Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:40, 04 maj 2016

Bogdzia napisał(a)
Mirus piękne masz brateczki i ogólnie masz pięknie . Róże może dojdą do siebie . Pozdrówka zostawiam.

Bogdziu może i tego się trzymajmy

mira 22:44, 04 maj 2016

bogumila napisał(a)
Też zastanawiam się z czym połączyć cleome...

A miałam się Ciebie pytać

Zajrzałam do fotek jak byłam u Marzenki ale tylko tyle mam i widze że miała kleome podsadzoną kleome musi nam coś doradzić

mira 22:51, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
To ja zapamiętam historyjkę o pierwiosnkach, że powinna być opowiedziana.
Rozsady piękne, niech Ci się darzy w ogrodzie!

Dobrze, że czasami się wychylasz z tego jagodnika vel chruśniaka ... i opowiadasz o sianiu jednorocznych do rugos.

Cleome miłam raz. W jednym ogrodzie co roku widzę siane/sadzone przed płotem same ze sobą, pięknie się trzyma do późnej jesieni. Można zwiewnie z kosmosem i aminkiem. To taki egzot dla mnie.

Historyjka na bardziej spokojny czas się przyda - teraz gonię z odpowiedziami a tak naprawdę jestem by poszukać tego warzywnika.

W moim chruśniaku 2/3 malin mi zimy nie przetrwała buu trudno.

Dobrze myślisz - to egoztyczne - z aminkiem będzie dobrze też mam nasiane.

To warzywnik Doroty - czy o tą fotkę chodzilo ?

Niech się darzy!
mira 23:06, 04 maj 2016

Zmykam do jagodnika, jeszcze masę jednorocznych do wysiewu ale i pikowanie tego co wysiane i wsadzanie tego co wyprodukowane, a jeszcze dzielenie i przesadzanie no i robienie nowego - piękne trzmieliny mają sąsiedzi muszę narobić szczepek, a o bodziszkach zapomniałam ale jeszcze można robić sadzonki.

Doniczki obsadzam tym co znajduję z podziału w ogrodzie - idę na łatwiznę.Petunię w tym roku mam jedną i wystarczy.

No i jeszcze trzeba sie podelektować ogrodem i nie tylko swoim.
Mam w planie w maju dwie wizyty i to u dwóch Kasi.
Jedna Ogrodowiskowa a druga tzw. Kasia B. hehe - jak się cieszę.
A jeszcze obiecał kolega Ryszard zaprosić tradycyjnie na kwitnienie azalii - najbliżej a najdalej .

Pozdrawiam

papuziak jeszcze nie kwitnie

katel 23:36, 04 maj 2016

Przybiegłam z rewizytą i od kilku dni buszuję po Twoim pięknym ogrodzie , przepięknie u Ciebie jest , taki warsztat to marzenie każdego ogrodnika a na pewno moje .
Moje róże też mają jasne plamy, najpierw zauważyłam je na różach i powojnikach ale są też na innych roślinach, na różach które kupiłam w doniczkach i stały pod domem również.
Zauważyłam że masz lub miałaś tawlinę jarzębolistną Sem. Jak sobie radzisz z jej odrostami, trochę zaczyna to być uciążliwe i nie wiem jak sobie z nią poradzić?
margaretka3 08:04, 05 maj 2016

Mireczko, kleome miałam na rabacie bylinowej, między jeżówkami, werbeną, odętką i pysznogłówką. Chyba się tam dobrze wpisała. Połączenie z werbeną i odętką najbardziej mi się podobało. Możesz podejrzeć u mnie na s. 9.
U mnie lak nadal się zbiera i zebrać nie może.
I lecę piva pisać do Cię
Pszczelarnia 10:38, 05 maj 2016

mira napisał(a)

Historyjka na bardziej spokojny czas się przyda - teraz gonię z odpowiedziami a tak naprawdę jestem by poszukać tego warzywnika.

W moim chruśniaku 2/3 malin mi zimy nie przetrwała buu trudno.

Dobrze myślisz - to egoztyczne - z aminkiem będzie dobrze też mam nasiane.

To warzywnik Doroty - czy o tą fotkę chodzilo ?

Niech się darzy!

Tak! Zwłaszcza ten inspekt (technologia wykonania i wymiary) - przymierzam się do kolejnej robótki.
Anda 12:19, 05 maj 2016

mira napisał(a)

Kiedyś kukałam za Twoim kącikiem ale nie było- może już jest.

Jest już
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mira 21:31, 05 maj 2016

katel napisał(a)
Przybiegłam z rewizytą i od kilku dni buszuję po Twoim pięknym ogrodzie , przepięknie u Ciebie jest , taki warsztat to marzenie każdego ogrodnika a na pewno moje .
Moje róże też mają jasne plamy, najpierw zauważyłam je na różach i powojnikach ale są też na innych roślinach, na różach które kupiłam w doniczkach i stały pod domem również.
Zauważyłam że masz lub miałaś tawlinę jarzębolistną Sem. Jak sobie radzisz z jej odrostami, trochę zaczyna to być uciążliwe i nie wiem jak sobie z nią poradzić?

Witaj Kasiu, ja też zauważyłam że inne rośliny też tak mają, czas pokaże.Chyba sobie fundnę sprawdzenie ph ziemi.

Jeśli chodzi o tawlinę to moja nie ma odrostów z jednej strony jest koszone. Może taka odmiana nie wiem. Ja jej o tej porze nie lubię bo jest strasznie pstra. Jak kwitnie to mi się podoba. Tak dumam że chyba dostanie miejsce na przedplociu. Albo wysdź tak żeby było w koło koszenie albo na przedpłocie z nią .

mira 21:33, 05 maj 2016

margaretka3 napisał(a)
Mireczko, kleome miałam na rabacie bylinowej, między jeżówkami, werbeną, odętką i pysznogłówką. Chyba się tam dobrze wpisała. Połączenie z werbeną i odętką najbardziej mi się podobało. Możesz podejrzeć u mnie na s. 9.
U mnie lak nadal się zbiera i zebrać nie może.
I lecę piva pisać do Cię

Dzięki za podpowiedzi z aminkiem na pewno będzie się mieć dobrze.Ja w tym roku chyba nie będę mieć werbeny chyba wymarzla i nic nie wyłazi a czekam i czkeam.
Lak u mnie ma 3 sezon ale strasznie niechlujny jakiś kwiatki tylko urocze.
Zapraszam .