Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Potrzeba ogrodowej zmiany 12:55, 26 mar 2016

Do góry
Toszko Jak dla mnie to one wszystkie bukszpanowe Ale wieżę Ci, ja jestem żółtodziób.

Byłam w szkółce oglądać cisowe kulki..Czy cena za kulkę ok 60cm średnicy 250zl to norma?

A wracając do odległości. Napisałam w wątku cisowym zapytanie, może ktoś doradzi ile zostawić miejsca tym cisom, bo karpa gracilimusa ponoć może dochodzić do 70 cm , potem zalecają odmładzanie.

Kurcze tak podobają mi się te trawy ze nie chce z nich rezygnować. Ty Toszko tez byś mi je odradzała tak jak Ania?
Poprostu jakaś załamka z ta moją rabata
Ogród w skali mikro cz.II 12:51, 26 mar 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)

Anulkaaaa .. Takiego kota , noo fieszzzzz... to ja miałam chyba od zawsze ... Ale tego zywego man od pazdziernika.. przybłakał sie do nas I tak juz zostalo martwie sie o Zuzę i ptaki ale nie mialam sumienia go wyrzucic.....

Zreszta...zobacz sama

Eluś no słów brak, ale fajowy . Też nie miałabym serca go wygonić . Buziaki świateczne ślę .
Ogród Ani :) 12:42, 26 mar 2016

Do góry
Bardziej martwi mnie ta rabata.
To ta naprzeciw bramy wjazdowej, obok są garaże (na zdjęciu - na wprost z koszykówką).
Na tej rabacie musi zostać jeden świerk glauka globosa (rośnie na środku) i muszę mu dokoptować jednego buka pendula – nie ma przeproś :/
Reszta out. Miejsce do grania w kosza też zniknie hi hi.
Miejscówkę zyskała tam także wiśnia amanogawa, postanowiłam dokupić jeszcze dwie i posadzić na tle płotu. Za wiśniami bluszcz.
Rabata jest długa na 6,8 a szeroka od 2,30 do 2,80.

Widok od bramy wjazdowej:

A tak to widzę :/
Napiszcie co myślicie, śmiało, nie bojać się majestatu

Na środku świerk glauka globosa, buk pendula, po lewej świerka 3 cisy kolumnowe,
w samym rogu trzy kule bukszpan, no i żywopłot z bukszpanu (chyba słabo widać na wizualizacji, ale on się ciągnie przez cały tył rabaty aż po wiśnie ) miskant gracillimus też tam ma być, wiśnie 3 na tle płota a za nimi bluszcz, dołem rh scarlet wonder.

Powiedzcie szczerze czy mnie znowu nie poniosło czy nie poleciałam po bandzie
Toszko (oko Wielkiego Brata) plisss....

Acha, w tym waskim przesmyku, widać to na wizualizacji szpaler z hortensji limelight + trzy śliwy wiśniowe Pissargi szczepione na pniu.

Ogrodowe przygody 12:38, 26 mar 2016

Do góry
dziś w końcu zobaczyłam kwiaty
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:36, 26 mar 2016

Do góry
Inne fiolety

w rzeczywistości tego kontrastu kolorów tak nie widać wyraźnie

zmykam do krojenia sałatek
Cis - Taxus 12:34, 26 mar 2016

Do góry
Cześć,
W jakiej odległości od żywopłotu cisowego hilli mogę sadzić rośliny? Przed moim mini żywopłotem chciałam posadzić miskanty gracilimus (pierwszy rząd doniczek ) które byłyby ok 70 cm od środka żywopłotu. Czy to za mało? Jaka odległość będzie bezpieczna dla roślin?
Ogród w skali mikro cz.II 12:29, 26 mar 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Cofam, cofam i myślałam, że masz kota... ale takiego innego A tu faktyczny kot.. nawet łapę i oko pokazałaś

Anulkaaaa .. Takiego kota , noo fieszzzzz... to ja miałam chyba od zawsze ... Ale tego zywego man od pazdziernika.. przybłakał sie do nas I tak juz zostalo martwie sie o Zuzę i ptaki ale nie mialam sumienia go wyrzucic.....

Zreszta...zobacz sama
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:29, 26 mar 2016

Do góry
I dla pewnej niecierpliwej ogrodniczki coś wiosennego

Trzeba więcej dosadzic tych fioletów bo Jeanne D`arc wyglądaja jak śmietki

chociaż z bliska piekne

Cięcie hortensji 12:27, 26 mar 2016

Do góry

Witam,czy możecie powiedzieć czy dobrze są obcięte.Bo wydaje mi się,ze za mocno są przycięte.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:24, 26 mar 2016

Do góry
Jaja już chwile temu dostały dekoracje - jedno ostało sie w domu...

dwa pozostałe przed dom

Świętego spokoju dla wszystkich na święta
Ogród Ani :) 12:09, 26 mar 2016

Do góry
Bożesz ja przez Was nie będę miała czym nakarmić swoich chłopaków na święta Wyrwałam się między jednym a drugim mieszaniem w garach

Doszłam do wniosku, że na siłę tych trzmielin z przodu nie będę dawać.
Ostatecznie zostaje wersja 1.
Rabata ze studnią zostaje bez zmian, czyli rh, klon, grujecznik pendula, choiny na żywopłot.

Toszka napisał(a)
też czekam na wizualizację
Aniu, miałaś super pomysł z łuskami Jedno tylko będzie najtrudniejsze - wyszło mi to w trakcie rysowania, a ty będziesz musiała pomierzyć, pokalkulować i zacząć od strony schodów...otóz wielkość łuku łusek trzeba będzie dopasować do wielkości jednej z kulek lub półkuli. Wtedy uzyskasz kompatybilną przestrzeń, niby fale nawiązujące do kształtu kul.
Z trzmielinami mozna spróbować inaczej - ważny jest punkt wysokości (mniej więcej) z którego najczęściej będzie się patrzeć na całe to miejsce - czuję, że niezmiernie ważna jest wysokość kulek trzmielinowych. Tak by trzeba było je wpasować z wysokością, aby z dolnego piętra głowy trzmielin były mniej więcej na wysokości kul na najwyższym pietrze...Kapewu? Paniatno?

Ważne aby nie przekombinować całości, bo zamiast spójności uzyskamy irytujący chaos

Tocha jak Ty coś napiszesz to wiesz...od razu operacja na otwartym sercu No widzisz nie pomyślałam o wielkości tych łusek ale masz zupełną rację
Z trzmielinami już raczej nieaktualne, nie będę się roztrząsać

Postanowiłam trzmieliny dać na tyły, jak je tak koffam to będę je oglądać z tarasu

Tło to świerki serbskie, one będą tam gdzie jest zakole, reszta to tuja szmaragd.
Na jednej wizualizacji są miskanty na drugiej hortki, odmiana jakaś niska. Przód to żywopłocik.

anna_t napisał(a)
o bosze ty tak pedzisz z pomyslami jak ja
pewnie obiad gotujesz i myslisz o ogrodzie, bierzesz prysznic i myslisz o ogrodzie, idziesz spać i też myslisz o ogrodzie?

Aniu mamy tą samą chorobę hłe hłe
Przycinanie - cięcie tui 11:36, 26 mar 2016

Do góry
marcin544 napisał(a)

Witam
Przyciąć to tak jak Pani zaznaczyła na rozgałezieniu i zostawic jeden pęd niech się ciagnie w góre , czy nic z tym teraz nie robić ??
Serdecznie pozdrawiam

Tutaj wyciąć

Typografia ogrodu 11:33, 26 mar 2016

Do góry
U nas piekne slonce.
Mazurki zostawiam i krokusy
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 11:30, 26 mar 2016

Do góry
Przegrabić grabkami, posypać kompostem przesianym lub sypką żyzną ziemią, przegrabić.

Równomiernie posypać nawozem (saletrzak, saletra amonowa na pierwszy raz wiosną), polać wodą celem rozpuszczenia nawozu.
Gdy trawa urośnie, wyrównać poprzez eleganckie koszenie bez pozostawiuania nieeleganckich "bród" w miejscach niedostępnych.

Przede wszystkim zaopatrzyć się w dobry siewnik tak, aby nawóz rozsypywać równomiernie.

Przerwa na kawę... 11:24, 26 mar 2016

Do góry
Tuja po wsadzeniu.
Ogród na wietrznym terenie - co mam posadzić 11:06, 26 mar 2016

Do góry

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 11:01, 26 mar 2016

Do góry
Ogródek warzywny na balkonie 10:56, 26 mar 2016

Do góry
Hakuro ma tutaj za niski pień, trzcinniki wręcz ją przytłaczają swoją wysokością.
Trzcinniki czy nawet coś innego (ja nie lubię trzcinników) powinny być bliżej pnia moim zdaniem.

Przede wszystkim podtswowy błąd to umiejscowienie wierzby na środku, gdyby była większa można by się pokusić o symetrię, ale w tym przypadku - niedobrze.

Jeszcze najmniej radykalne wyjście - przesadzić trzcinnkiki po obu stronach pnia, są za bardzo zorstrzelone.
Ale ja proponuję inne wyjście

Dwa jednakowe gatunki np Pendula i kulka - np. miłorząb.
Generalnie mój wniosek jest taki, donica jest za mała.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:48, 26 mar 2016

Do góry
Idea zaplanowania ogrodu polega na tym, żeby najpierw zaplanować tło czyli "zasłony" w zależności od sytuacji za płotem. Tam gdzie masz sąsiada, zasłaniasz wyższym, chodzisz po domu i patrzysz gdzie musi być coś wyższego. Dopiero potem w zależności od koloru żywopłotu musi ci wyjść coś takiego. I tu jest wyspa, ale ma ona sens, widzisz ją z prawej z ławki (tam też jest wyżwirowany placyk, widzisz ją z domu, Usytuowałam na niej źródełko z kamienia, zwisający miłorząb który okala łagodnie głaz.

Rozumiesz co chcę ci przekazać?

Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2016 10:42, 26 mar 2016

Do góry
Wesołych Świąt Wielkanocnych w miłej wiosennej atmosferze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies