Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 18:55, 30 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Mirko dzięki
wiosna w pełni

kocham szafirki u mnie same listki
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:46, 30 mar 2016

Do góry
Pogrzebałam w wyszukiwarce i zobacz co wyszperałam

To ta rabata, która została mi w pamięci. Zdjęcie zrobione przez Dzidkę.

Tu zdjęcie Danusi

A tu przecudny okaz Bogusi z zacionego. Jeden egzemplarz miał przeszło 20 kwiatów!
Tu ma być ogród :) 18:34, 30 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Zapodam Wam jeszcze temat donic przy wejściu, bo mam kłopot z podjęciem decyzji odnośnie modelu i wysokości. Które byście wybrali?

Zastanawiam sie nad dwoma modelami, tak by się prezentowały mniej więcej.

I takie uwagi, murek wokół schodów ma wysokość 60 cm - granitowy daszek jest szeroki na 43 cm.

Na pierwszym zdjęciu donice o wysokości 62 cm, średnica u góry 32 cm.

ja dzisiaj kupilam donice, ale 3 roznej wielkosci, cena pomogla mi podjac decyzje bo ciezko cos wybrac

powiem ci ze donica 60 cm wys i 40 szer jest wielka
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 18:29, 30 mar 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Nie wykielkowala mi werbena, w ziemi od stycznia. Nie wiem co robie zle. Ech

Pierwsze tulipki w tym sezonie

ale sliczne te tulipki, u mnie nawet pakow nie ma
Rododendronowy ogród II. 18:12, 30 mar 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Mam martagony. Doraastają do 1,5 m a czasem i więcej.Czy powinnas je miec nie powiem bo kazdy ma swój gust . Te lilie mają stosunkowo drobne kwiaty i nie pachna a niektóre nawet smierdzą ale mnie sie podoba ich urok dzikich kwiatów. Nie zadecyduję za Ciebie czy kupic. Czasem jakąs zje nornica ale chyba nie jest to ich wielki przysmak.Kwitną co roku jesli ich późny mróz nie zmrozi.A tu przykładowe

mi tez sie podobają, kiedys przyjdzie na nie kolej ceny dosc wysokie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:09, 30 mar 2016

Do góry
szare donice rowniez nowe

i wymęczone stokrotki
W cieniu - zacieniona 18:09, 30 mar 2016

Do góry
bogumila napisał(a)
Super fotka ze spaceru

mówisz, że byłaś na działce i trochę podziałałaś, my też wczoraj i dziś robiliśmy prace porządkowe, Z. przycinał róże, rozgrabił kopne, a ja przycinałam hortensje na więcej pracy nie starczyło dobrej pogody...wygonił nas deszcz reszta prac odłożona na jutro...
Mój zielony świat 18:08, 30 mar 2016

Do góry
We Wrocławiu po wczorajszej ulewie ukazała się cudna...

Spójrzcie w lusterko

Symbol nadziei. Nadziei na ciepłą i kolorową wiosnę
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:07, 30 mar 2016

Do góry
a dzisiaj bylam w sklepie i wrocilam z łupami
w tym sklepie tylko gotowka niestety, wydalam wszystko...zostalo mi 50 gr

niestety nie znam nazw, opisany tylko jako double white lub double red

Ogród Ani :) 18:05, 30 mar 2016

Do góry
A ja dalej się wywnętrzam.
Może tak, buk z widokiem na ogród od garażu żółte czupryny

Może tak między trzmieliny miskanty - gracki. Z brzegu rabaty buk. Dołem trzmielin buksy zielone. Tylko czy on (buk) jak jest z samego brzegu nie wygląda jakby miał zaraz spaść?

Kurde ale co powiem, to powiem bez glauki mi się chyba bardziej podoba
Mój Żon jeszcze o glauce nie wie :/
Ogródek Iwony II 18:02, 30 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś dokończyłam moją rabatkę z wrzosami.
Moje dwuletnie sadzonki bukszpanu mają ładny system korzeniowy:

Zrobiłam z nich obwódkę, potem pozyskałam sadzonki ID - podzieliłam jedną trawkę, przycięłam listki. Pod wrzosy dosypałam kwaśnej ziemi przeznaczonej pod rododendrony i wrzosy.
Posadziłam wszystko, jak planowałam, przycięłam wrzosy i Irgę. Na koniec zagrabiłam, podlałam i zaczął padać deszcz
Tak wyszło:

Pieknie wyszło Lagune rowniez posiadam ,wsadziłam zeszłej wiosny licze ze da czadu w tym sezonie Najładniej mi sie przyjęła Eva z zeszłorocznego zamowienia ale to chyba tez od miejsca zalezy mam ja w polcieniu.
Rododendronowy ogród II. 18:02, 30 mar 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Bogdziu, chciałbym Cię zapytać o lilie martagony, bo wiem, że masz, ale nie widziałam na zdjęciach, co o nich sądzisz, jak wysoko rosną, kiedy i czy co roku kwitną, jak się rozrastają, czy nornice ich nie uszkadzają... warto je mieć..napisz proszę jakie masz z nimi doświadczenie?

Mam martagony. Doraastają do 1,5 m a czasem i więcej.Czy powinnas je miec nie powiem bo kazdy ma swój gust . Te lilie mają stosunkowo drobne kwiaty i nie pachna a niektóre nawet smierdzą ale mnie sie podoba ich urok dzikich kwiatów. Nie zadecyduję za Ciebie czy kupic. Czasem jakąs zje nornica ale chyba nie jest to ich wielki przysmak.Kwitną co roku jesli ich późny mróz nie zmrozi.A tu przykładowe

Ogródek Iwony II 18:01, 30 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś dokończyłam moją rabatkę z wrzosami.
Moje dwuletnie sadzonki bukszpanu mają ładny system korzeniowy:

Zrobiłam z nich obwódkę, potem pozyskałam sadzonki ID - podzieliłam jedną trawkę, przycięłam listki. Pod wrzosy dosypałam kwaśnej ziemi przeznaczonej pod rododendrony i wrzosy.
Posadziłam wszystko, jak planowałam, przycięłam wrzosy i Irgę. Na koniec zagrabiłam, podlałam i zaczął padać deszcz
Tak wyszło:

]

Fajnie Ci wyszło. Ja też przesadzałam ice dance ale nie przycięłam i jakoś kiepsko wyglądają. Powinnam pewnie przyciąć. Też skończyłam moją rabatę z kulkami bukszpanowymi.
Rododendronowy ogród II. 17:57, 30 mar 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Bogdziu jeśli nie marushka to co byś mi poradziła? Od strony północnej mam takie dwa paski ziemi po obu stronach wejścia. Teraz są tam trawy i żwirek, ale zmieniła mi się koncepcja i chcę te trawy przesadzić, usunąć żwirek a dać tam albo karłowe rododendrony albo azalie japońskie.

Basiu obawiam sie ze masz tu za mało miejsca na rodki czy nawet azalie japońskie. One wprawdzie nie sa bardzo duże ale po latach mają 70cm do 1m. Podlewaniem będziesz tez moczyc mur. Na ogół w tym miejscu ludzie robią betonowa opaskę by chronic ściany i fundament przed zamoczeniem i powiem szczerze ze ja tez bym tak zrobiła a dopiero za tą opaską cos sadzic. Przemyśl i popatrz jak inni mają.
W cieniu - zacieniona 17:53, 30 mar 2016

Do góry
gobasia napisał(a)
Ale ładny kolor wody...zdjęcie boskie
...było słonecznie.
Asi ogródek pod świerkami 17:53, 30 mar 2016

Do góry
A oto moja przerobiona kulkowa rabata. Pomiędzy bukszpanem Hakonechloa

A w narożniku Ice Dance. Na całości wetknięte cebule zawilców japońskich .

Ice dance słabo wygląda po podzieleniu i przesadzeniu. Nie wiem czy nie ostrzyc jej. Hakone też już powinnam ściąć?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:48, 30 mar 2016

Do góry
chcialabym dodac rosliny do tych bukszpanow, bo wyglada to jak szczere pole, i nie wiem czy zrobic w lini prostej kształt rabaty i co moglabym posadzic

w jakiej kolejnosci.
W cieniu - zacieniona 17:47, 30 mar 2016

Do góry
Wczoraj i dzisiaj byłam na Z. Pierwsze prace są od lat te same i polegają na mozolnym wybieraniu liści z rabatek...listek po listku.Jeszcze kilka podejść i będzie czysto.Przycięłam hortensje,ogrodowe znowu podmarzły...róże też mają czarne łodyżki.Fotek nie robiłam...jeszcze nic ciekawego nie widać.Kwitną ranniki i iryski,krokusiki dopiero wystawiają główki,jeśli będzie słoneczko to wszystkie się rozchylą.

...żeby nie było bez pisma obrazkowego...to fotka ze spaceru nad morzem.

...zaliczyłam też pierwszą burzę gradową...
Wszystkiego po trochu 17:39, 30 mar 2016

Do góry
mira napisał(a)

Ja pocięłam wczoraj znaczną część. Forsycja nie kwitnie ale przy tej temp.to w tym tygodniu na pewno. Były olbrzymie pąki więc ciachałam i czasem się zastanawiałam czy nie za ostro. Tym razem robiłam starannie własnie przy korzeniu - wycinałam te martwe.Młode róże to w zasadzie nie cięcie ale przy krzakach starszych to jest gimnastyka i jak tu zrobić żeby nie spieprzyć.

Krokusy śliczne.

Mireczko, moja imienniczko, zostały mi tylko dwie róże do przycięcia, reszta już gotowa Wszystko robiłam dzisiaj, teraz pada deszcz, może jutro skończę te dwie.
Zaczęłam też czyścić hortensje ogrodowe z suchych kwiatostanów.
Jedna wygląda tak

a druga tak

Jutro dalszy ciąg . Przycięłam też wrzosy i wyskubałam kostrzewy sine bo bardzo po zimie brzydko wyglądały, prawie całe były suche.
Ogród Ani :) 17:26, 30 mar 2016

Do góry
Teraz moje wypociny
Nie wiem gdzie mam umieścić tego buka na rabacie odkąd nie ma glauki. Tak to buk się przytulał do glauki i była gitara A teraz latam z nim we wszystkich kierunkach i nie wiem :/ gdzie go usadowić.

To szkielet całości widziany od strony garażu:

Dałam więcej wiśni, z tyłu widać pissardi i buka dawyck gold, szmaragdy na tyłach, cisa pod dachem, dokładnie za cisem widać nerkę-rabatę w trawie.
Ten buk na wizualizacji wygląda jakby był już podniesiony, bo mój ma na razie wysokość trzmielin

I druga wersja:

Buk na środku za nim trzmieliny które będzie widać od strony ogrodu. Nie wiem :/ Powoli mam wędrującego buka

A może tak:

Pod trzmielinami bukszpan zielony a pod bukiem coś żółtego.

A gdzie ja miskanty upcham?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies