Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 09:16, 19 lis 2012

EPODLAS napisał(a)
Fajnie, że kompoście jest tu mowa. Ja kompostuje wszystko ,co oczywiście można. Obornik, jak mam też dodaje. Ostatnio dodałam króliczy i koński. Daję też szarą tekturę. Czytałam ,że taką rozłożoną celulozę lubią dżdżownicę. Jak rozgarnę to złoto ogrodnika dżdżownic - mnóstwo. Na wierzch zawsze kładę jakąś słomę, gałęzie, żeby było cieplej. Lubię mieć dużo kompostu w ogrodzie.

No i jak ja Cię wczoraj przegapiłam????
U mnie kompostem zajmuje się m, wkłada jakieś ponawiercane rury żeby był dostęp powietrza. Ciagle za mało tego kompostu i za długo się robi mimo że mamy duże komory bo z płyt betonowych z których robią płoty.Jak sie da nawozu to szybciej jest ale jak się nie da to trzeba i trzy lata poczekac. Pozdrawiam Bożenko.
Bogdzia 09:18, 19 lis 2012

akanta napisał(a)

Mam kompostownik w jednym miejscu już 8 lat... Od jakichś 5 z niego korzystam... Teraz widzę, że gdybym lała w niego wodę, to pewnie byłby szybciej... Sypię do niego popiół z grilla, resztki jedzenia, ale naturalnego nawozu nie daję... Jak uda mi się go zdobyć, to od razu daję go na grządki warzywne i przekopuję ziemię, tylko marchewki wtedy nie mogę siać, bo jej to szkodzi...

Dorotko świeżego nawozu nie powinno się dawac pod rośliny , powinien byc przekompostowany najmniej przez trzy miesiące, bo może Ci spalic rośliny.

Tak, tak, Bogdziu... Szybko pisałam i nie dopisałam... Na jesieni go daję, przez zimę jest w ziemi i nim coś robię, to jest już przekompostowany... Pod rośliny nigdy nie dawałam świeżego...

A zapytam,czy wapnujecie kompost 1kg wapna niegaszonego/proszek w ogrodniczych/ na 1 m sześć.Spulchnia, odkaża,odkwasza i zatrzymuje procesy gnilne.

Czasem wapnuję ale nie za dużo bo u mnie same kwasolubne rośliny więc tylko w celu odkażenia.
Bogdzia 09:20, 19 lis 2012

Aniu Monte i Aniu asc miłego dnia Wam życzę. Dlaczego kompost Ci nie wychodzi i co to wogóle znaczy, przeciez nawet jak nic nie będziesz robic tylko rzucisz wszystko na kupe to też sie zrobi po dłuższym czasie.
Gardenarium 10:02, 19 lis 2012

Założyłam wątek karmniki dla ptaków https://www.ogrodowisko.pl/watek/2526-karmniki-dla-ptakow

Wklejajcie swoje doświadzczenia w tym zakresie i zdjęcia karmników

Instagram Ogrodowiska
Domi 10:10, 19 lis 2012

Bogdzia napisał(a)
Jakis czas temu dziewczyny narzekały że rh gubia liscie , potem ze drzewa gubią liście a nikt nie narzekał na iglaki. Dziś zrobiłam zdjecia jednej z moich kosodrzewin takiej której gałęzie wychodzą na kostke i zobaczcie ile było igieł , a w tym roku już dwa razy wygarnialiśmy spod niej igły i było ich jeszcze wiecej i są to igły tylko z kostki bo te co spadły na ziemię to już tam pozostały.O wiele bardziej lubię sprzatac liście z lisciastych.

Masz rację Bogdziu, igły są starszne do sprzątania. Mam sosny na żwirowej rabatce, gdzie nijak nie można igieł pozamiatać. Już się zastanawiałam czy nie podłożyć pod nie czegoś, żeby później tylko wytrzepać. Są takie okrągłe maty z dziurką na środku na pień z włókniny zabezpieczające bryłę korzeniową przed mrozem i/lub parowaniem wody. Może coś takiego popodkładam...
Martek 11:17, 19 lis 2012

Straszne i cały film o tym ))))))))))))))
Pozdrawiam Bogdziu ))))))))
Milka 11:25, 19 lis 2012

Bogdzia napisał(a)

I przyjemnośc i kondycja
moja sąsiadka ma prawie 80 i wszędzie zasuwa rowerem, aż miło popatrzec jaka jest sprawna i cieszy się życiem i w ogóle o starości nie myśli takie wzorce do naśladowania lubię
teraz uciekam do wnuków, a potem do dziewczyn na spotkanie

Ja kiedyś już pisałam ze miałam znajoma 95 lat ktora do mnie przyjeżdżała rowerem a wracała jeszcze obciążona siatkami z kwiatkami. Jak lekarz na nią nakrzyczał to przestała jeździc i wogóle pracowac na działce i bardzo szybko zmarła. Do czasu wizyty u bardzo mądrego lekarza nie miała żadnych problemów z jazdą czy pracą na działce i stale jeszcze mnie chciała pomagac.Super babka z niej była , sympatyczna , miła bez żadnych objawów starości .

To miałaś szczęście, że ją znałaś; lekarzy unikam jak ognia, oni swoje, a ja swoje, wolę cieszyć się niz zamartwiać
pozdrawiam, miłego dzionka, u siebie jeszcze wkleję fotki z parku, tylko pobiegam po watkach trochę

edit; u mnie igieł zatrzęsienie, nie wiem czy nie więcej niż liści i trudniej je wygrabiać!
eliza3 12:54, 19 lis 2012

Wszystkiego nie udało mi się przeczytać, ale sporo mam za sobą... Jeszcze zajrzę, pozdrawiam cieplutko i miłego dnia życzę
Wieloszka 13:36, 19 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)
Witam Bogdziu.
I od razu z pytaniem, czy teraz należy jakieś zabiegi wokół rh i azali czynic? Czy je podlewasz teraz? U mnie w te mroźne i słoneczne dni zwijają nad ranem listki. Czy powinnam je teraz cieniować?

O miałam też o te zwijające się listki pytać, ale na szczęście doczytałam w porę Twoja odpowiedź Bogdziu . Wprawdzie u mnie rh aż sztuk 1 (słownie: jedna sztuka ) ale to okaz bardzo eksperymentalny. Zobaczymy, czy ma na tyle mocne nerwy, żeby wytrzymać u mnie
Pozdrawiam serdecznie
kaisog1 14:17, 19 lis 2012

...ale w dobrym momencie do Ciebie zajrzałam..... bo ja się zastanawiałam właśnie jak sie ma mój kompost i co z nim robic z tu proszę - odpowiedzi gotowe