzeczywiście mam nie takie ph. Nigdy nie sprawdzałam.
mirkaka 15:44, 01 maj 2016

Ta piwonia jest wczesna, obok rosną już zdecydowanie mniejsze, w tej samej ziemi.