Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

katel 22:42, 23 kwi 2016

Tulipany powolutku zaczynają.

Pierwsze kwiaty wisienki.

Migdałek.
katel 22:45, 24 kwi 2016

Kasiek napisał(a)
Kasiu przeoczylam gdzies przepis na miodek? Jak nie to moglabys podac i cos wiecej napisac o tej dobroci?

Niczego nie przeoczyłaś, jeszcze nie wstawiałam ale już się poprawiam .
Te słoiczki na zdjęciu są zrobione z porcji 3 szklankowej i to dużej szklanki, takiej ok. 400ml. A słoiczki są maleńkie po musztardzie i koncentracie .
Miód/syrop z płatków mniszka.
Przepis spisany z programu „Maja w ogrodzie” Odcinek 132 Ekologiczny sad i taras z fontanną
Polecany na kaszel i infekcje układu oddechowego zwłaszcza dla dzieci, doskonały na przewlekłe nieżyty jamy ustnej, gardła i oskrzeli.
2 szklanki płatków mniszka
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
½ cytryny
Wyskubać same żółte płatki, do garnka wsypać cukier, płatki i wlać wodę, gotować ok. 20 minut.
W trakcie gotowania do syropu przechodzą z kwiatków cenne substancje min. żółte barwniki z grupy karotenowych i związki flawonowe. Wpływają one na wzmocnienie naczyń krwionośnych, działają moczopędnie i rozkurczająco.
Odcedzamy, dodajemy sok z cytryny, gotujemy - chwilę jeśli chcemy mieć konsystencję syropu lub dłużej jeśli konsystencję miodu.
Nie wolno go przechowywać w lodówce bo szybko skrystalizuje.
Syrop z mniszka można pić z herbatą i mieszać z wodą, miód można zjadać z pieczywem lub dodać do ciast.

Kasiek 22:54, 24 kwi 2016

Dziekuje slicznie, musze koniecznie zrobic
elmagra 22:58, 24 kwi 2016

Witam się pierwszym wpisem w Twoim wątku, który przeczytałam calutki.
Ale śliczny ten migdałek. Jak duży ostatecznie urośnie? Myślę, czy by się do mojego ogrodu nadawał...
Kasya 23:00, 24 kwi 2016

katel napisał(a)

Migdałek.

no wlasnie, migdalek, duzo pączkow, moj ma malo, nie wiem czemu...
mira 23:41, 24 kwi 2016

Po nitce doszłam do miodku. Ja też zrobiłam bo w Mai wypatrzyłam. Pyszny. Zastanawiam się jak długo może stać bo słoiczków się nie zagotowywuje tylko gorący wlewa. Wstawiłam do lodówki to zaraz zabieram.

Popatrzyłam sobie na migdałek śliczny. Kiedyś miałam ale jakoś zachorował i już nie mam.

pozdrawiam
katel 11:23, 25 kwi 2016

Kasiek napisał(a)
Dziekuje slicznie, musze koniecznie zrobic

Wychodzi całkiem smaczny, tylko z wydłubywanie płatków trochę schodzi .

elmagra napisał(a)
Witam się pierwszym wpisem w Twoim wątku, który przeczytałam calutki.
Ale śliczny ten migdałek. Jak duży ostatecznie urośnie? Myślę, czy by się do mojego ogrodu nadawał...

Witaj Elu! Bardzo mi miło że zajrzałaś . Migdałki faktycznie robią wrażenie, miałam jednego ale w tym roku dokupiłam kolejnego i nie wiem czy na tym się skończy bo choć kwitną krótko to wyglądają zjawiskowo.
Wielkość zależy od wysokości szczepienia ale sama korona migdałka to ok.1,5m.

Kasya napisał(a)

no wlasnie, migdalek, duzo pączkow, moj ma malo, nie wiem czemu...

Może jeszcze młody jest, ten mój ze zdjęcia jest u mnie od 2012, koronę ma wąską bo ja go na zimę związuję. Po kwitnieniu wycinam na króciutko.

a ten niedawno wsadzony

mira napisał(a)
Po nitce doszłam do miodku. Ja też zrobiłam bo w Mai wypatrzyłam. Pyszny. Zastanawiam się jak długo może stać bo słoiczków się nie zagotowywuje tylko gorący wlewa. Wstawiłam do lodówki to zaraz zabieram.

Popatrzyłam sobie na migdałek śliczny. Kiedyś miałam ale jakoś zachorował i już nie mam.

pozdrawiam

Witaj! . W programie podali żeby w lodówcę nie trzymać, nagrałam sobie to na spokojnie potem spisać mogłam . Myślę, że bardzo długo może postać ja to go jeszcze do słoików prosto z piekarnika wyciągniętych lałam a zakrętki we wrzątku gotowałam i potem oczywiście słoiki wieczkiem do dołu stały. Synek już się kanapkami z miodkiem zajada .
hanka_andrus 11:35, 25 kwi 2016

Spotkania "branżowe" maja to do siebie, że uczestnicy wiedzą o czym rozmawiają. A jak nie wiedzą, to nie krępują sie pytać, czy to jest niezapominajka czy "śmieć".
Skąd młodzi mają praktyki nabierać? Wychowani w blokowiskach nawet w szkole na lekcji biologii tylko teorię znają i to tylko o pantofelku i amebie. A to gołym okiem nie zobaczysz.
To jak dorwiemy się do siebie, to nie ma czasu na inne plotki, tylko w kółko o kwiatkach., I tak tematy nie skończone, jak życie w przyrodzie. Sama sezonowość!
Co sezon, to nowość!
katel 12:05, 25 kwi 2016

hanka_andrus napisał(a)
Spotkania "branżowe" maja to do siebie, że uczestnicy wiedzą o czym rozmawiają. A jak nie wiedzą, to nie krępują sie pytać, czy to jest niezapominajka czy "śmieć".
Skąd młodzi mają praktyki nabierać? Wychowani w blokowiskach nawet w szkole na lekcji biologii tylko teorię znają i to tylko o pantofelku i amebie. A to gołym okiem nie zobaczysz.
To jak dorwiemy się do siebie, to nie ma czasu na inne plotki, tylko w kółko o kwiatkach., I tak tematy nie skończone, jak życie w przyrodzie. Sama sezonowość!
Co sezon, to nowość!

Haniu, dokładnie tak jak napisałaś było , jedna przez drugą gadała a jak się przyszło rozstać to jeszcze tysiące nieporuszonych tematów zostało , tu jest relacja zdjęciowa jak znajdziesz chwilkę żeby zajrzeć:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6539-targi-ogrodnicze-lublin-kiermasz-eden-2016-spotkanie
jolanka 12:42, 25 kwi 2016

Szkoda, że mnie tam nie było Jako była już 'lubelszczyznowianka" tęsknię za wizytami w rodzinnych stronach. Może za rok zaplanuję wizytę Zdjęcia ze spotkania i targów super!