Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:52, 04 lis 2012

Do góry
A to romantyczne wyjście z piękne alejki z klonami i rh.... wprost na warzywnik, kompostownik i szklarnię.... i to mnie denerwuje najbardziej...

Alejka fajna....

I zakończenie Kompostonik na wprost, warzywnik z ciasnym przejściem na pół metra pomiędzy wrzosowiskiem ,a płotkiem warzywniaka.... Jak pułapka bez wyjścia...

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:57, 04 lis 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Nom...górka piękna.,..po zimie będzie dwa razy mniejsza I ziemia się zacznie z niej robić

Gdybym wszystko miła wrzucać na kompost... to mój kompostownik musiałby mieć wielkość mojego ogródka warzywnego.. i to nie wiem czy nie za mały
ogrodoweimpresjejolki 19:45, 27 paź 2012

Do góry
Tak jak przypuszczałam - cynie, dalie, żeniszki ścięte mrozem. Dalie wykopane i oznaczone, będą czekały do wiosny, a jednoroczne wzbogaciły kompostownik.

Czereśniowe listki opatuliły bylinki na rabacie pod nią

ostatnia jeżówka zdążyła rozwinąć swój pączek

Początki 16:51, 27 paź 2012

Do góry
Hej hej!
Dawno mnie nie było, delegacje, praca i ogólnie urwanie głowy.
W ubiegły weekend pojechaliśmy z dziećmi do Powsina, spędziliśmy cudowny dzień zwieńczony paskudnymi kiełbaskami z grilla a w ogródku pojawiła się wyczekiwana drewutnia z miejscem na kompostownik:

Rododendronowy ogród II. 18:16, 26 paź 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

i jeszcze ogród

Ledwo u Ciebie byłam i już tyle stron do nadrobienia. Dziękuję za rady rododendronowe
To zdjęcie po drodze odnalazłam w przecudnej jesiennej scenerii. Z tyłu masz zwykły żywopłot czy cisowy?

Tam jest żywopłot z thui , taki podwójny tzn dwa rzędy thui, a w środku jest kompostownik i miejsce gospodarcze np na piasek, ziemię w workach.Thuje są dośc mocno cięte żeby nie były zbyt wysokie.

Bardzo pomysłowy sposób na przesłonięcie kącika gospodarczego.
Nie potrafię umiejscowić tego miejsca w ogrodzie.

Stojąc na tarasie jest to po prawej stronie na samym końcu ogrodu, za brzozami. Pozdrawiam Dzidko.
Rododendronowy ogród II. 17:53, 26 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

i jeszcze ogród

Ledwo u Ciebie byłam i już tyle stron do nadrobienia. Dziękuję za rady rododendronowe
To zdjęcie po drodze odnalazłam w przecudnej jesiennej scenerii. Z tyłu masz zwykły żywopłot czy cisowy?

Tam jest żywopłot z thui , taki podwójny tzn dwa rzędy thui, a w środku jest kompostownik i miejsce gospodarcze np na piasek, ziemię w workach.Thuje są dośc mocno cięte żeby nie były zbyt wysokie.

Bardzo pomysłowy sposób na przesłonięcie kącika gospodarczego.
Nie potrafię umiejscowić tego miejsca w ogrodzie.
Rododendronowy ogród II. 09:21, 26 paź 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)

i jeszcze ogród

Mój kawałek raju II 23:00, 23 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Witam wszystkich po całodziennej pracy w ogrodzie, wsadziłam dzisiaj samych donic z tulipanami 60 a w donicy średnio po 7 cebulek albo i więcej do tego narcyzy czosnki, puszkinie i śnieżniki Przyszły też róże z Floribundy i irysy żyłkowane i cebulice od Królika, są ładne nie wysuszone
Zdjęcia zrobione po obiedzie

fajne ujęcia, cięzko ptaki sfotografować, mi się nie udaje, karmnik mam za daleko od okna, jak tylko zaczynam się skradać z aparatem, to od razu mnie wyczują i wszystkie odlatują

nie wiem czemu, ale u mnie sikorki nagle zaczęły preferować kompostownik? lepszy obiad?
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 18:56, 23 paź 2012

Do góry
Marek , bardzo fajny kompostownik...bez ograniczeń...

ja robię podobnie, wrzucam też to, co zbywa w ogrodzie + resztki organiczne ( roślinne) z kuchni , mam jednak to ograniczone deskami - taki dwukomorowy kompostownik ... kompost powstaje naprawde szybko...

dzisiaj właśnie przycięłam kosaćce i wrzuciłam ich liście do jednej komory oraz posypywałam częściowo gotowym kompostem z drugiej...widać widły wbite w jedną część, to było moje narzędzie...
przy kompostowniku rosną różne rośliny...tu widać mozgę trzcinowatą i miętę ( wyłącznie dla zapachu ) oraz kilka liści rosnących też tu i właśnie przyciętych irysów

tu z innej strony...przed labradorem widać len, który po ścięciu już utworzył nowe rozetki

i jeszcze z innego ujecia...
Mój kawałek raju II 22:37, 20 paź 2012

Do góry
Tytoń ozdabia kompostownik

bardzo lubię te okrywowe są takie wdzięczne i długo kwitną, bo do mrozów

aster divaricatus ma kwiatki i fajne "kotki", a i listki mu się ciekawie przebarwiają

trzykrotka

Pod starą jabłonią 21:14, 20 paź 2012

Do góry
Magnolia sama nie wiem jak Ci się odwdzięczę za okazaną pomoc. Wszystkie twoje rady notuję w zeszycie, wieczorami buszuję po stronach. Do złotokapu nie jestem przywiązana , Ty się lepiej na tym znasz. Zobaczyłam jak kwitł, nie zastanawiając się jak wygląda po przekwitnięciu.
Narazie na ogrodzie nic nie robię. Wykorzystuję pogodę na pomalowanie domku. Jest on dla mnie tak samo ważny jak ogród. A swoją drogą to chciałabym, żeby była już wiosna , żebym mogła sadzić, żurawki i te wszystkie piękne trawy

W końcu udało mi się kupić farbę w takim kolorze jakim chciałam Palisamder. Może na zdjęciach nie wygląda to zbyt efektownie ale, ten kolor bardzo mi się podoba. Więc od wczoraj walczę z pędzlami

I jeszcze jedno zdjęcie

I tu pytanie do fachowców. Czy w miejscu słoneczników mogłabym posadzić wisterie?

Magnolia wcześniejsi właściciele mieli krzaki borówki. Jak tylko kupiłam od nich działkę, przesadziłam za jabłonie a przed płotem. Szczerze nie pomyślałam o tym, żeby zmienić im aż tak dużo ziemi. Zanim załączę zdjęcia które mam muszę się wytłumaczyć. Podglądam ogrody, spodobały mi się lustra. No nie mogę sobie pozwolić na takie wielkie, a koniecznie chciałam zasłonić kompostownik. Wiem, wiem wygląda to nieciekawie. Może kiedyś.

A wracając do domku. Wcześniej były tam takie okna

Okna kupiłam po 20 zł. Bardzo mi zależało, żeby jedno wychodziło na taras. Stanęłam wprost na głowie i wychodzi na taras

Boazerię też kładziemy sami, więc jeśli oglądają to fachowcy, to proszę o wyrozumiałość.

Mówię wam jeszcze trochę i będzie tam pięknie. I tego będę się trzymała. A na koniec róża z ogrodu.

Ogród u stóp klasztoru 22:43, 19 paź 2012

Do góry
Tak Sebek - już nie zamierzam kosić . jest połowa października . zawsze tak kończę sezon. kompostownik wypchany rzeczywiście po brzegi . teraz w listopadzie będzie pan przesypywał go do góry nogami . i jeszcze posypię wapnem. dla odgrzybienia . no i byle do wiosny .
mam jeszcze kupę sprzątania . dopiero 3 rabaty sprzątnięte a to połowa .
Ogród u stóp klasztoru 20:50, 19 paź 2012

Do góry
Serio ostatni raz skosiłaś trawnik? Coś Ci nie wierzę

Wnioskuję, że kompostownik wypchany po brzegi
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:10, 17 paź 2012

Do góry
Hej Ula! Poszukam jutro w necie o co chodzi z tymi różami w chłodni

Co do bukszpanowego paska za domem od północy to bardziej w żurawki i hakone do mnie przemawiają niż berberysy Hakone nie mam, musiałabym kupić - kilka sadzonek mam z przodu pod brzoskwinią i to tyle. Tam -w pasku z bukszpanami za domem - jest 50 cm miejsca, więc tyle roślin się nie zmieści, raczej coś okrywowego i może rzeczywiście jakaś trawa która w cieniu nie cierpi zbytnio...

Ela - czekam na te róże z alle (mam nadzieję przyjdą równie ładne co do Mamy), no i w sobotę od razu też kupię. A potem wielkie sadzenie (pewnie znów w niedzielę... . Tak to jest, w sobotę też mnóstwo załatwiania (wzięliśmy się za remont tego starego domu), umawiania fachowców itp... i niedziela zostaje na ogródek...

Dzisiaj trochę powalczyłam, przed chwilą przyszłyśmy dopiero z Młodą do domu. Gabi ostatni pewnie raz molestowała trampolinę (która służy jej nie tylko do skakania, ale też jako plac zabaw - do siedzenia w środku i zabawy lalkami, jedzenia...). Ja zrobiłam kanciki z tyłu - wzdłuż rabaty z Wredei, żurawkowej i kwaśnej z borówkami. Pasek z cisami odchwaściłam, tam już kancików nie zdążyłam... ścięłam za to rudbekie sprzed domu, plus mozgę. Od razu się jaśniej zrobiło, nasadzenia bardziej czytelne i jakieś miejsce... no i z kancikami wczorajszymi lepiej wygląda Zrobię fotki jutro
No i wiaderko chwastów z warzywnika wyrzuciłam Kompostownik z górką... trzeba go będzie jutro ubić trochę
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:29, 16 paź 2012

Do góry
Ula jak tylko dokupimy działkę, to przenoszę tam warzywnik, kompostownik, będę miała szklarenkę i miejsce na ognisko Ale to zupełnie nie wiem kiedy... liczyłam że w tym roku, ale nic nie drgnęło
Rudbekie będę wyrywać lada dzień, one są wieloletnie.
Kora... temat - rzeka... co roku kupuję po 30 worków i nie widać jej wcale Pod cisami małymi są akurat drewniane zrębki, ale też ich nie widać z góry

Jak bez wyrwę, to nie wiem czy się będzie nadawał do przesadzenia - on ma niesamowite korzenie i trudno się przyjmuje i nie kwitnie po przesadzeniu... ale jak wyrwę dam znać, ale po niego to chyba większym autem, ma z 1,5m wysokości...
Dzięki za linki, zobaczę co tam piszą Choć pewnie już czytałam
Produkcja bukszpanów? Cośtam też próbuję, ale u mnie ziemia szybko przesycha więc tak naprawdę w doniczkach trzebaby... może, jak mi się będzie chciało Ale gdzie ja te bukszpany miałabym sadzić?

pozdrawiam!
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:59, 16 paź 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Ha ha ha - 12 stycznia ma być 10 stopni na plusie jeszcze . Obierzcie późniejszy termin. Aniu trawy cudownie kwitną !!!!!!!!!!!!
Dzięki za wsparcie budowlane - gnojownik/kompostownik ma wymiary 4x4 i wys 0,8 m . Oddalony od granicy działki 6 m a od naszych okien 12 m !!!! No to baba dostanie za swoje . Pięknie pozdrawiam i lecę do roboty .

A to dla Ciebie w podziękowaniu skromny prezencik.

Zbysiu..... aby w nocy mrozik był to nasypią sztucznego śniegu... a jak nie będzie to ..... znajdziemy sobie inne atrakcje.. w końcu narty to pretekst do spotkania........

Wystarczy jak kobitę postraszysz, by nie czepiała się Twoich tujek..wchodzenie na drogę urzędowa trwa długo i robi tylko gorszych wrogów z sąsiadów niż są.. .... ja to mówię taki sąsiedzki Szach-Mat
Dzięki za miechunkę Ale mnie i tak najbardziej podoba się doniczka
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:44, 16 paź 2012

Do góry
Ha ha ha - 12 stycznia ma być 10 stopni na plusie jeszcze . Obierzcie późniejszy termin. Aniu trawy cudownie kwitną !!!!!!!!!!!!
Dzięki za wsparcie budowlane - gnojownik/kompostownik ma wymiary 4x4 i wys 0,8 m . Oddalony od granicy działki 6 m a od naszych okien 12 m !!!! No to baba dostanie za swoje . Pięknie pozdrawiam i lecę do roboty .

A to dla Ciebie w podziękowaniu skromny prezencik.

Ogródek Hanusi po zimie 15:02, 15 paź 2012

Do góry
Widzę Haniu, że u Ciebie pracowicie. Udane zbiory, przetwory prawie gotowe, więc zimą nie będzie smutno.
Wyczytałam, że ścięte piwonie podsypujesz popiołem. Ja moje zawsze scinałam ale nie podsypywałam popiołem nigdy. W tym roku to zrobię, bo popiołu z kominka zimą mam bardzo dużo. Przesypuje nim kompostownik.
Pozdrawiam
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 19:52, 14 paź 2012

Do góry
No właśnie Danusiu - z jednej strony...
ale z drugiej - jeśli jest taki odleżały to gdzieś tam wyczytalam, że polecają rozkładać jako ściółkę chroniącą przed mrozem, nie wzruszać jej z ziemią, tylko dopiero na wiosnę. Ale to bez sensu chyba trochę? Mam akurat pusty kompostownik to mógłby sobie spokojnie do wiosny poleżeć. Jeszcze Babci dopytam co ona tak naciska na tę jesienną porę - ona z obornikiem doświadczona i zawsze wlaśnie na jesieni kładzie go na rabaty.
Nasz przydomowy ogródek 13:10, 14 paź 2012

Do góry
Moniko i Aniu . Jesteście nieocenione. Pomierzę to ustrojstwo . Tak z daleka widzę i na oko że to ma wymiary ok. 5 x 4 m .Wysokość około 1 m - czyli he he he 20 m3 !!! Aniu dałaś gotowca . Ogromnie dziękuję. Poprzednio - jak żyli poprzedni właściciele to składowali tam obornik. Teraz jest to kompostownik
i odpadki różne. Tego się nie opróżnia od wcale .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies