Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Gruszka_na_w... 22:43, 16 gru 2023

Kowalików zazdroszczę. W moim regionie ich nie ma. One chyba lubią lasy sosnowe, a takich w pobliżu nie ma.
Piękne zdjęcia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mary 23:48, 16 gru 2023

TAR napisał(a)
jakies ptaki sfotografowalam, szkoda ze nie w masie ale przynajmniej wiadomo kto jest kto, na poczatku w karmniku sikorki urzeduja, licze na inne ptaki. pierwszy raz mam sikorki czubatki, ale nie udalo mi sie zrobic im zdjecia, sa za szybkie.

Czarnogłowka

Modraszka

Sosnówka

Bogatki

Kowalik - mam ich naprawde sporo. i wcale sie nie boja

Jak odróżnić czarnogłówkę od sosnówki?
Basieksp 12:26, 17 gru 2023

Też, ale tak pozytywnie, zazdroszczę różnorodności ptaków u mnie skromnie i tradycyjnie wróble, mazurki, sikorki chyba bogatki i gołębie ale i tak się z nich cieszę czasami tylko jakiś gość się pojawi
TAR 19:29, 17 gru 2023

Helen napisał(a)
Cudowne wszystkie
Macham

to prawda cudne, robia mi dzien odmachuje

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kowalików zazdroszczę. W moim regionie ich nie ma. One chyba lubią lasy sosnowe, a takich w pobliżu nie ma.
Piękne zdjęcia.

dzieki Kowalikow zatrzesienie dzis dojrzalam pełzacze i kwiczoła. Oczywiscie sojek tez zatrzesienie. Pelzacza mi sie nie udalo obfocic ale jak szlam dosypac ziarna to spotkalam takie cudo, potem dobilo do 3 sztuk ale odeszlam by nie ploszyc

Mary napisał(a)

Jak odróżnić czarnogłówkę od sosnówki?

Głownie po policzku, u czarnogłowki jest tylko śliniaczek pod dziobem, sosnowka ma na poliku pełne obramowanie czarne, od podgardla i bialy srodek, jest tez drobniejsza. Podobna do czarnogłowki jest sikora uboga, ta ma mniejszy sliniaczek i czapeczka jej nie schodzi na kręgosłup tylko taka mycka

Basieksp napisał(a)
Też, ale tak pozytywnie, zazdroszczę różnorodności ptaków u mnie skromnie i tradycyjnie wróble, mazurki, sikorki chyba bogatki i gołębie ale i tak się z nich cieszę czasami tylko jakiś gość się pojawi

a u mnie nie ma ani wrobelkow ani mazurkow, zięby tez na razie sie nie pojawily ani dzwonce. jakie by nie byly fajnie moc je obserwowac. sikory robia niezły rejwach w karmniku ale zyja w zgodzie z kowalikami, dzis dołaczyl do ekipy pełzacz ale nie wiem czy lesny czy ogrodowy, szybki jest.
An_na 20:52, 17 gru 2023

A do mnie nie chcą przylecieć do karmnika
Najpierw nie wieszałam, bo koty i drzew dużych nie ma. Bałam się, żeby sierściuchy nie polowały. Ale jak zobaczyłam, że sikorki się kręcą to zakupiłam karmnik, karmę i kule. W międzyczasie stopniał śnieg.
Jedzonko wisi trzeci dzień i cisza. Myślicie, że jeszcze przylecą, jak oblukają, że jest?
TAR 21:58, 17 gru 2023

Aniu moze nie to miejsce na karmnik? Powinien byc w oslonietym miejscu, gdzies przy drzewku. Pokazesz jaki karmniczek? Kul tłuszczowych gotowych nie kupuje, bo ptaki ich nie jedza, wrecz zauwazylam mniejsza ilosc dziobow niz tam gdzie samo ziarno. To z obserwacji. Poza tym nie wiem co za tluszcz stosuja. wole sama miseczki smalcowe robic ale to juz jak trzaskajacy mroz. Na teraz ziarno styka.

Ja tez przestawilam karmnik dla wiewiorek, bo tam gdzie byl nawet nie zajrzaly a teraz wzbudzil juz zainteresowanie.
An_na 21:25, 18 gru 2023

TAR napisał(a)
Aniu moze nie to miejsce na karmnik? Powinien byc w oslonietym miejscu, gdzies przy drzewku. Pokazesz jaki karmniczek? Kul tłuszczowych gotowych nie kupuje, bo ptaki ich nie jedza, wrecz zauwazylam mniejsza ilosc dziobow niz tam gdzie samo ziarno. To z obserwacji. Poza tym nie wiem co za tluszcz stosuja. wole sama miseczki smalcowe robic ale to juz jak trzaskajacy mroz. Na teraz ziarno styka.

Ja tez przestawilam karmnik dla wiewiorek, bo tam gdzie byl nawet nie zajrzaly a teraz wzbudzil juz zainteresowanie.

Drzew dużych u mnie nie ma tylko tuje sąsiada takie około 4m wysokie
Karmnik wisi na górnej belce huśtawki. Miejsce pewnie mało atrakcyjne, ale ze względu na moje sierściuchy wydaje się w miarę bezpieczne, do tui blisko. Fotkę karmnika wstawię u siebie.
Agatorek 18:44, 19 gru 2023

Białaski świetnie wyglądają na podusi ❤️

Ptaszki super!
TAR 18:45, 27 gru 2023

Bialaski to diabły w cialkach aniolkow jeju jak one broja

a w karmniku dzis oprocz sikorek byl wiekszy gosciu i pod karmnikiem stadko zięb, widzę je od tygodnia, wygladaja jak małe ruchome kartofelki. Lubie je bo bardzo ładne dzwiki wydaja. Dzis pomimo wiatru bylo sucho i slonecznie, udalo mi sie posadzic w koncu po prawie 1,5 miesiaca buka Franken, na razie zadolowany w przechowalniku poczeka do wiosennego sadzenia. Mrozy chyba nie poczynily jakichs wielkich szkod wsrod roslin, najgorzej wyglada podmakanie, czesc jeżowek i bodziszkow stoi w wodzie, pewnie nie przetrwaja i wygnija.

widzialam tez czubatki ale znowu nie udalo mi sie ich uchwycic, kwiczol w ostatniej chwili umknął sprzed obiektywu a pelzacz dzis sie nie pokazal
Margo2 09:45, 28 gru 2023

Do mnie trochę ptaków przylatuje, ale nie umiem ich odróżnić. Oprócz oczywiści sójek, srok, kosów i sikorek. A teraz przyszła pani bażantowa