Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród długi 10:06, 28 lip 2023

Do góry
Joann napisał(a)

Jaki masz piękny busz w narożniku! Umknął mi jakoś, albo nie pokazywałaś jeszcze takiego ujęcia .

W temacie wielkości planowanej rabaty chcę Cię trochę podbuntować . Zapytałabym mężatego, o co mu chodzi? Dlaczego niby te pół metra ma dla niego takie znaczenie? Dla Ciebie to kłopot, bo musisz zastanawiać się, jak zmieścisz rośliny, które tam chciałabyś, że nie wspomnę, że po prostu zależy Ci na pięknym ogrodzie pełnym roślin (i cała robota z tą rabatą jest po Twojej stronie), a dla niego jaki to zysk?

Jeśli się wtrącam bez sensu - nie wahaj się powiedzieć .
Kaszubskie piaski 09:39, 28 lip 2023

Do góry
Rabata macierzankowo-wrzosowa czyli rabata sucha właśnie zakwitła.

Nie podlewałam tej rabaty przez cały okres suszy. Trochę wyschły mi niektóre wrzosy ale powoli odbijają. Gdyby jeszcze nie konieczność pielenia to byłaby idealna naturalistyczna rabata na piaski.

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:35, 28 lip 2023

Do góry
Trochę koloru w tę niepogodę

Dobrze, że wczoraj skosiłam trawnik ,bo dziś znowu leje
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:22, 28 lip 2023

Do góry
Czyśćce lubicie, ale tego na Ogrodowisku nie widzę. Zakupiłam, bo ma pochlebne opinie. Zobaczymy co z niego będzie i czy zima mu nie straszna. A sadzoneczki fajnie zapakowane i takie puchate

Czyściec niski Stachys spathulata/Stachys minima

Kojarzycie co to jest na ziemi na ostatnim foto?
Kaszubskie piaski 09:16, 28 lip 2023

Do góry
Lipiec na Kaszubach był jak przysłowiowy lipiec nad morzem: padało i ochłodziło się. Idealna pogoda na ogród, można było pielić, kopać i przesadzać bez zdychania w upale i co najlepsze ogród podlewał się sam. Dziękuję Matko Naturo za deszcz.

Poświęciłam tydzień urlopu na prace ogrodowe. Tak sobie myślę, że oprócz urlopu wypoczynkowego powinna być osobna kategoria: dodatkowy urlop ogrodowy dla ogrodników w wymiarze po tygodniu na wiosnę, lato i jesień. Wtedy może zdążyłabym ze wszystkimi pracami.

Skończyłam wiosenne pielenie rabaty angielskiej. Uff, było więcej chwastów niż posadzonych roślin. Rozstałam się z większością śmiałków darniowych. To są piękne trawy i dawały lekkość rabacie ale straszliwie się wysiewały i zagłuszały inne rośliny. Bez nich rabata zmienia charakter i teraz szukam pomysłu na inna zwiewną trawę, która się nie sieje. Rabata jest teraz pełna pustych miejsc, ale to się z czasem zapełni.

Posadziłam trochę nowych nabytków: szałwię Caradonna, kolejne kocimiętki, nachyłek Moonbeam.

Daleki od ideału..... 09:01, 28 lip 2023

Do góry

Ania, Ty jesteś moim kołem zamachowym.
Daleki od ideału..... 08:57, 28 lip 2023

Do góry
Daleki od ideału..... 08:52, 28 lip 2023

Do góry
Daleki od ideału..... 08:48, 28 lip 2023

Do góry
Daleki od ideału..... 08:44, 28 lip 2023

Do góry
Moja ogrodowa koleżanka Ania zrobiła tyle ładnych zdjęć. Czas na lato z mojego ogrodu.

Kaszubskie piaski 08:39, 28 lip 2023

Do góry
Ewo dziękuję.

Basiu u mnie jest pełen komplet szkodników: nornice, krety i kuna na strychu

Sylwio tutaj też takie widoki to rzadkość, dlatego oglądam i podziwiam to stadko. Te krowy są zupełnie inne niż czarnobiałe, które pamiętam z dzieciństwa.

Słodki cielaczek. Wyszedł na drogę z pastwiska i teraz kombinuje czy wracać czy zwiedzać świat.

I reszta:

Ogród Muszelki 08:37, 28 lip 2023

Do góry
Posadziłam w dzwonach 'Philovita F1'. Przerosły dzwony i płot sąsiada. Pomidorki ani myślą dojrzewać. Dać im czas, czy ogłowić? Czereśni sąsiada chyba nie przerosną?

Ogród długi 08:34, 28 lip 2023

Do góry
Roza wsadzona. Zobaczcie, co u mnie za płotem. I dlatego właśnie mam ścianę gabionowa między innymi. Tu też muszę pomyśleć, co zrobić, ale już kamieni nie chcę mi się układać.

Wszystko w trakcie realizacji, dziś pada, więc prace wstrzymane.
Ogród długi 08:28, 28 lip 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Nowa rabatka,waw.

Pokaż to miejsce z odlegości.

Kijek sie może przekulać dalej co nie? No tak przypadkiem?

Artemis piękna. Będzie cieszyć.

Taa, niestety już zauważył, że przesunęłam rabatkę nieco w lewo, a ta bukowa jest szersza niż miała byc

Dzis pada, przerwa w pracy. Rabatka z większej odległości

Miała być do deski, będzie do żyłki. Chce tam wsadzić swidosliwe larmancka tylko czy teraz się tam zmieści? Może zrobić z granitu obrzeże przed trawami?

Czy tu na róg koło prosa?

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 08:25, 28 lip 2023

Do góry

Zieleń, drewno i antracyt 08:22, 28 lip 2023

Do góry
Takie miejsca lubię odwiedzać zimą, z kubkiem czegoś gorącego Można zaplanować kolejne zakupy nasion.

Pada w końcu i u mnie No może trochę mży, trochę kropi, prawdziwego deszczu w tym nie tak wiele, ale ważne że kapie z nieba już od wczoraj.
Kilka mokrych portretów zostawiam.
Ogród Muszelki 07:58, 28 lip 2023

Do góry
Na pewno można próbować z ukorzeniaczem
Ale te korzonki wydają się ok ? Czy myślisz ze słabe ?

Muszelka napisał(a)
Przed chwilą ucięłam kolejny pęd 'Fraise Melba' z założoną "kulką".

System korzeniowy w "kulce" bez szału.

Zrobiłam więc dokładnie to samo, co poprzednim razem, czyli ścięłam koronkę pozostawiając tylko czubek z jednego kwiatostanu, posadziłam do 15 l. donicy i przywiązałam do podpórki.

Zastanawiam się, czy za parę dni nie podlać obie "hortki na pniu" miksturą z drożdży...

Edit: A może kupić jakiś środek wspomagający ukorzenianie? Nigdy nic takiego nie stosowałam. Co radzicie? Jaki ewentualnie kupić?
Ogród Muszelki 07:22, 28 lip 2023

Do góry
Gdy rano wstałam, pomidorki zerwałam

Grzebiuszka ziemna 01:13, 28 lip 2023

Do góry

Moje drogie Koleżanki i kaktusy dziękują (choć już dawno zapomniały, że zakwitły ) i łoś i co tam jeszcze a ja na razie dżemiem sobie:

Stały gość w naszym ogrodzie (tak chce się myśleć ) - pan Mazurek wraz z małżonką wyprowadził swój lęg na początku lipca :

ja nie kukułka, ale a kuku!

Za drzwiami do ogrodu... 00:57, 28 lip 2023

Do góry
anpi napisał(a)

Te różowe czupurki są fantastyczne!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies